Editörün Seçtikleri Balık ve Porto şarabı

Balık ve Porto şarabı

17.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Balık ve Porto şarabı

Balık ve Porto şarabı


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Ilık iklimin hüküm sürdüğü Portekiz, zeytin ağaçları ve üzüm bağlarıyla kaplı. Vasco de Gama’nın Baharat Yolu’na açılan noktayı bulmasıyla Portekiz mutfağı zencefil, safran, karabiber, paprika ve kişniş ile tanışır. Japonya, Etiyopya, Yeni Dünya ve Afrika kıyılarına uzanan seyahatler ülkeye pirinç, hindistancevizi, çay, ananas, patates ve domatesi getirir. Tarihten bu yana deniz ticaretinin gelişmiş olduğu ülke mutfağı, haliyle zengin ve renklidir.
       Portekiz mutfağının başlıca özelliklerinden biri, yemeklerin bol sosla pişirilmesi, zeytinyağı kadar tereyağı kullanımının da yaygın olması ve tatlıdan tuzluya yemeklerin bir çoğunda yumurta kullanılması. Örneğin Portekiz’de biftek ısmarladığınızda, yanında garnitür olarak kızarmış patates değil, kızarmış yumurta olduğunu hayretle görürsünüz. Ayrıca ülke mutfağında güveç kullanımı da yaygın. Etten balığa kadar pek çok yemek güveçte pişiriliyor.
       Ülkenin bazı yoksul kesimlerinde, kişniş, sarmısak, zeytinyağı, bir parça “broa", mısır ekmeği ile kaynatılan bir çorba içiliyor. Besleyici olması için çorbanın yanında haşlanmış yumurta yeniyor. Portekiz pastanelerinde üretilen çörek, pasta ve tatlılar da yumurta ağırlıklı. Özellikle denenmesi tavsiye edilenler “Pudim de laranja" adını taşıyan puding, badem ve yumurtalı pasta “Tavira".
       Portekiz bir deniz ülkesi olduğu için balık mönüleri çok çeşitli ve zengin. Balığın ve diğer yemeklerin yanında elbette meşhur Portekiz şaraplarından biri içiliyor. Balık yemeklerinin soslarına zeytinyağı ve şarap katılıyor. Yılan ve morina balıklarından çok çeşitli yemekler yapılıyor.
       Portekiz mutfağının mönüsünde mutlaka bir çorba bulunuyor. Kuzey bölgelerde daha çok morina balığı, bufa (Taşemen) balığı, işkembe çorbası ve yemeği ve lahana çorbası tüketiliyor. Merkezde süt domuzu, oğlak ve yılan balığı etiyle hazırlanan yemekler tercih ediliyor. Güneyde ise daha çok jambon ve sebze yeniyor. Izgara ve kızarmış et yemeklerinin yanında ünlü Porto şarabı içiliyor. Dana eti sarmısaklı ve şaraplı bir sosta marine edilip, defne yaprakları üzerinde pişiriliyor. Ülke genelinde en çok enginar, lahana, balkabağı, mısır ğğgibi sebzeler tüketiliyor.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Zeytinyağlı İç Bakla, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk.
       Malzemeler:
       1 kg taze iç bakla, 2 kuru soğan,
       3 domates, 1 demet dereotu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı şeker, tuz, karabiber
       Hazırlanışı:
       İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Bakla içi ve domatesi ekleyip, domatesler suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Tuz, şeker ve karabiber ilave edin. Bir miktar su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk servis yapın. Servis yapmadan önce üzerine kıyılmış dereotu serpin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
       Zeytinyağlı iç bakla, Fırında sebzeli tavuk, Salata, Yoğurt

Yazarlar