Aynada gördüğünüz siz misiniz?

Ergenlik dönemindeki kızların giyim tarzları gözünüze çarpıyor mu? Henüz vücut hatları oturmamış, cinsel hayatı başlamamış, karşı cinsin kendine ne niyetle yaklaştığını kestiremeyeceği yaşlarda genç kızların moda adına bu kadar "seks" çağrıştırması sizi de dehşete düşürmüyor mu? Peki çeşitli moda programlarıyla ekranlarda veya sosyal medya kanallarında bedenleriyle "var olmaya" çalışan kızlarımız?

Muhakeme yeteneğimizi her geçen gün kaybediyoruz. Önümüze sunulan her şeyi ve her şeyi bir süre sonra özümsüyoruz. "Düşünüyorum, o halde varım"dan düşünmeden var olma mücadelesine nasıl geldik?

Haberin Devamı

Moda, önümüze altın tepsiyle sunuluyor. Kardashianlar'la, Victoria's Secret melekleriyle, Rihanna'yla, en sevdiğimiz Hollywood yıldızlarıyla sunuluyor. Her şeyin aynısına, benzerine, ucuzuna, pahalısına bir şekilde ulaşabildiğimiz bir dünyada taklit etmeye zaten fazlasıyla meyilliyiz. Taklit etme aşamasında muhakemeden tamamen yoksun bir ideale varmaya çalışıyoruz. Ancak vardığımız noktada biz hala biz miyiz?

Sokağa çıktığımızda herkes birbirinin aynısıysa yanlış giden bir şeyler olduğu aşikar. Crop topları, mom jeanleri, superstar spor ayakkabıları... Beden, yaş, karakter, yaşam tarzı gözetmeksizin herkes ama herkes birbirinin aynısı. Oysa dünyaca ünlü tasarımcılar, moda editörleri, modeller modanın geldiği noktada çeşitliliği ve kendin olmayı benimsiyor ve benimsetmeye çalışıyor.

Makyaj yapın, giyinin, süslenin ancak yaşınızın, kişiliğinizin ve ruh halinizin gerektirdiği gibi. Herkes gibi değil; Rihanna, Kim Kardashian veya Kylie Jenner gibi değil. Sadece sevdiği dünya yıldızına benzemek için dantelli bir slip elbiseyle, bordo rujla, stilettoyla dolaşan 14 yaşındaki küçük kız için korkuyorum. Kendini tanıması gerektiği yaşlardaki bu küçük kızın aynaya baktığında gördüğü kişi gerçekten kendisi mi? İlerleyen yaşlarda kendisi olarak "var olması" mümkün mü?

Modayı takip etmeye başladığımda ben de aşağı yukarı o yaşlardaydım ve ilk başta gördüğüm tarzlar sadece güzel gelirdi. Sonraları bazı tasarımcıların ve bazı moda ikonlarının bir şeyler anlatmaya çalıştığını fark ettim. Her şeyden önce bu insanlar birbirlerinin aynısı değil. Aynı kumaşı Karl Lagerfeld ile Giorgio Armani'nin eline verdiğinizde aynı elbiseyle karşınıza çıkmıyorlar. Veya Alexa Chung ile Olivia Palermo'ya aynı eteği verdiğinizde aynı kombini yapmıyorlar. O zaman biz neden tek tip giyiniyoruz? Sizce de modayı yanlış yorumlamıyor muyuz?

Haberin Devamı

Size naçizane tavsiyem, işe kendinizi tanıyarak ve severek başlayın. Sonra modayı ve trendleri takip edin; ve uygulamadan önce muhakeme yapın. Giyindikten, saçınızı ve makyajınızı yaptıktan sonra her seferinde aynaya bakın ve karşınızda duran kişinin sizinle aynı yaşta, aynı karakterde ve aynı ruh halinde olup olmadığını sorun. Karşınızdaki aynı kişiyse ona gülümseyin, çünkü çok tarz bir kadınla karşı karşıyasınız.