Balık kadar değerli bir sebze; semizotu

Balık kadar değerli bir sebze; semizotu

Omega 3' ün en zengin kaynaklarından biri balık olarak bilinir fakat bitkisel omega 3'lerin en iyi kaynağının semizotu olduğunu biliyor muydunuz? 100 gram taze semizotu yaprağı yaklaşık 350 mg. alfa - linoleik asit içerir. Yapılan çalışmalar, omega 3’den zengin besinlerin koroner kalp hastalıkları ve inme; çocuklardaysa otizm ve dikkat eksikliği gibi gelişimsel hastalıkları önleyebileceğini gösteriyor.

Yeşil yapraklı sebzeler içerisinde vitamin A oranı en yüksek sebzelerden birtanesi semiz otu iken; 100 gr semizotu günlük vitami A ihtiyacımızın yaklaşık %44'ünü karşılar. Vitamin A cilt ve göz sağlığını desteklerken aynı zamanda antioksidan kapasitesi ile birlikte kanser hücrelerinin üreme ve yayılmasına da engel olşuturur. Yapılan çalışmalar özellikle sindirim sistemi kanserlerinde vitamin A'nın koruyuculuğuna dikkat çekmektedir.

Haberin Devamı

C vitamininin de en iyi kaynaklarından birini oluşturan semizotunun 100 gr' ı günlük ihtiyacın %35'ini karşılarken; bir porsiyonu günlük ihtiyacın yaklaşık %15'ini tamamlar. Bu sayede vücutta kolajen yapımını arttırarak kırışıklıkların önüne geçerken sıkılaşmaya da destek oluşturur.

Enerji içeriği düşük ve posa içeriği yüksek olduğundan hem sindirim sistemini rahatlatır hem de uzun süre tokluk sağlar. Bunun yanında magnezyumun iyi bir kaynağıdır ve insülin hormonunun dengeli salınımını sağlayarak iştahı dengelerken özellikle kan şekerini dengelemekte zorlanan kişiler için iyi bir tercih oluşturur. Demir, kalsiyum, potasyum ve manganez gibi minerallerden de zengindir. Bu sayede kan basıncını dengelerken; kemik, diş ve kalp sağlığını korumak ve geliştirmek için de olumlu etkilere sahiptir.

HARDALLI SEMİZOTU SALATASI

Malzemeler

2 adet salatalık

½ demet çiğ semiz otu

4 yemek kaşığı yoğurt

2-3 diş sarımsak

½ çay kaşığı karabiber

½ tatlı kaşığı hardal

Yapılışı: Salatalıklar rendelenerek ve sarımsaklar ezilerek yoğurdun içerisine ilave edilir. Ardınfdan semiz otu da ilave edilerek karıştırılır. Hardal ile karabiber başka bir kap içeresiinde çırparak ve hafif sulandırılarak yavaşça tüm malzemenin üzerine ilave edilir.

Haberin Devamı