Genel Sağlık Çaresi buzdolabında değil! 'Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz'

Çaresi buzdolabında değil! 'Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz'

23.08.2023 - 13:58 | Son Güncellenme:

Sosyal hayat içinde bazı psikolojik ve sosyolojik sorunlar nedeniyle günümüzde birçok kişi beslenme sorunlarının yol açtığı problemlerle karşı karşıya. Bu problemlerin başında ise duygusal yeme sorunu geliyor. Uzmanlar, bilinçsizce yemek yenilmesi durumunda kişilerin çok daha negatif etkilendiğine dikkat çekiyor.

Çaresi buzdolabında değil Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz

Sağlıklı olabilmenin en önemli şartlarından biri yeterli ve dengeli beslenmek. Sosyal hayat içinde bazı psikolojik ve sosyolojik sorunlar nedeniyle günümüzde birçok kişi beslenme sorunlarının yol açtığı problemlerle karşı karşıya. Bu problemlerin başında ise duygusal yeme sorunu geliyor. Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu sıkıntının özellikle yoğun stres, depresyon, kızgınlık, hüzün ya da anksiyete gibi durumlar sayesinde tetiklenebildiğine dikkat çekti. Olumsuz duyguların çözümünün buzdolabından geçmediğini hatırlatan Taşkın, dikkat çeken uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Çaresi buzdolabında değil Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz

'GEREKENDEN DAHA YAĞLI, TUZLU VE ŞEKERLİ YEMEKLER TÜKETİYORLAR'

Duygusal yemenin aslında olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen aşırı yeme eğilimini ifade eden bir davranış bozukluğu olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, "Ruh halinde yaşanan olumsuzlukları kontrol etme dürtüsüyle ortaya çıkan duygusal yeme davranışında kişiler normalden çok daha fazla yemek yiyor. Bu sıkıntıyı yaşayanlar gerekenden daha yağlı, tuzlu ya da şekerli yemekler tüketiyor" diye konuştu.

'YALNIZLIK DUYGUSUYLA BAŞ EDİLEMEDİĞİ İÇİN YAŞANIYOR'

Duygusal yeme davranışının özellikle yoğun stres, anksiyete ya da depresyon gibi duygu yoğunlukları esnasında tetiklenebildiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, duygusal yemenin düşük benlik saygısı ve yetersizlik duygularıyla da ilişkili olabileceğinin altını çizdi. Taşkın, "Kişilerin hayatlarında yaşadıkları olumsuzluklar yeme alışkanlıklarını ciddi anlamda etkiliyor. Ayrılıklar, aldatılmalar, kayıplar, işsizlik gibi yaşanan olumsuzluklar kişide ciddi anlamda bir boşluk yaratıyor. Yalnızlık duygusuyla baş edememe başlıyor. Aidiyet duygusunu yitiriyorlar ve işte tam bu noktada boşluğu bir şeyler yiyip içmekle doldurmaya çalışıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

'YEMEK BİTTİĞİNDE OLUMSUZ DUYGULAR YOK OLMAZ'

"Üzgün, öfkeli, yalnız ya da bitkin olduğumuzda sorunun çözümünü bulacağınız adres buzdolabı değil. Yemek bittiğinde olumsuz duygular yok olmaz" diyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, duygusal sıkıntıların çeşitli yiyeceklerle doldurulamayacağını hatırlattı.

İnsanın yemek yediği anda kendini o an için iyi hissedebileceğini ancak yemek bittiği anda içinde bulunduğu olumsuz duygularından sıyrılamayacağını vurgulayan Taşkın, bu davranışın, olumsuz bir durumu başka bir olumsuz durumla telafi etmeye çalışmak olduğunu söyledi.

"Duygusal yeme ile birlikte içinde bulunan olumsuz duyguların üstüne bir de fazladan alınan kalori eklenir. Halbuki duygularınızı ele almanın daha sağlıklı yolları bulunabilir. İlk olarak bilinçsizce yemek yerine bilinçli yemek öğrenilebilir. Kilonuzu kontrol altına alıp duygusal gıda tüketimine son verebilirsiniz. Eğer siz de duygusal yeme noktasında kendinizi durduramıyorsanız mutlaka psikolojik destek almalısınız." Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın

Yazarlar