Sağlık Burun Alerjisi Nedir, Neden Olur? Burun Alerjisi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun Alerjisi Nedir, Neden Olur? Burun Alerjisi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.03.2021 - 16:58 | Son Güncellenme:

Birçok kişi burun organıyla ilgili bazı sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlardan birini de burun alerjisi hastalığı oluşturur. Fakat çoğu kişi burun alerjisi hastalığının varlığından bile haberdar olmayabilir. İnsanların başına sıklıkla gelen burun alerjisinin tam olarak ne olduğu, neden oluştuğu, nasıl geçeceği ve nasıl tedavi edileceği doğru bir şekilde bilinmesi gerekir. Bu amaçla yazıda detaylı olarak burun alerjisi hastalığı anlatılmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Burun Alerjisi Nedir, Neden Olur Burun Alerjisi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Burun alerjisi aslında kişide kendini nezle gibi gösterir. Bu yüzden de birey nezle olup olmadığını anlayamayabilir. Olan şey burun alerjisi de olabilir. Çünkü burun alerjisinde kaşıntı, akıntı, hapşırma gibi şikayetler meydana gelir. Bu şikayetler aynı zamanda nezle olayında da olabilir. Bu yüzden de sıklıkla birbirine karıştırılabilir.

Haberin Devamı

 Burun Alerjisi Nedir, Neden Olur?

 Alerjiye sebep olan madde ya da maddelerin, burun mukozasına temas etmesi sonucu oluşan bazı durumların gerçekleşmesine burun alerjisi denir. Temas sonucunda gerçekleşen durumlar ise, burun ve göz organında kaşıntı, hapşırma, burunda akıntı ve boğazda kaşıntı durumudur. Kişi bu şikayetler ile alanında uzman hekime başvurur.

 Burun alerjisi olarak bilinen bu durum alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak da isimlendirilmektedir. Her biri aynı anlama gelmektedir. Burunda oluşan alerjik durumları ifade eder. Alerji yaratan maddelerden uzak durulması gerekir. Alerji yaratan maddeler ise kişiye yapılacak özel alerji testleri ile meydana çıkabilir.

 Burun alerjisinin nedenleri oluşan alerjinin çeşidine göre değişkenlik gösterebilir. Mevsimsel alerjik rinit yani bahar nezlesi olarak da bilinen burun alerjisi ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkabilir. Mevsime göre değişebilir.

Haberin Devamı

 Sadece bu zamanlarda değil yıl boyunca da burun alerjisi şikayetlerinden rahatsız olan insanlar da olabilir. Bu durum ise ev tozu, küf mantarı ya da hayvan tüyleri sebebiyle oluşabilir. Ayrıca bu alerji en sık rastlanan alerji çeşididir.

 Kişide en fazla burun alerjisine neden olan maddeler ise çim, yabani ot, ağaç, polen gibi doğada var olan maddelerdir.

 Diğer farklı sebepler de burun alerjisine neden olabilir. Bu sebepler en doğru şekilde yapılacak alerji testi ile ortaya çıkar.

 Burun Alerjisi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Burun alerjisi kişiye uygulanacak alerji testi sonucunda tedavi ile geçer. Bunun için de alanında uzman doktora başvurmak gerekir. Hekim alerji çeşidine göre belirli bir tedavi uygular.

 Burun alerjisinden korunmak için bazı doğal yöntemler de izlenebilir. Bazı durumlara daha fazla dikkat edilerek burun alerjisi hafifletilebilir. Bunun için alerjik bünyeye sahip bireyler daha fazla titizlik göstermelidir.

 Yağmur havadaki polenleri temizler. Bu yüzden burun alerjisi olanlar kuru, yağmursuz havada dışarıya çıkmamalıdır.

 Çim biçme, ot temizleme gibi bahçe işlerinden uzak durulması gerekir. Dışarıya çıkıldığında alerjik maddeler kıyafetlere ve saça yapışabilir. Bu da kişideki burun nezlesini aktif hale getirebilir. Bunun için kıyafetler eve gelince değiştirilmeli ve duş alınarak alerjik maddelerin tamamen gitmesi sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

 Polene alerjisi olan kişiler alerjik dönemlerinde çarşaf, kıyafet, havlu gibi kişisel eşyalarını yıkadıktan sonra dışarıda kurutma yapmamalıdır.

 Alerji maskeleri, özel alerji gözlükleri dışarıya çıkarken korumak amaçlı kullanılabilir. Bu doğal yöntemlere dikkat edilirse burun alerjisi azalabilir, geçebilir. Geçiş dönemi de rahat bir şekilde atlatılabilir.

 Burun alerjisi tedavisinde ise, ilaç tedavisi, aşılar, tamamlayıcı tedaviler ve eğitim gibi çeşitli aşamalardan oluşabilir. Bu parçalar kişiye doktor kontrolünde tedavi amaçlı uygulanır. Tedavi yöntemleri arasında en çok alerji aşıları kullanılmaktadır. En etkili yöntem olarak bilinir. Aynı zamanda alerji aşıları astım gelişimini de engelleyen tedavi seçimidir. Aşıdan sonra ise en çok kullanılan ve tercih edilen ilaç tedavisidir.

Yazarlar