Sağlık Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman? Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman? Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

11.03.2021 - 10:34 | Son Güncellenme:

Bebeklerin diş çıkarma dönemi merakla beklenen zamanlardan birisidir. Özellikle bebeklerin diş çıkarma zamanları bebekler için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu nedenle pek çok ebeveyn bebeklerin diş çıkartma zamanlarını merak etmektedir. Peki bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zaman? Diş çıkarma sırası nasıldır? Sizlere diş çıkarma dönemleri hakkında merak edilenleri derledik.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman Diş Çıkarma Sırası Nasıldır

Diş çıkarma dönemleri genellikle her bebekte değişkenlik göstermektedir. Bazı bebekler 3 aylık diş çıkarırken, bazı bebekler 1 yaşında diş çıkarabilmektedir.

Haberin Devamı

 Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman?

 Bebekler ortalama olarak üçüncü aydan itibaren her şeyi ağız ile keşfetmeye başlarlar. 3. aydan itibaren bebekler ellerini ağıza sokar ve tükürük salgısının artması ile birlikte tutabildiği nesneleri ağzına götürür. Pek çok ebeveyn bu durumu diş çıkarma dönemi olarak düşünmeye başlar ve zamanından önce çıkacağına dair endişeler yaşar.

 Bebeklerin b durumunun çoğu zaman diş çıkarması ile alakası yoktur. Gelişim döneminin bir parçası olan bu durumlar da aileyi endişeye sokabilir. 

 Bebeklerde ilk dişler genellikle 6. aydan itibaren çıkar. Fakat bu durum 1 yaşında bulabilir. 6 aydan önce de çıkabilir. Bu durumun diş gelişim bozukluğu ile bir lakası yoktur. 

 Bebeklerde ilk çıka dişler genellikle ön ve alt kesici dişlerdir. Bunların ardından diğer dişlerde çıkmaya başlar. En son ise azı dişleri çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

 Bebeklerin dişleri belirli bir sıraya göre çıkmaktadır. Her dönem farklı dişleri çıkan bebeklerde diş çıkarma tablo şu şekildedir:

 - 6 ve 8 aylık arası üst ön dişler

 - 9 ve 11 aylık arası üst yan dişler

 - 16 ve 20 aylık arası üst köpek dişleri

 - 12 ve 16 aylık arası üst küçük azı dişleri

 - 20 ve 30 aylık arası üst büyük azı dişleri

 - 5 ve 7 aylık arası alt ön dişler

 - 16 ve 20 aylık arası alt köpek dişleri

 - 12 ve 16 aylık arası alt küçük azı dişleri

 - 20 ve 30 aylık arası alt büyük azı dişleri

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Anne ve babalar tarafından en merak edilen konulardan birisi de diş çıkarma belirtileridir. Bebekten bebeğe değişebilen diş çıkarma belirtileri şunlardır:

 - Uyku problemleri

 - Huysuzluk

 - İştahsızlık

 - Kabız veya ishal

 - Tükürük akıntısında artış

 - Kulaklarda ağrı veya kaşıntı

 - Ağız etrafında döküntülerin oluşması

 - Kilo kayıpları

 Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Diş çıkarma dönemi bebekler için olağan bir durumdur. Genel olarak bakıldığında bebeklerde çok büyük sıkıntılara yol açmamaktadır. Fakat ateş ve diş bölgesinde şişlikler çoğu zaman görülmektedir. Bu gibi durumlarda şişliğin hafifletilmesi için bazı önlemler alınabilir. 

Haberin Devamı

 Ebeveynler ellerini iyi temizledikten sonra şiş olan bölgeye masaj yapabilirler. Yapılan bu işlem diş etindeki rahatsızlık hissini azaltmaktadır. Ayrıca dişlerdeki kaşıntılar için ve ağrıların hafifletilmesi için diş kaşıma halkaları bebeklere verilebilir. Fakat diş halkalarından içi sıvı dolu olanların tercih edilmemesi büyük önem taşımaktadır. 

 Bebeklerin bu dönemlerinde ateş görülme olasılığı bulunmaktadır. Genellikle hafif ateş görülürken bazı durumlarda 38 dereceyi de bulabilir. Bu nedenle diş çıkarma döneminde bebeklerin sürekli ateşi ölçülmelidir. Ateşin yükselmesi durumunda ise bir hekime başvurulmalıdır.

Yazarlar