Sağlık Boyunda Şişlik Neden Olur? Boynun Şişmesi Kitle, Tümör Belirtisi Midir?

Boyunda Şişlik Neden Olur? Boynun Şişmesi Kitle, Tümör Belirtisi Midir?

05.05.2021 - 16:34 | Son Güncellenme:

Birçok nedene bağlı olarak boyunda şişlik meydana gelebilmektedir. Boyunda şişlik pek çok hastalığın da habercisi olabilir. Boynunda bir şişlik fark eden kişiler doktora gitmeden önce bu hastalığı hakkında internet ya da başka platformlar üzerinden araştırma yaparak bilgi edinmektedirler. Peki, boyunda şişliğin nedenleri nelerdir? Boynun şişmesi bir tümör belirtisi mi? İşte boyundaki şişliğin tüm nedenleri ve belirtileri derledik.

Boyunda Şişlik Neden Olur Boynun Şişmesi Kitle, Tümör Belirtisi Midir

Boyunda yer alan şişlikler önemli bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Bundan dolayı boynunda şişlik fark edenler mutlaka en kısa zamanda bir uzman hekime başvurması gerekmektedir. Bazı enfeksiyonlara karşı da boyunda şişlikler meydana gelebilmektedir.

Haberin Devamı

 

 Boyunda Şişlik Neden Olur?

 1) Enfeksiyonlar

 Enfeksiyonlar en sık boyunda şişliğe neden olabilecek nedenler arasındadır. Bundan dolayı enfeksiyona sahip olan kişiler de boyunda şişlik meydana gelebilir. Her enfeksiyon şişliğe sebep olmayabilir. Enfeksiyonun nedenleri ve boyun şişliği ile olan ilişkisi araştırılması gerekmektedir.

 

 2) Doğum Sonrası

 Doğum sonrasında da yine kadınlarda boyunda şişlik görülebilmektedir. Bu durum son derecede normal olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda doğumsal bir takım nedenlerden dolayı erişkin bireylerde de yine boyunda şişlik meydana gelmektedir. Burada yer alan şişlikler genellikle zararsız olan kistlerden oluşabilmektedir. Şişliğin derecesi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir.

Haberin Devamı

 

 3) Tümörler

 Boyundaki şişliğin bir diğer nedeni ise tümörlerdir. Tümörler sıklıkla kişileri olumsuz yönde etkiler ve birçok olumsuz faktörü de birlikte doğurur. Lenf kanseri gibi tehlikeli sayılacak tümörlerden kaynaklı olan boyunda şişlik meydana gelebilir. Bundan dolayı tümörün boyutu araştırılarak tedavi seçenekleri geliştirilir. Boyunda yer alan bu şişlik hem iyi hem de kötü huylu olabilirler. Bunun sonucu yalnızca bir patolojik testler sonucunda anlaşılabilir. Aynı zamanda boyunda yer alan bu iyi huylu tümörler zamanla tedavi edilmediği takdirde kötü huyluya da dönüşme eğilimindedir.

 

 4) Tükürük Bezi

 Tükürük bezindeki bir takım hastalıklar da yine boyun şişliğine sebep olmaktadır. Tükürük bezlerinin fonksiyonunu yeterince yerine getirememesi ya da tükürük bezlerinde oluşan bir takım kanserleşmeler de yine boyunda kitle olarak kendini gösterebilir. Bu durumda yine mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli hastalıklardan biri olarak bilinir. 

 

 Boynun Şişmesi Kitle, Tümör Belirtisi midir?

 Her boyun şişmesi kitle ya da tümör belirtisi değildir. Bunun tespiti yalnızca doktorlar tarafından yapılan tetkikler sonucunda belli olmaktadır. Boyunda yer alan şişlikler enfeksiyona bağlı olabileceği gibi tümöre bağlı olarak da gelişebilmektedir. Dolayısıyla boyunda ki her şişlik için tümör belirtisi denmesi yanlış olacaktır. 

Yazarlar