Sağlık Beyinde Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Sinüzit Beyni Nasıl Etkiler?

Beyinde Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Sinüzit Beyni Nasıl Etkiler?

10.03.2021 - 10:00 | Son Güncellenme:

Sinüs sözcüğü Latincede “sığ boşluk” anlamına gelmektedir. Toplamda 4 çift olan sinüsler arasında bulunmakta oldukları kemiklere göre isimlendirilmektedir. Burnun her 2 yanındaki elmacık kemiklerine yakın konumda bulunan sinüsün adı maxiller sinüstür. Sizin için beyinde sinüzit belirtileri nelerdir? Sinüzit beyni nasıl etkiler şeklinde belirlenmiş durumda olan soruların yanıtlarını tüm ayrıntılarıyla derledik.

Beyinde Sinüzit Belirtileri Nelerdir Sinüzit Beyni Nasıl Etkiler

 Başın ön bölümü meydana getiren frontal kemiğin içinde frontal sinüsler yer alır. Gözlere yakın konumda bulunan burnun her 2 tarafında bulunan sinüsler etmoid sinüs olarak adlandırılır. Gözlerin arka bölümünde ve kafatasının iç bölümünde yerini alan sinüs ise sfenoid sinüstür.

Haberin Devamı

 Beyinde Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

 Oluşan enfeksiyon etkenleri haricinde alerjik durumlar; nazal polipler, geniz eti iltihaplanmaları ve vücut içi salgıların son derece koyu kıvamda olduğu kistik fibrozis gibi genetik sağlık sorunları sebebiyle de kişilerde akut sinüzit gelişebilmektedir. Akut sinüzit sorunun meydana gelmesi sonrasında ise bireylerde çeşitli belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır. Bunlar:

 - Koyu kıvamlı olan burun akıntısı

 - Geniz akıntısı

 - Burunda dolgunluk ve tıkanıklık

 - Koku ve tat duyusu ile ilgili problemler

 - Yüz bölgesindeki sinüslerde basınç hissi

 - Boğaz ağrısı

 - Halsizlik

 - Geceleri kötüleşen öksürük

 - Baş ağrısı

 - Diş ağrısı

 - Kulak ağrısı

 - Ağız kokusu

 Sinüzit Beyni Nasıl Etkiler?

Haberin Devamı

 Havaların soğumasıyla birlikte sinüzit şikayetleri de artış gösteren bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinüzit sağlık sorunun tedavi edilmemesi durumunda ise bu enfeksiyonun kronikleşme durumu söz konusu olabilmektedir. Zonklayıcı baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikayetleri ile kendini gösterebilen sinüzit enfeksiyonu, insanların yaşam kalitesini düşüren önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

 Sinüs enfeksiyonun yayılım göstermesi durumunda ise yüz kemiklerinde iltihaplanmalara, menenjit hastalığına, körlüğe ve beyin apsesine sebep olabilen etkiler yaratabilir. Sürekli olarak geriye doğru mikroplu materyalin akması sonucunda gelişen önemli sağlık sorunları çok nadir de olsa beyini olumsuz etkileyen bazı enfeksiyonlara dönüşebiliyor. Bu sebeple sinüzit hastalığının zamanda tedavi edilmesi ve kronikleşerek beyni ve vücudun diğer organlarını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçilmesi gerekir. Ayrıca zamanında tedavi edilmeyen ve kronikleşen sinüzit enfeksiyonun tedavisi oldukça güç olmaktadır.

Yazarlar