Sağlıklı Beslenme Baharatların şahı tarçının faydaları

Baharatların şahı tarçının faydaları

26.01.2018 - 16:38 | Son Güncellenme:

Tarçın daha çok soğuk havalarda tüketilen bir baharat çeşidi olup pek çok faydası vardır. Tarçın içerdiği zengin vitamin ve besinlerle birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda birçok hastalık için yine önlem niteliği taşır.

Baharatların şahı tarçının faydaları


Kan şekerini dengeler

Haberin Devamı

Birçok araştırma tarçının insülin duyarlılığını arttırdığı ve böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur. Bu yüzden diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır.

Enfeksiyonlara karşı savaşır

Tarçının mantar ve maya enfeksiyonlarını durduran inanılmaz bir etkisi vardır. Tarçının bu özelliğini sağlayan şey ise,içerisinde zengin miktarda bulunan uçucu yağlardır. Bunun yanında tarçın yağının da enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma noktasındaki özelliği bilinir.


Şişkinlik ve gaz sorunlarını giderir

Tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıklara iyi gelir. Bunu bağırsaklarda bulunan enfeksiyonları gidererek, dolayısıyla da bağırsakların normal çalışmasını sağlayarak başarır.

Haberin Devamı

Zihni açar ve beyine katkı sağlar

Bazı araştırma sonuçları,tarçının zihni açtığını ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesini kolaylaştırdığını ortaya koymuştur. Aynı zamanda konsantrasyonu da arttırmaktadır.

Zayıflamaya yardımcı olur

Tarçının kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır. Artan kan hızı genellikle zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanında tarçının kan inceltici özelliği, kalp sorunu yaşayan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici niteliktaşır.

Kasları rahatlatır

Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluk veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damlatarçın yağı katılarak duş alınabilir.

Kolesterolü düşürür

Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar,tarçının şeker ve yağ eritme üzerinde dolaylı etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Fakat aynı şekilde tarçının kolesterolü düşürme noktasında direkt etkisi olduğu da belirtilmiştir.

Diş ve diş eti hastalıklarında çözüm

Tarçının antibakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Bunun yanında tarçın yağı, sakız, gargaralar ve diş macunlarında antibakteriyel olarak da kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Alzheimer hastalığını engelleyebilir

Tarçının içerdiği besinler sayesinde Alzheimer hastalığına neden olan genleri engellediği bilinmektedir. Tarçın bu hastalığa neden olan genleri yavaşlattığı gibi, bu genlerin tahrip ettiği hücrelerin yeniden onarılmasına da yardımcı olur.

Yazarlar