Editörün Seçtikleri Balık servisi beceri istiyor

Balık servisi beceri istiyor

09.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Balık servisi beceri istiyor

Balık servisi beceri istiyor


Hangi tabağı kullanacağınızı, balığı nasıl bölüp pay edeceğinizi planlamalısınız


       Yemek davetlerinin en beceri isteyen tarafı kuşkusuz servis kısmı. Yemekler özenle pişirilir, masa sofra adabına uygun şekilde düzenlenir. Ama bütün bunlar konuklar gelmeden önce yapılan ve bitirilen işlerdir. Oysa yemek servisi konukların gözü önünde yapılır. Bu da daha özenli, becerili, biraz da bilgili olmayı gerektirir. Örneğin evinizde balık ziyafeti verdiğinizde ne tür tabaklarda servis yapacağınızdan balığı nasıl pay edeceğinize kadar her şeyi önceden planlamalısınız. Yoksa bütün çabalarınız yorucu ve sıkıcı bir koşturmacaya dönüşür.

Pişme biçimi önemli....

       İlk kural büyük balık ikram edeceğiniz zaman, balığın başını ve kuyruğunu kesmemek. Mezgit, somon, lüfer gibi ince uzun balıkların servisinde, balığın başını ve kuyruğunu rahatça oturtabileceğiniz oval servis tabağı kullanın. Kedi balığı, kalkan gibi balıkların servisinde ise yuvarlak tabak kullanabilirsiniz. Balığın pişme biçimi de sunum için önemli. Örneğin buharda ya da suda haşlanmış balıklar balığın çevresine dizilmiş limon dilimleriyle sunulur. Kızarmış veya ızgara balıklar taze aromatik ot ve yapraklarla sunulabilir (roka, defne yaprağı, asma yaprağı gibi.). Kağıtta pişirilmiş balık sofraya kağıdı açılmadan getirilmeli, iki çatal yardımıyla konukların gözü önünde açılmalı. Balıkları tabaklara servis yaptıkça üzerlerine hazırladığınız garniyi pay edin yeter. Servisi yaparken çatal ya da bıçak yerine iki kaşık yardımıyla servisi yapın. Sofra takımına uygun kaşıkların birini balık başının altına diğerini kuyruğun üzerine yerleştirerek rahatlıkla servis edebilirsiniz.

İki kaşık yeterli

       Eğer balık birkaç parçaya bölünecekse balık bıçağıyla sırtından ve karın kısmından dikkatlice çizerek yarın. Her parçayı bir porsiyon olarak spatula yardımıyla deri kısmı üste gelecek şekilde tabaklara servis yapın. Porsiyonlardan birinde kalan kılçığı iki kaşık yardımıyla ayırmayı unutmayın. Konuğunuz tabağındaki balık kafası, kuyruğu ve derisiyle bütün gibi durmalıdır. Servis yaparken bütün bu işlemleri masanın üzerinde değil de bir servis tabağında yapmanız çok daha uygun olur. Hem siz rahat hareket edersiniz hem de konuklarınız henüz yemeğe başlamadan yemekle bu kadar içli dışlı olmak zorunda kalmaz.

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 20 dk.
       Limonlu levrek

       Malzemeler
       4 parça levrek fileto, 2 havuç, 10 taze fasulye, 1 kereviz
       1 kabak, 1 sap ıspanak kökü, 3 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı krema, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 bardak beyaz şarap

       Hazırlanışı
       Filetoları unlayıp sıvı yağda kızartın. 180 derecedeki fırında 10 dakika pişirin. Sebzeleri ince uzun kesip bir dakika kaynar suda haşlayıp soğuk suda süzün. Kızdırılmış tereyağında kıyılmış sarımsağı, sebzeleri ve kremayı biraz çevirin. Karışımı tabağa alın, balığı üzerine yerleştirin. Balık kılçığı, sarımsak, kıyılmış soğan ve kremayı tereyağı ile kavurun. Şarabı ekleyin ve biraz çekince süzün. Servis sırasında sos olarak kullanın.


Yazarlar