Blw ile Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

Blw; bebeğin kendi kendine beslenmesini destekleyen alternatif bir yöntemdir. Ek gıdaya geçiş sürecinin eğlenceli şekilde devam etmesine blw çok büyük katkı sağlayacaktır. Hazırladığım blw ile ek gıdaya geçiş rehberi sizlere iyi bir kaynak olabilir.

Blw ile Bebeğin yetişkinlerle bir arada tadarak, test ederek ve kendi kendine yiyerek sağlıklı aile yemeklerini öğrenerek, püre değil gerçek yemeklerle beslenecektir. Ve bunu yapabilmesi yaklaşık bebek 6 aylık olduğunda gerçekleşecektir.

Bebekler blw yapabilmesi için 6 aylık olup, desteksiz oturması gerekmektedir. Özellikle ilk yıl oral dönem olması, bebeğin meraklı olması, dokunma duyusunun gelişmiş olması alt alta geldiğinde bebeğin kendi kendine yiyebilme yeteneğinin oluştuğunu görmüş olacağız.

Haberin Devamı

Anne – baba içinde blw; bebeğin peşinden tabakla koşmadan, eğlenerek, doğal bir süreç şeklinde ilerleycektir.

Blw nasıl başlamalıyız?

Çocuk doktorunuz artık ek gıdaya başlayabilirsiniz dediğinde artık tadım günlerine başlayabilirsiniz. Denemeleri bebeğiniz ne çok aç ne çok tok olmadığı anlarda başlayın. Örneğin; Emzirmeden yaklaşık 1,5-2 saat sonra gibi. Bebeğinizin ritmine göre bunu planlayabilirsiniz.

Bebeklere yemekleri sunarken pişirme tekniklerine de dikkat etmeliyiz.

Buharda pişirme

Haşlama

Fırınlama gibi yöntemleri kullanabiliriz. Bol yağda kızartma yapılmamalıdır.

İlk başladığınızda çok az yerler ve genellikle oyun oynarlar. İlk haftalarda verdiklerinizi yerde, sandalyede görebilirsiniz. Ağızların aldıklarını da yutmadan ağzından çıkarabilirler. İlk günlerdeki yiyeceğe olan ilgisi azabilir ve ya çok az yiyebilir. Ek gıdaya başladığında miktar olarak ne kadar vereceğinizi bilmiyorsanız sitemdeki bu yazı size rehber olabilir.Çok az yer ve oyun oynayabilir. Bu durum gayet normaldir.6-8 ay arasında bebekler besinleri tatması ve yavaş yavaş sevdikleri –sevmedikleri belli olur. Bu süreçte anne sütü halen ana öğündür.

Benim tavsiyem ilk deneme olarak sebzeden başlamanızdır. Mevsimindeki sebzelerden en az alerjik olandan denemelere başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

İlk deneme olarak; brokoli, havuç ve kabak deneyebilirsiniz. Bunlar ister haşlar isterseniz de buharda pişirebilirsiniz. Mama sandalyesine bebeğiniz oturtun ve tepsisine bu besinleri ortalama 5cm uzunluğunda çubuklar şeklinde koyun. Bunlarla bebeğiniz biraz oynayıp, yere atabilir. Yanınızda yedekleri olsun, attıkça birkaç kere tekrardan önüne koyun.

Önüne denemelerde çeşit çeşit yemekler koymayın. Küçük miktarlarda haşlayın zamanla miktarı arttırın. Çünkü fazla çeşit bebeğin kafasını karıştıracaktır. Bebeğiniz şaşırıp, sadece birine odaklanıp, diğerlerini atabilir. Önüne yeterli miktarda koyun yedikçe ekleyin. Bu bebeğinizde başar duygusunu geliştirecektir.

İlk denemelerde bazen bebekler yiyecekleri ağzının içinde bekletebilir veya damak ve yanak aralarında artıklar kalabilir. Henüz diliyle kırıntıları temizlemeyi bilmediği için kontrol etmekte fayda vardır. Bebeğinizin ağzını zorla açtırmak çok zorlayıcı olabilir. O nedenle ‘’Ağzını kim kocaman açacak’’ diye oyun oynayın, göreceksiniz sizden önce ağzını açacaktır.

Haberin Devamı

Sebzeleri denerken,2-3 günde bir yeni bir sebze ekleyin. Bu şekilde alerji yönünden takip de edebilirisiniz. Sebzelere başladıktan 10 gün sonra meyve denemelerine başlayabilirsiniz. Sebzeleri öğle, meyveleri kuşluk veya ikindi zamanında vermeye çalışın. Meyveleri verirken çok sertse; fırında tarçınlayıp verebileceğiniz gibi, buharda yumuşatabilirsiniz.

6,5 aya geldiğinde artık kırmızı ete başlamakta fayda vardır. Bebekler için demir için kırmızı et çok önemlidir. O nedenle sebze denemelerinden hemen sonra kırmızı ete başlanmalıdır. Kırmızı et olarak ilk başta kuzu etinden başlar, sonra isterseniz dana etine geçebilirsiniz. Kuzu eti en az alerjen özelliktedir. Eti bebeğinize verirken fırınlamaktansa haşlamayı tercih edebilirisiniz. Fırınladığınızda sert gelebilir bebeğinize. Bebeğin önüne eti ufalayıp verebilirsiniz. Kırmızı etten sonra tavuk eti de verebilirsiniz. Tavuk eti yumuşak olduğu için bebekler daha rahat yiyebiliyor. But şeklinde hazırladığınızda çok rahat kavrar ve yeme denemeleri yapabilir.

Yedinci aya doğru atık kahvaltıya yavaş geçiş yapabilirsiniz. Bu süreçte artık bebeğiniz daha rahat kavramayı ve kendi, kendine yemeyi öğrenmiş olacaktır.
Kahvaltı da ekmek olarak; Tam buğday ekmeği, Çavdar ekmeği, Ruşeynli ekmekleri kullanabilirsiniz. Dilimli ekmek kullanacaksanız; ekmek çok yumuşak olunca bebeğiniz onu kavrar fakat bir türlü koparamaz. O zaman ekmeği tost makinesinde hafif ısıttığınızda ekmek biraz daha dik olacaktır. Bu şekilde bebek hem daha rahat kavrar hem de koparıp yiyebilir.

Peynir seçiminde ise; orta yağlı ve tuzsuz olarak tercih edebilirsiniz. Orta yağlı beyaz peyniri akşamdan s-uya koyup, suyu 2 kere değiştirdiğinizde sabah tuzsuz ve yumuşak olacaktır. Bu peyniri kullanabilirsiniz. Ayrıca tuzsuz dil peynir, tuzsuz mozerella ve tuzsuz burgu peynir kullanabilirsiniz. Evde yaptığınızın tuzsuz lor peynir de bir alternatif olabilir.

Yumurta güzel bir protein kaynağıdır. İlk yıl beyazı çok alerjen olacağı için kullanmıyoruz. ;İlk denemelerde yumurtayı haşlayabilirsiniz. Haşladığınızda sarısının etrafında mor halka olmamasına dikkat edin. İlk denemede minik bir parça verip, alerji yönünden izleyin. Sıkıntı yoksa her gün arttırarak 1 yumurta sarısının yiyebilir olmasını sağlayın. Bu sürece kadar pek çok sebze de denediğiniz için çeşitli sebzelerle, peynirle omletler yapabilirsiniz.

Kahvaltı da çeşitli tostlar hazırlayabilirsiniz. Pan kek, kreplerde alternatif kahvaltılardır.

Dokuzuncu ay gibi balık vermeye başlayabilirsiniz. Özellikle ağır metal içerdikleri için dip balıklarını tercih etmemeye çalışın. Hamsi, istavrit güzel balıklardır. Mink ve kılçıklın olduğu için zorlanırsanız alternatif olarak somon güzel bir balıktır. Balığı pişirirken fırınlayabilir, buğulama şeklinde hazırlayabilirsiniz. Balıktan çorbalar ve balıketinden hazırla cağınız köfteler de alternatifiniz olabilir. Fırınlanmış balığı, buharda pişmiş sebzelerle birlikte ikram edebilirsiniz.

10.aya doğru bebeğinize akşam yemeği de veremeye başlayabilirsiniz. 10-12. Ay arasında artık yavaş yavaş öğün şeklinde beslenmeye başlayacaktır, bebeğiniz. 1 yaşında artık sizinle aynı sofra da oturan ve her şeyi kendi kendine yiyebilecektir.

www.bebeimgeliyor.com