Sağlık Biyopsi Ne Kadar Sürer, Nasıl Yapılır? Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Biyopsi Ne Kadar Sürer, Nasıl Yapılır? Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

13.03.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

Biyopsi, bir tanı yöntemi olarak bazı hastalara uygulanabilmektedir. Vücudun belli bir bölümünde hastalık şüphesi bulunuyorsa o bölgeden cerrahi yollar ile sıvı, hücre ya da doku alınarak incelenmesi işlemine biyopsi denir. Biyopsi ne kadar sürer, nasıl yapılır? Biyopsi sonuçları kaç günde çıkar? İşte, tüm detaylar.

Biyopsi Ne Kadar Sürer, Nasıl Yapılır Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar

 Biyopsi, kanser gibi hastalıkların teşhis edilebilmesi amacı ile hastadan doku, hücre ve sıvı örnekleri alınmasına verilen isimdir. Bu örnekler patoloji laboratuvarlarında incelenir ve sonrasında hastalığın kesin tanısı konulabilmektedir.

Haberin Devamı

 Biyopsi Ne Kadar Sürer, Nasıl Yapılır?

 Biyopsi ile bazı hastalıklara net bir şekilde tanı konması sağlanır. Biyopsi işleminde hastalık olan dokudan örnek alınır ve bu örnek patoloji laboratuvarlarında incelenmektedir. Eğer alınan parçada anormal bir durum fark edilirse bu kansere ya da lezyona işaret etmektedir. Bu bağlamda hastalığın kesin teşhisi için biyopsi oldukça önemlidir.

 Biyopsi sonuçları hastalar tarafından merakla beklenmektedir. Hastadan alınan doku örneklerinde herhangi bir bozulma olmaması için özel sıvı içerisinde bekletilir. Biyopsi işlemleri doku biyopsisi ve ince iğne aspirasyonu biyopsisi olmak üzere iki çeşittir.

Doku Biyopsisi en fazla uygulanan biyopsi çeşididir. Bu işlem ile hastalığın kesin bir şekilde tanısı konabilmektedir. Doku örneği alınması işleminde otomatik ya da yarı otomatik iğneler tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

İnce iğne biyopsisi kesinliği doku biyopsisine göre daha düşük olması nedeni ile çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Çoğunlukla alternatif bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Tiroit ile alakalı rahatsızlıklar ve tükürük bezlerinde ince iğne biyopsisi uygulanır.

Biyopsi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

 Biyopsi alındıktan sonra kaç gün içerisinde sonuçların alınacağı merak edilmektedir. Patoloji birimleri haftanın 5 günü yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Biyopsi sonuçlarının hızlı bir şekilde çıkması amacı ile bazen yan dallardan yardım da alınmaktadır. Ancak yine de biyopsinin kaç gün içerisinde çıkacağı kesin bir şekilde belli değildir. Sonuçların kaç günde çıkacağı inceleme yapılan organa ve dokuya göre farklılık göstermektedir.

 Biyopsi işleminin yapılmasının ardından hastaların iki saat gözlem altında tutulması tavsiye edilmektedir. İnce iğne biyopsisi işleminde eğer hastaların herhangi bir sıkıntısı yoksa beklemelerine gerek yoktur.

Yazarlar