Sağlık Böbrek Nedir, Ne İşe Yarar? Böbreklerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Böbrek Nedir, Ne İşe Yarar? Böbreklerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

15.03.2021 - 18:07 | Son Güncellenme:

Böbrek nedir, ne işe yarar? Böbreklerin vücuttaki görevleri nelerdir? Böbrek rahatsızlığı durumunda vücutta ne gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir? Böbrek kaybı ne gibi durumlarda görülen bir problemdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Böbrek Nedir, Ne İşe Yarar Böbreklerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir

Böbrekler, insan vücudunun sağlıklı kalmasında hayati bir rol oynayan güçlü organlardır.
Böbrekler ayrıca atıkları ve toksinleri de uzaklaştırır. Böbreklerin rolü, düzgün çalışması için gerekli su miktarını korumak ve fazlalığı ortadan kaldırmaktır.

Böbrek Nedir?

Böbrekler kaburgaların altında, omurganın her iki yanında bulunur. Bu organ, kanın süzülmesini ve vücut atıklarının idrarı ile dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca organizmamızın kararlılığı için gerekli olan birçok unsurdan da sorumludur. Genellikle iki böbreğimiz vardır, ancak tek böbrekle oldukça normal yaşamak mümkündür.

Kırmızımsı kahverengi renkte, böbrek fasulye şeklindedir. Bir yetişkinde böbrek 12 cm'ye 6 cm genişliğinde ve 3 cm kalınlığındadır; yaklaşık 160 gr ağırlığındadır.

Böbrek Ne İşe Yarar?

Bir bütün olarak iki böbrek ve idrar yolundan (üst ve alt) oluşur. Mesane, idrarı üretra yoluyla boşaltmadan önce depolayan rezervuardır. Böbrekler, kan basıncını düzenlemeye, kırmızı kan hücreleri yapmaya ve vücuttaki kalsiyum seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan hormonlar üretir.

Böbrekler, omurganın her iki tarafında göğüs kafesinin hemen altında bulunan iki küçük organdır. Her iki böbrek de günde yaklaşık 120 litre kanı süzerek, atık ve fazla sıvıdan oluşan 1-2 litre idrar üretir.

Haberin Devamı

Üreter adı verilen küçük bir tüp, her böbreği mesaneye bağlar; üreterler, kişi onu atmaya hazır olana kadar idrarı depolandığı mesaneye taşır.

Her böbrek, vücuttaki atıklardan ve toksinlerden kurtulmak için kanı filtreleyen yaklaşık bir milyon nefrondan oluşur. Nefronlar vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri tekrar dolaşıma yönlendirir ve gereksiz israfı ortadan kaldırır.

Böbreklerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Böbreklerin birincil işlevi, organizmanın normal işleyişi tarafından üretilen ve kan tarafından taşınan toksik atıkları ortadan kaldırmaktır. Bu maddeler vücut için faydasızdır ve elimine edilmezlerse zehirlidir.

Yemek ve içmekle emilen su, esas olarak idrarla ve ayrıca dışkı, ter ve solunum yoluyla atılır.
Böbrekler vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını korumasına izin verir. Her gün yaklaşık 190 litre kanı süzüyorlar, ancak yalnızca 1,5 ila 2 litre idrarı reddediyorlar. Toplamda, günlük su girişleri ve çıkışları dengelenmiştir.

Yazarlar