Botoks hangi aralıklarla yenilenmeli?

Botoks yüzde zamanla yaşlanma etkisiyle meydana gelen kırışıklıkları gidermek, mimiklerin kullanılması nedeniyle oluşan çizgilerin yok edilmesi için sıkça kullanılan yöntemlerden biridir. Aynı zamanda tıbbi alanda aşırı terleme sorununun giderilmesi, baş ağrısı tedavisi, felçli hastaların kas aktivitesinin yeniden kazandırılması, makat çatlağı gibi sorunların giderilmesi amacıyla da botoks kullanılmaya başlanmıştır.

Bu kadar geniş kullanım alanı bulan ve hala yeni alanlarda hakkında araştırma yapılan botoks uygulamasının kalıcı olma özelliği bulunmamaktadır. Etkisini bir süre sonra yitireceğinden, bu uygulama belirli aralıklarla yenilenmelidir. Botulinum toksini Tip A olarak cilt altına enjekte edilen ve botoks olarak anılan bu uygulamanın ne kadar süreyle etkili olacağı, kişinin cilt yapısına, kırışıklıkların derecesine, enjekte edilen toksinin doğru dozda uygulanması gibi etkenler sonucunda belli olur. Bu nedenle bazı kişilerde 4 ayda etkisini yitirirken, bazı kişilere 6 ay bile etkili olmaya devam eder. Bu sürecin geçirilmesi ve botoksun zamanında yenilenmemesi halinde, kırışıklıkların daha fazla derinleşmesine neden olunabilir. Bu yüzden botoks uzman ellerde yapılmalı ve kişinin zaman içinde ihtiyaç duyabileceği şekilde bir tedavi planı yapılmalıdır. Ayrıca düzenli olarak aksatmadan gerekli olan bölgeye botoksun yapılması, daha uzun süre devam edecek etkilere neden olur.

Haberin Devamı

Botoksun etki mekanizması nasıl işler?

Botoks cilt altına kas içine enjekte edildiğinde, kaslarda geçici güçsüzlüğe neden olmakta, bunları devre dışı bırakır ve etkisini hemen gösterir. Kendisine geniş bir uygulama alanı bulan botoks, kullanıcılarında yararlı etkilere neden olmaktadır. Bu etkiler dediğimiz gibi kişinin cilt yapısına, sorunun büyüklüğüne gibi etkenlere bağlı olarak, geçici bir süre devam eder. Bu etkinin bitmesiyle birlikte kaslardaki kasılma yeniden başlar. Bu yüzden botoks enjeksiyonları yeniden tekrarlanmalıdır. Bunun yanında botoksun hangi alanda kullanıldığı da etki süresini uzatabilir. Bazı kozmetik uygulamalar, aşırı terleme rahatsızlığı gibi alanlarda etkisi uzun sürebilir.

Haberin Devamı

Botoks ne zaman etki eder, ne zaman etkisini kaybeder?

Uygulamada botulinum toksini etkisini enjekte edildikten sonra 3 gün içinde göstermeye başlar. Uygulamanın tam olarak 7-14 gün içinde etkisi görülmeye başlar. Vücuda verilen toksin, vücuttan terleme yolu ile ortalama 8 ay içinde tamamen atılmaktadır. Fakat gözle görülür etkileri kişiden kişiye değişen sürelerde 4-6 ay kadar devam edebilir.

Botoks uygulaması kimler için uygundur?

Botoks sağlıklı olan erişkinlere her zaman yapılabilir. Özellikle mimiklerini çok kullanan kişilere erken yaşlardan itibaren başlanabilir. Bu sayede çizgilerin derinleşmesine engel olunabilir. Ancak hamile olan kadınlara, emzirme döneminde olan kadınlara botoks uygulanmaz. Bunun dışında kas hastalıkları olanlara, kanama hastalığı olan kişilere de uygulanamaz.

Botoks yaptırmayı düşünenler, her şeyi doğru uygulamalı ve bu konu hakkında gerekli bilgilendirmeyi uzmanlardan öğrenmelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç ya da başka ilaçlar kullanıyorlarsa, bunları botoks yaptırmadan 1 hafta önce kesmeleri gerekir. Bu konuda doktoruna danışarak en doğru şekilde hareket etmeleri gerekir. Eğer sportif aktivitelerle uğraşıyorlarsa bunlara bir süre ara vermeleri daha uygun olur. Böylece botoks uygulamasıyla enjekte edilen toksinin vücutta daha hızlı etki etmesine yardımcı olunabilir. Uzmanların tavsiye ettiklerine dikkat edildiği zaman, başarılı bir botoks uygulaması yapılabilir. Yüzünüzdeki ince çizgilerden, kaz ayaklarından, size sert ifade veren her türlü kırışıklıktan kurtulmanız mümkün olacak. Özellikle çatık kaş sorunu olan kişiler, daha yumuşak bir yüz ifadesine kavuşabilirler. Botoks yaptırmaya engel bir sorun bulunmuyorsa, anestezi gerekmeden sadece 15 dakika içinde yüzünüzdeki sorunlara elveda diyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

www.selcukinanli.com