Editörün Seçtikleri “Chakula tayari!"

“Chakula tayari!"

12.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

“Chakula tayari!"

“Chakula tayari


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI

       Swanhili dilinde “Chakula tayari!", “Yemek hazır!" anlamına geliyor. Son yıllarda Güney Afrika ülkelerine düzenlenen turlarda bir artış söz konusu. Özellikle, doğal parkları ve safarileriyle ünlü Kenya’yı ziyaret edenler ve etmek isteyenler oldukça fazla. Her ne kadar bu sıcak ve vahşi yaşamı korumaya kararlı Afrika ülkesini ziyaret edenler konforlu otellerde konaklasalar ve bildik yiyecekleri tercih etseler de, ülke insanları 16 değişik mutfağın yemekleriyle besleniyorlar. Evet yanlış değil, Kenya’da, birbirinden farklı malzemelerin kullanıldığı, tam 16 ayrı mutfak var. Çünkü ülkede 16 etnik grup yaşıyor. Koloni döneminde İngilizler, Hindistan’dan ana vatana dönerken bu yol üzerinden geçerken, hem kendi mutfak kültürlerini hem de Hindistan’da öğrendikleri yiyecekleri getirmişler Kenya mutfağına. Ana yurtlarından çilek, frambuaz ve kuşkonmazı, Hindistan’dan ise, köri, pirinç pilavı ve çorbayı taşımışlar.
       Kenya mutfaklarında kullanılan başlıca malzemeler, ananas, yer fıstığı, mango, atokiko (mango çekirdeği), patlıcan, avokado, muz, limon, karnabahar, egusi (kavun tohumu), mısır, hindistancevizi, soğan, tatlı patates, papaya, pirinç, acı biber, sarmısak, tarçın, kakule, köri ve ne olduklarını bilmediğimiz pek çok yerel malzeme. Kenya’da günlük yaşamın içine karıştığınızda, misafirperver ülke insanları tarafından çay ve bir tabak dolusu muzla ağırlanıyorsunuz. Bildiğimiz muzdan daha ufak boyutlarda ve biraz daha farklı lezzette olan bu meyve günün her saati yenebiliyor. İştahı kapatmadığı, aksine açtığı söyleniyor. Kenya mutfağında yemekler büyük muz yapraklarının üzerine boşaltılıp masanın ortasına yerleştiriliyor. Geleneksel yemekler arasında, bezelye, patates ve mısır ezerek hazırlanan “irio", Hint patatesi ve muzla hazırlanan bir karışım olan “giteke", patatesli dana yahnisi “karanga", bezelye ve mısırlı bir karışım olan “mataha" sayılabilir. Etnik gruplardan Abaluhyas ve Kikuyuslar’ın mutfaklarında tatlıya rastlanmıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi Kenya’da tek bir mutfak kültüründen bahsetmek mümkün değil. Geleneksel dediğimiz yiyecekler, 16 mutfakta aşağı yukarı benzerine rastlayabileceğiniz türde yiyecekler. Bunların dışında her etnik topluluk, kendi damak tadına ve geleneklerine göre takılıyor. Yolu Kenya’ya düşenler, mutlaka yerel mutfakları denemeli. Unutmayın bir ülkeyi tanımak, sadece görmek değil, koklamak, dokunmak, tatmak ve hissetmektir.

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 20

       Biberli sinarit balığı

       Malzemeler: 150’şer gramlık 4 sinarit filetosu, 4 salamura çuşka biber, 1 küçük soğan, 1 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, 1 çay bardağı beyaz sirke, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber

       Hazırlanışı: Sarmısak, soğan ve maydanozu çok ince kıyın. Orta ateşte zeytinyağında soteleyin. Balık filetolarını yağın içine atıp, her iki tarafını 3’er dakika kızartın. Sirkeyi ilave edin. Sirke buharlaşırken, tuz ve biberini ekleyip 5-6 dakika pişirin. Zar şeklinde doğranmış çuşka biberleri ilave edin. Hafifçe karıştırıp 1 dakika sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Üzerine ince kıyılmış taze maydanoz serpin.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Zeytinyağlı enginar
  • Biberli sinarit balığı
  • Salata
  • Meyve
  • Yazarlar