Sağlık Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Çekingen Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Çekingen Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

29.03.2021 - 09:50 | Son Güncellenme:

Çekingen kişilik bozukluğu, özgüven eksikliği ve aşırı utangaçlık ile birlikte ortaya çıkıyor. Çekingen kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, çevresindeki kişiler tarafından olumsuz değerlendirilmekten korkan, toplum içinde yanlış bir şey yapmaktan çekinen utangaç kişilerdir. Çekingen kişilik bozukluğu nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir, Neden Olur Çekingen Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır

Çekingen kişilik bozukluğu, yetersizlik hissi ve güven eksikliği yaşayan bu kişiler toplum içinde kendini değersiz hissedebilir. Reddedilme ve kaybetme duygusunun çok acı verebileceği düşüncesine kapılan kişiler bazen yakın ilişkileri bile tamamen reddetmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Çekingen Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Çekingen kişilik bozukluğu, reddedilmekten, acı çekmekten ve başarısız olmaktan korktukları için genellikle yalnız kalmayı ya da kimseyle çok fazla yakınlaşmamayı tercih eder. Bu kişilerin genellikle arkadaş çevreleri çok kısıtlıdır ve onlara çok fazla bağlıdır. Bu durum iş yaşamlarını da genellikle olumsuz yönde etkiler. Bu kişiler, mesleki olarak yükselebilecekleri sosyal statüleri reddeder. Bu nedenle mesleki olarak da çoğunlukla alt kademelerde yer alırlar.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çekingen kişilik bozukluğu tedavisindeki asıl amaç, kişilere kaybolan özgüvenini geri kazandırmak, sosyal çevresindeki kişilerle ilişkilerini güçlendirmeye yardımcı olmak ve iş hayatında daha çok varlık göstermesine yardımcı olmaktır.

Haberin Devamı

Psikoterapi, çekingen kişilik bozukluğu için kullanılan en etkili tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Terapistiniz, bilişsel davranışçı terapi ya da psikodinamik psikoterapi yöntemini kullanmayı tercih eder. Hastalara yapılan terapinin asıl amacı, kendinizin ve çevrenizdeki kişilerin sizi nasıl gördüğü ve sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında farkında olmadığınız durumları görmenizi sağlamaktır.

Çekingen Kişilik Bozukluğunun Sosyal Etkisi

Çekingen kişilik bozukluğu, genellikle reddedilme korkusundan kaynaklanır ve diğer insanlarla iletişimi önemli ölçüde zorlaştırmaktadır. Çekingen kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin başlıca özellikleri,

Çekingen kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, diğer kişilerin ondan hoşlanacağından emin olmadan o kişilerle arkadaşlık kurmak konusunda tereddüt yaşayabilir.

Çekingen kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, genellikle onaylanmama, eleştirilme ve reddedilme korkusu yaşar. Bunun sonucunda ise, diğer insanlarla iletişim kurmakta zorluk çeker.

Sevildiğinden emin olmadıkları zaman insanlarla yakın ilişkiler içine girmekten çekinirler. Dalga geçilme ya da utanma korkusu nedeni ile yakın ilişkilerde kendini kısıtlar.

Yazarlar