Burun Törpületme Ameliyatı Hakkında

Burun törpüleme ameliyatı, tek başına sadece burunda az miktar da kemer olması durumunda ya da klasik burun estetiği ameliyatlarının bir parçası olarak yapılabilmektedir. "Burun kemeri törpüleme" ya da "hump redüksiyonu" olarak da adlandırılan bu işlem, burun görünüşünün yandan daha küçük ve önden de daha yaygın bir görünüme kavuşmasına neden olmaktadır. Kabaca, az miktarda kemerli burunu olan hastalar için basit olarak uygulanabilen bir cerrahi müdahaledir. Burun sırtındaki kemerin çok fazla olmaması halinde bir keski ya da kesici kullanmadan daha basit bir yöntemle yani törpüleme işlemiyle yapılan bir ameliyat türüdür. Burun törpüleme ameliyatı ile yapılabilecek işlemlerin de bir sınırı bulunmaktadır. Genel itibariyle basit bir işlem olduğu için bu tip ameliyatlar ile burun eğriliği gibi düzeltmek mümkün değildir. Burun ameliyatları sadece burun görünümünü daha düzgün kılmak amacıyla yapılmamaktadır. Burun ameliyatı, kişilerin burun tıkanıklığı yaşamaları, solunum güçlüğü çekmeleri gibi durumlarda da devreye girerek yaşanan sorunların kalıcı olarak giderilmesini sağlar. Burun ameliyatı ile giderilebilen ve cerrahi müdahalenin zorunlu olduğu durumlarda burun ameliyatı yapılabilir.

Haberin Devamı

Burun törpüleme ameliyatı yerel ya da genel anestezi altında burnun durumuna göre yapılabilmektedir. Burun kemerinin büyük olduğu durumlarda ise burun törpüleme tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumlarda plastik cerrahın görüşleri doğrultusunda hasta burun ucu ameliyatı ya da diğer burun estetiği ameliyatlarından kendi burnuna uygun olanını da tercih eder ve tedavi işlemine devam edilir. Sadece burun törpüleme işleminin yeterli olacağı durumlarda ise ek bir ameliyata ihtiyaç kalmaz ve burun istenen görünüme kavuşturulur. Burun ameliyatlarından sonra bazı sorunların çıkması ihtimali de mevcuttur. Burun sırtında çöküntü ve düzensizlikler ya da zaman zaman görülebilir. Bu sorunların görünme sebebi cerrahın teknik bir hatasından olabileceği gibi iyileşme esnasında karşılaşılan bir sorundan dolayı da olabilir. Dünya da bu tip düzensizliklerin bu tip ameliyatlarda görülme risk oranı %5 civarındandır. Bu tip durumlarda bir revizyon ameliyatı işlemi geçirmek gerekebilir. Burun kemiği eğriliği operasyonunda tampon yerine günümüzde slikon doyle spintler tercih edilmektedir. Bunun sayesinde hastalar rahat nefes alıp vermekte ve ağrı acı ya da kanamayla karşılaşmamaktadır.

Haberin Devamı

Revizyon ameliyatı daha önce estetik burun ameliyatı olan bir hastanın burun şekil bozukluğu veya nefes problemi nedeni ile tekrar ameliyat olmasıdır. Normal şartlarda revizyon oranları %3-15 arası değişmektedir. Bu oran daha kötü olduğu anlamına gelmemektedir. Bu sadece hedeflenen burundan milimetrik sapmalardır. Daha kötü olma ihtimali binde bir gibi çok düşüktür. Revizyon burun ameliyatları çok basit veya daha önceki ameliyata bağlı olarak karışık olabilmektedir.

Burun Törpületme Ameliyatı Öncesi

  • Ameliyat öncesi gerçekleştirilen görüşmelerde ameliyattan beklentinizi ve isteklerinizi tam olarak plastik cerrahınızla paylaştığınıza emin olun.
  • Ameliyat tarihinize karar verirken adet kanamanızın ilk günlerine denk gelmemesine dikkat edin.
  • Sürekli kullandığınız ilaç ya da ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
  • Aspirin ve benzeri kanamayı artırabilen ilaçları ameliyat öncesinde ve sonrasında kullanmayın.
  • Ameliyattan önceki günler sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterin.
  • Hastaneye giderken yanınıza önden düğmeli bir pijama ya da rahat bir kıyafet alın.
  • Ameliyat sonrası ilk saatlerde size yardımcı olabilecek bir yakınınızı yanınızda getirin.
  • Ameliyattan önce sakinleştirici bir ilaç verileceğinden ameliyat ile ilgili endişelerinizden kurtulacaksınız. Bu nedenle eğer gereğinden fazla stres yapıyorsanız bunu doktorunuzla paylaşın.
  • Ameliyattan önce geniz akıntısı, burun akıntısı, boğazda yanma gibi grip belirtileri veya başka bir hastalık belirtisi hissederseniz mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.

Burun Törpületme Ameliyatından Sonraki İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında, ilaçla kolayca kontrol altına alınabilecek bir miktar ağrınız olması muhtemeldir. Başınızı hafif yukarıda tutmanız ve operasyon sonrası morluk ve şişliği azaltmak için gözlerinize soğuk kompres yapmanız cerrahınız tarafından önerilecektir. Splint veya alçı on güne kadar burnunuzda kalabilmesine rağmen, genellikle ameliyat sonrasındaki bir hafta içinde çıkarılır. Doktorunuz geceleri splint kullanmanızı tavsiye edebilir. Tamponlar birkaç gün kalabilir. Gözlerin etrafındaki morluklar birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle sonraki iki veya üç hafta içinde gözden kaybolur. Hafif şişlikler aşamalı olarak iner, fakat bazı şişlikler aylarca kalabilir. Burun Ameliyatı sonrası hasta için ani bir değişiklik beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Normal iyileşme süreci en son sonucun belli bir zaman tam olarak anlaşılmayacağı, aşamalı bir süreçtir. Burnun en son hali, haftalar aylar ve hatta bazı hastalarda bir yılda görülemeyebilir. Burun törpületme ameliyatı sonrası ilk günde ayağa kalkabileceksiniz. Ancak, plastik cerrahınız normal rutin hayatınıza geri dönüş için, en uygun programı size ameliyat sonrasında önerecektir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için yürüme, koşma, yüzme ve hatta eğilme gibi kan basıncını yükseltecek aktiviteleri ilk birkaç hafta süresince kısıtlamalısınız. İşe geri dönme kararı sizin kişisel kararınız ve şişliklerin düzeyine bağlıdır.

Haberin Devamı

Burun törpüleme ameliyatı maliyeti neye göre belirlenir?

Maliyeti etkileyen faktörler kullanılan malzeme, ameliyat süresi, anestezi şekli, ameliyatın riskidir. Estetik cerrahinin sadece bir cerrahi dal değil, sanat olduğu unutulmamalıdır. Maliyetten çok bu ameliyatın mükemmel olması önemlidir.

Dr.Ercan Aydın
www.bursaburunestetik.com