Ayşen Bozkuş

Ayşen Bozkuş

aysenbozkus@gmail.com

Tüm Yazıları

Size de çok uzun zaman sonra ilk kez bayram kutlayacağız gibi geliyor mu? Ben öyle hissediyorum. Eminim ki yalnız değilim. Pandemi dolayısıyla uzak kaldığımız, çoğunu online olarak ya da aynı şehirdeysek sadece en yakın büyüklerimizle uzaktan, mesafeli kutladığımız tatsız bayramları nihayet geride bıraktık. Normalleşme sürecinde ilk şeker tadında bir bayram olacak gibi hissediyorum. “Nerede o eski bayramlar” demek için çok da eskiye gitmek gerekmediğini birkaç yıl öncesini bile özlediğimizi de anlamış bulunuyorum.

Haberin Devamı

Evlerimizde, ailelerimizin yanında ya da başka şehirlerde… Nerede olursak olalım bir bayram heyecanı yaşayacağız. Çocuklar ve aileleri en yeni, en temiz kıyafetleriyle dışarıda olacak. Ellerde gönül alan şeker, çikolata, tatlı ya da bir paket Türk Kahvesi ile kapılar çalınacak. Her şeye rağmen baharla birlikte yayılan bir bayram havası olacak. Ailelerimizle, aile gibi gördüklerimizle, sevdiklerimizle, soydaşlarınızla yıllardır görmüyor gibi aynı zamanda da daha dün görüşmüşüz gibi hissedilecek, kalpler ısınacak. Çocuklara bakıp “Ne kadar da büyümüş, hangi ara bu yaşa geldi, Maşallah” denecek. Tedbiri elden bırakmamak adına belki kollar değil ama kalpler, sözcükler sarılacak birbirimizin gözlerinin içine bakıp aynı odada otururken. Kaç büyükle belki de gözlerini hayata yummadan son kez görüşülecek, sonrasında “iyi ki gittim, helallik aldım” denecek. Kaç çocuk ilk kez bayram yaşayacak, bayramı, bayramlaşmayı, bu güzel geleneğimizi farkına vararak öğrenecek kim bilir. Alacağı şekerle belki de küçük bir harçlıkla sevinecek. Büyüyünce anlatacağı bir bayram anısı olacak.

Birlikte sohbetler eşliğinde ikramlar yapılacak, sofralara oturulacak, kahveler içilecek. Anılar anlatılıp gülünecek, eskiler yâd edilecek, duygulanılacak ve nice bayramlarda tekrar buluşmak üzere vedalaşılacak.

“BAYRAMLAŞMAK” Tek kelimelik kocaman bir anlam

Bayramlaşmak. Tek kelime ama ne çok duygu ve değer var içinde. Bayramlaşmak; tamamlanmak, değerli hissedip, değerli hissettirmek, gönül almak, aile ve ilişki bağlarının tozunu alıp yenilemek, güçlendirmek, güçlü, köklü olmayı hissetmek, yalnız olmadığımızı bir kez daha hatırlamak, gönüller yumuşamış, kırgınlıklar unutulmuş bir şekilde hayata sevgiyle, gülümseyerek devam etmek demek.  Bu özel günlerin kıymetini bilmeli, aslında temelinde bir sevgi, saygı bağı yenileme olan bu geleneğimizi sevmeli, korumalı, gençlere, çocuklara aşılamalı…

Haberin Devamı

Mutlu Bayramlar

Şimdiden her birinize mutlu bir bayram dilerim. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden, yaşıtlarımın yanaklarından öper kocaman sarılırım. Güzel anıların yaşanacağı, çokça sevginin doğup büyüdüğü nice bayramlarımız olsun.