Yaşam Bir limon, 'Keskin Bıçak'ı nasıl dillere doladı? Futbol efsanesinin son günlerinde açıkladığı sırrı

Bir limon, 'Keskin Bıçak'ı nasıl dillere doladı? Futbol efsanesinin son günlerinde açıkladığı sırrı

09.08.2023 - 10:17 | Son Güncellenme:

Karagümrük, Diyarbakırspor, Bursaspor ve Beşiktaş'ta defans oyuncusu olarak hafızlara kazınan futbol efsanesi Vedat Okyar, başarılarla dolu kariyerinin dışında milyonların dilinden düşmeyecek bir şiir de yazmıştı. Eşi ile arasındaki 'limon' kırgınlığı üzerine yazdığı mısraların gizli kalmasını istese de bakın o şiir Sezen Aksu’nun sesiyle nasıl milyonların şarkısı oldu.

Bir limon, Keskin Bıçakı nasıl dillere doladı Futbol efsanesinin son günlerinde açıkladığı sırrı

Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek - 1970’lerin sonunda Türk futbolunun büyüklerinden Beşiktaş’ta Vedat Okyar rüzgârları esiyordu. 'Büyük kaptan' diye anılan futbolcu aynı zamanda büyük bir aşkın da pençesindeydi, eşi Asuman Hanım'ı çok seviyordu. Okyar’ın defansta oynadığı dönem boyunca attığı goller ve koruduğu kaleler kadar iz bırakacak başka bir yönü daha vardı. Bugünlerde Sezen Aksu’ya ait olduğu bilinen oldukça popüler bir şarkı aslında Vedat Okyar’ın bir hata sonucu eşine yazdığı şiirdi. Sezen Aksu ise dillerden düşmeyen o şiirin bestekârıydı. 'Minik Serçe' ve yakın arkadaşı Vedat Okyar’ın tarihe bıraktığı 'Keskin Bıçak'ın izleri günümüzde de aşıkların dilinde.

Haberin Devamı

Bir limon, Keskin Bıçakı nasıl dillere doladı Futbol efsanesinin son günlerinde açıkladığı sırrı

DAHA EN BAŞTA UYARMIŞ

Vedat Okyar, Asuman Hanım'la evlendiğinde kendisine akrabaları ile ilgili görüşlerinden bahsetmiş ve eşinden akrabalarıyla ilgili bir ricada bulunmuştu. Seçme fırsatı olmayan akrabalarıyla konuşma ve görüşmek istemeyen Okyar, eşinden de aynını rica etmişti. 'Büyük Kaptan', o ricayı daha sonra şöyle anlatmıştı:

"Eşime şunları söyledim: Bana sakın bana bir şey taşıtma. 'Biber getir' filan yapma. Ben hiçbir akrabamla görüşmem. Senin de akrabaların benim evime gelmesin. Ben akrabaları sevmem, çünkü ben seçmedim. Ben seçtiğim insanla birlikte olurum."

Okyar’a şarkı yazdıracak rica da işte buydu. Bir gün eve geldiğinde evde misafirler olduğunu görünce eşiyle arasında geçen diyalogla her şey başlamıştı.

UZUN BİR AYRILIĞIN ADIMLARINI ATIYORDU

Okyar’ın, ligin devre arası olduğu bir gün eve geldiğinde gördükleri ve eşiyle arasında geçen diyalog bugün dillerden düşmeyen o şarkının temelini atmıştı. 'Büyük Kaptan', o gün evden çıktığında futbolcu, döndüğünde ise gizemli bir şair olacaktı. Vedat Okyar, kendisine şiir yazdıran anısını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

"Bir gün eve geldim, akrabalar (baldız ve bacanak) var. 'Bunlar ne?' dedim, Eşim Asuman 'Eee, geldiler ne yapayım?' dedi. Peşinden de 'Eyvah, salatanın limonu yok, alır mısın?' diye ekledi. Ben de 'Alırım' dedim. Evden çıktım, lig de devre arasıydı."

Okyar, bu konuşmadan sonra evden ayrıldı. Ancak limon almaya gitmiyordu. Asuman Hanım, misafirlere yaptığı salata için limon beklerken Vedat Okyar ise uzun bir ayrılığın ilk adımlarını atıyordu.

15 GÜNLÜK AYRILIKLA ŞAİR OLDU

Vedat Okyar, eşi evde limon beklerken çoktan Yalova’ya doğru yola çıkmıştı. 15 gün boyunca Yalova'da termal bir otelde konakladı. 'Keskin Bıçak' da o günlerde Beşiktaş'ın unutulmaz isminin kaleminden çıktı.Vedat Okyar, 1969'da 24 yaşındayken severek evlendiği kadını limonlar yüzünden terk etmişti. 15 gün sonra da eve ellerine limonla döndüğünü de anlatmıştı: 

"15 gün Yalova'da termalde kaldım. Eve 15 gün sonra limonla döndüm. 38 senedir bir daha da başıma gelmedi. Benim bir oğlum var. Eğitimini bitirdi. Bana arkadaşlarım soruyordu, 'Oğlun kaçta?' diye. Ben hayatımda sormadım ki. Okuyor işte. Böyle de yaşayan bir adamım."

Bir limon, Keskin Bıçakı nasıl dillere doladı Futbol efsanesinin son günlerinde açıkladığı sırrı

İSTEĞİ YÜZÜNDEN KARTONETTE 'SÖZ-MÜZİK: SEZEN AKSU' YAZDI

'Büyük Kaptan' kaldığı otel odasında çok acı çekiyordu. Yaşananlar tıpkı şiirinin adı gibi 'Keskin Bıçak'la yaralamıştı yüreğini. Ancak kimse şiiri de şairi de bilmiyordu. Ta ki Okyar, yakın arkadaşı Sezen Aksu’ya yazdıklarını okuyup hikâyesini anlatana kadar. 

Sezen Aksu ve Vedat Okyar, bir davet için bir araya geldiklerinde 'Büyük Kaptan' yıllar önce yazdığı bu şiiri bir kağıt parçasına geçirip 'Minik Serçe'ye okuttu. Sezen Aksu, bu görüşmenin olduğu günlerde, 1998 yılında çıkardığı 'Adı Bende Saklı' albümünün ardından yeni bir albüm hazırlığına girmişti. Aksu, yakın arkadaşının şiirini defalarca okuduktan sonra kendisinden şiirini şarkı yapmak için izin istemeye karar verdi. Okyar, aslında gizli kalmasını istese de 'Minik Serçe'yi kırmadı. O unutulmaz sözler artık dillerden düşmeyecek bir şarkıya dönüşüyordu. Ancak Okyar, Sezen Aksu’dan şakının söz ve müziğini kendisinin yazdığını açıklamasını istememişti. Bu istek nedeniyle Sezen Aksu’nun 16’ncı stüdyo albümü 'Deliveren'in kartonetinde, 'Keskin Bıçak' için 'Söz-Müzik: Sezen Aksu' yazıldı.

Haberin Devamı

'Minik Serçe’nin sesiyle 'Deliveren' albümünün 4’üncü sırasında hafızlara kazınan sözleri şöyleydi:

Geldim yarım, kaldım yarım

Neydi, ne oldu şu tez canım

Ertelendim hayattan, sevdim yarım

Derken bugün olmazsa, olur yarın

Kendimden kaçak

Yarim keskin bıçak

Nerede bende o yürek

Yardan cayacak

Hep köşe bucak

Ben bu dünyayı anlayamadım

Niyetlendim de altından kalkamadım

ÖLÜMÜNDEN 2 YIL ÖNCE ANLATTI

'Keskin Bıçak'la birlikte Vedat Okyar’ın kalemi Sezen Aksu’nun sesiyle ölümsüzleşti. Ölümünden 2 yıl önce anlattığı bu anıdan sonra Okyar, 20 Temmuz 2009’da akciğer kanseri nedeniyle 64 yaşında hayata gözlerini yumdu. Eşi Asuman Hanım da kendisinden 11 yıl sonra, 2020 yılının Şubat ayında hayatını kaybetti. Geriye 'Keskin Bıçak'ın yıllar sonra da hatırlanacak bir hikâyesi kaldı.

Yazarlar