Sağlık Ben Neden Çıkar? Sonradan Çıkan Benler Zararlı Mıdır, Nasıl Yok Edilir?

Ben Neden Çıkar? Sonradan Çıkan Benler Zararlı Mıdır, Nasıl Yok Edilir?

04.03.2021 - 13:48 | Son Güncellenme:

Ben neden çıkar herkesçe merak edilmektedir. Özellikle sağlık durumuyla bir ilişkisi olup olmadığı sonradan çıkan benlerin zararlı olup olmadığı araştırılmaktadır. İnternette ben neden çıkar zararlı mıdır gibi sorulara sıkça yanıt aranmaktadır. Ben neden çıkar? Sonradan çıkan benler zararlı mıdır, nasıl yok edilir? Konuyla ilgili tüm detayları sizin için derledik.

Ben Neden Çıkar Sonradan Çıkan Benler Zararlı Mıdır, Nasıl Yok Edilir

Ben cilt üzerinde farklı boyutlarda oluşabilen genellikle kahverengi ve daha koyu olabilen lekelerdir. Halk dilinde çoğu zaman nişane, nişan olarak da adlandırılabilmektedir.

Ben Neden Çıkar?

Doğuştan olabildiği gibi benler cilt üzerinde sonradan da oluşabilmektedir. Bu da ben neden çıkar sorusunun sıkça merak edilmesine sebep olmaktadır. Doğuştan gelen benler genetik bir yatkınlık nedeniyle oluşabilmektedir. Fakat benler ciltte sonradan da oluşabilmektedir.

Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır. Güneşin olumsuz etkileri, kullanılan kozmetik ürünler gibi dış etkiler genellikle sonradan oluşan benlere neden olmaktadır.

Sonradan Oluşan Benler Zararlı mıdır?

Benlerin sonradan oluşumu bazı hastalıklar için belirti olabilmektedir. Fakat bu her ben oluşumunda hastalık belirtisi sayılmamaktadır. Genellikle oluşan benler sağlığa zararsız cilt lekeleri olarak adlandırılabilir. Kozmetik açıdan sizi rahatsız etmedikçe bir sorun teşkil etmezler. Yine de genel sağlığınız açısından tehlike taşımazlar.

Fakat benlerin aşırı şekilde çoğalması durumunda bu bir hastalık belirtisi olabilir. Bu benler farklı özellikleri bakımından incelenerek, sağlığa zararlı olup olmadığı karar verilmektedir. Bu konudaki gerekli incelemeler doktorlar tarafından yapılarak, zararlı ya da zararsız olduğuna karar verilebilir.

Benlerin Sağlığa Zararlı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Cildinizdeki benlerin farklı olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bir dermatoloğa başvurmalısınız. Benlerin farklı test ve yöntemlerle riskli olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Özellikle benleriniz

Haberin Devamı

● Benlerin renklerinde değişme oluyorsa
● Boyutlarında büyüme, çevre kenarlarının yapısında değişim varsa
● Benin üzerinde kaşınma hissi duyuyorsanız
● Ben kanama yapıyorsa, üzeri yara şeklini almışsa

Bir dermatoloğa görünmenizde fayda olmaktadır. Benlerin hepsi zararlı değildir, büyük kısmı doğuştan gelen ya da dış etkilerle oluşan lekelerdir. Fakat durumlarında değişme varsa bir dermatoloğa danışmanız faydalıdır. Çünkü bilindiği gibi benler bir hastalığın habercisi olabilir, kanserleşme oluşabilir.

Benler Nasıl Yok Edilir?

Kozmetik olarak benleri yok etmek günümüzde oldukça basit yöntemlerle mümkündür. Bir operasyona gerek kalmadan ufak işlemlerle benlerden kurtulmak kolaylaşmıştır. Fakat benlerinizde değişim olmuşsa bu durumda önce dermatolog tarafından incelenir ve takibe alınmaktadır. Kanserleşme riski görülen benler ise alınır ve patolojik açıdan incelenir. Ben tedavisi sonrasında güneşten ve etkilerinden korunmaya özen gösterilmelidir.

 

Yazarlar