Editörün Seçtikleri C vitaminli kış diyeti

C vitaminli kış diyeti

09.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

C vitaminli kış diyeti

C vitaminli kış diyeti

KIŞ mevsimine girerken alınan fazla kilolardan kurtulmak isteyenlere C vitamini yönünden zengin bir beslenme öneriliyor. Uzmanlar, "Bütün yeşil sebzeler kalori açısından fakir, C vitamini yönünden zengindir. Kış diyetinde mutlaka sebze ve meyvalara ağırlık verilmeli" dediler.
Yaz beslenmesi ile kış beslenmesi arasında büyük fark bulunuyor. Kışın vücudun direnci de düşüyor. Diyetisyen Aşkın Yüksel, "Yaz meyvaları çok suludur ama vitaminden zengin değildir. Kış sebzeleri ise daha zengindir. Kışın vitamine olan ihtiyaç iki kat artar. Bu da diyet için idealdir" dedi.
Yüksel, mandalina ve portakalın dışında yeşil biber, lahana, ıspanak, semizotu, pırasa, brüksel lahanası ve kuşburnunun C vitamini yönünden çok zengin besinler olduğunu belirtti.
Sebze ve meyvanın taze ve anında tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, "C vitamini vücutta depolanmadığı için her öğün alınmalı. Özellikle sigara içenlerin daha fazla C vitamini alması gerekir" dedi. Yüksel, C vitamini eksikliğinde halsizlik, çabuk yorulma ve hastalıklara yakalanma riski arttığını söyledi.
Yüksel, C vitamini yönünden çok zengin olduğu bilinmeyen patatesin haşlanmış olarak tüketilmesini önerdi. Yüksel, "Günboyu herkes iki patates yiyebilir. Haşlanmış patateste kalori olmaz" dedi.

Sabah: Kahvaltıda peynir ve kepek ekmeğinin dışında mutlaka portakal, kivi, havuç ya da elma yenmeli.
Öğlen: Yemeğin yanında bir portakal suyu, ya da salata bulunmalı.
Akşam: Taze sebzelerden kendi suyuyla ya da zeytinyağla yapılmış yemekler yenmeli. Kızartma olmamalı. Sebzeler suyun altında değil, bir kapta yıkanmalı.

* Kabızlık ortadan kalkar,
* Mide ve karaciğer rahatlar,
* Yorgunluk, halsizlik görülmez,
* Cilt daha parlak hale gelir,


Yazarlar