Sağlık Çayda Kafein Var Mıdır? Siyah Çay, Yeşil Çay Kafein Miktarı Ne Kadardır?

Çayda Kafein Var Mıdır? Siyah Çay, Yeşil Çay Kafein Miktarı Ne Kadardır?

09.09.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Çay, kola ve kahve gibi içeceklerde kafein bulunur. Her gıdanın içinde bulunan kafein miktarı değişiklik gösterir. Aynı zamanda besinlerin nasıl hazırlandığı da içinde bulunan kafein miktarını önemli miktarda etkiler. En çok tüketilen içecekler arasında yer alan çay ve kahvenin içinde bulunan uyarıcı kafein içeren maddeler özellikle de çalışma ve eğitim hayatında en çok tercih edilen içecekler arasında yer alır. Çayda kafein var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çayda Kafein Var Mıdır Siyah Çay, Yeşil Çay Kafein Miktarı Ne Kadardır

Günlük olarak belirli miktarlarda tüketildiği zaman oldukça faydalı etkileri olan kafein, günlük dozu aşılırsa sağlığı tehdit edecek pek çok etkiye neden olabilir. Çay ve kahvenin içerdiği kafein miktarının zararlarından etkilenmemek için günlük çay ve kahve tüketim miktarını iyi ayarlamanız ve aşırıya kaçmamanız gerekir.

Haberin Devamı

Siyah Çay, Yeşil Çay Kafein Miktarı Ne Kadardır?

Bir fincan siyah çay içinde 40-100 mg arası, yeşil çayın içinde ise, 12-75 mg arası kafein bulunur. Çayda bulunan kafein miktarı, çayın çeşidine, bölgesine, ne kadar demlendiğine ve ne zaman toplandığına göre değişiklik gösterir. 

Kafein çay, kahve, mate ve guarana gibi bitkilerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Bazı gazlı içecek ve ilaçların içinde ise, sentetik olarak bulunur. Kuru yapraklı çaylardaki kafein oranı kahvedekinden daha fazladır. Ama kahve çekirdekleri içilebilir kahve haline dönüştürülürken yüksek miktarda kafein salınır. Ortalama bir kahve çaya göre 2 kat daha fazla kafein içerir. Yeşil çayda da kafein vardır fakat siyah çayın yarısı kadardır.

Haberin Devamı

Çay ve Kahve Tüketiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çay ve kahve tüketimi sırasında en dikkat edilmesi gereken konu günlük tüketim miktarının aşılmamasıdır. Çay ve kahve çeşitlerinin içinde bulunan kafein miktarı bilinmeli ve buna göre tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda yetişkinler için günlük kafein tüketim miktarı 300 mg ile sınırlı olması gerekir. Bir fincan filtre kahve içinde ise, 135-200 mg kafein bulunur. 1 çay bardağı demleme siyah çayda ise 40-80 mg kafein yer alır. Bu nedenle günlük en fazla 4 bardak siyah çay tüketilmesi gerekirken, filtre kahve ise 2 bardak ile sınırlandırılmalıdır.

Yazarlar