Cinsel Sağlık Cinsel ilişkinin kabusu

Cinsel ilişkinin kabusu

21.03.2016 - 09:40 | Son Güncellenme:

Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel işlev sorunudur. Rahmin girişini çevreleyen adalelerde istem dışı kasılmalar olur.

Cinsel ilişkinin kabusu

Cinsel birleşmede acı ve ağrıya sebep olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Kasılmalar, cinsel birleşme dışında kadım doğumcuların muayenesi esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Öte yandan vajinismus, fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir. Son senelerde Penis Duhulü (Girmesi) Fobisi de kullanılır oldu.
Vajinismusun, öncelikle fiziksel bir engelden dolayı (disparoni – ağrılı ilişki veya benzeri durumlar için) olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmada kadın doğumcuya veya ilgili alanda uzman kişilere başvurulur.

Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve psikoterapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin teşhisi konulur.

Vajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kadın kontrolünü kaybeder.

Haberin Devamı

Sanki kişi bilinçdışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir; hep aynı şey söylenir: “Elimde değil, istiyorum ama yapamıyorum”.

Penisin veya cinsel haz uyandırıcı bir maddenin vajinaya girişinin ağrılı yahut zor olması.Çiftin rahatsız, hatta imkânsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması, cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi.Hiçbir belirgin sebebi olmayan cinsel ağrılar.Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme.

Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma davranışları.Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vs.) ilişki sırasında spazmlar yaşanması. Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması, şeklinde yaşanır.Ağrı ve acıdan dolayı cinsel istek kaybı iki tarafta da gelişir.

Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama. Erkeğin cinsellikten usanarak, kendini suçlu hissetmesi, kadının da suçlaması tipiktir.

Vajinadaki istem dışı kasılmalar, çoğu kadın için büyük ve kötü bir sürpriz olur. Bu kaslar kişinin bilinçli kontrolünden bağımsız olarak kasılmaktadır. Vajinismus yaşayan kadınlar aslında cinsel birleşme konusunda isteklidirler. Onlar için böyle bir birleşme yaşayamıyor olmak üzüntü verici bir durumdur. “Neden bazı kadınların bedenleri bu şekilde bir tepki vermektedir?”

Haberin Devamı

Vajinismus farklı kombinasyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Vajinismus ile ilgili geniş çaplı araştırmamız bu karmaşık durumu oluşturabilecek faktörleri belirlememize olanak vermiştir. Bazıları kolayca gözlenebilen sebeplerken bazıları ise derinlere yerleşmiş ve gün yüzüne çıkarabilmek için detaylı bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duymaktadır.

Her kadının kendi vajinismusu için ona özel bir kombinasyonu vardır. Vajinismus psikolojik kaynaklı bir durumdur, nadiren anatomik nedenlerden kaynaklanabilir. Vajinismus hastalarının yalnızca %10’un da yapısal bir nedenden söz edilebilir.

Vajinismusun yapısal nedenleri: Organik anatomik problemler (vajinal septum, kızlık zarının anatomisi ile ilgili problemler, vajinanın yapısal problemleri vs.). Vajinitler, vajinal mantarlar (bu bölgedeki enfeksiyonlar). PelvikEnflamatuar Hastalık,Bartholin Apsesi – Kisti. VulvarVestibulit Sendromşeklinde sıralanabilir.Vajinismusun bizim toplumumuzda en sık görülen sebebi cinsel kimliğimize dair psikolojik kaygı ve korkulardır.

Haberin Devamı

Kız çocuklarına öğretilen veya bilinçaltımıza kodlanan “erkekler sana zarar verir”, “cinsellik kötüdür”, “kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir” düşünceleri bu problemin ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Bizim kültürümüzde bir kadın çocukluk yıllarından itibaren bacakları arasında ne olduğunu bilmediği çok önemli bir hazinesi olduğunu hissederek büyür.
Genç kızlığında bu hazinesinin masumiyetle eş anlamlı olduğunu anlar. “Canını ver ama bacaklarının arasındaki masumiyetini koru” düşüncesi ile büyütülürüz. Bekâret hâlâ bizde kutsal olarak görülür.

Hâlbuki Batı’da buna genellikle hiç aldırış edilmez. Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak algılayarak yetişen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve istem dışı olarak ilişkiyi reddedecektir. Bilinçdışı kayıtlar “evliyim artık yapabilirim” diye düşünemez. Çoğu zaman elle veya başka şekilde orgazm olurlar.

Haberin Devamı

Vajinismustaki kasılmalar cinselliğe ilişkin bedenden ve zihinden gelen birçok sağlıksız mesajın vajina ve kalça-karın bölgesi kasları tarafından algılanıp refleks kasılmalarla sonuçlanmasında gizlidir. Ön sevişme sırasında her şey yolundadır ama penisin vajinaya gireceği düşüncesi oluştuğu anda vajinismus tablosu ortaya çıkar. Eşcinsel kadın çiftlerde de görülebilmektedir.

Birincil Vajinismus: Hiçbir şekilde cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir. Bir kere bile olmamıştır.
İkincil Vajinismus: Daha önceden ilişki olurken geçirilmiş genital travma varlığı sonrasında gelişen vajinismustur. Bazı engellerden dolayı kişinin ilişkiye girememesi durumuna Aparoni adı verilir. Vajinismus bir takıma aparoni özelliğindedir.

TEDAVİSİ
Kişinin vajinismus olduğu tanısı kesinleştikten sonra bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Sebebi hemen daima psikolojik olduğu için, genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır.

Psikolojik olmayan vajinismus problemlerinde cinsel ilişkiye imkân vermeyen yapısal nedenler cerrahi işlemler ile halledilebilir ama bu tercih edilmez. Bu sebeple vajinismus hastalığı olan kişiler jinekolog tarafından muhakkak değerlendirilmedir. Vajinismus rahatsızlığının %90 sebebipsikojendir.

Çoğunlukla tedavilerde davranışsal ve bilişsel yaklaşım tercih edilir. Yeni tedaviler arasında zihinsel iyileşme teknikleri (hipnoterapi) yer almaktadır. Bilişsel yaklaşım olarak kişiye genital organları hakkında bilgi verilmesi,cinsel ilişki ile açıklayıcı bilgi verilmesi yer alabilir. Kegelve Kaplan egzersizleri hakkında bilgi verilerek vajinada bulunan bir kas üzerinde denetim sağlanabileceği öğretilmelidir. Bilişsel programlar aynı zamanda erkek eşler üzerinde de uygulanmalıdır.

Bu konu üzerinde erkeklerde de bilgi eksikliği vardır ve cinsel ilişki sırasında bu nedenler engel olabilmektedir. Erkeklerdeki ürolojik sebeplerde vajinismusasebep olabilir. Bu sebeple erkek eşler ile görüşme yapılmalıdır. Hastaların farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olan birkaç tedavi yöntemi aşağıdaki gibi sınıflandırılabilinir.

-Sadece bilgilendirme;
-Davranışsal tedavi;
-Çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
-Hipnoz ve telkin;
-Kişiye özel karma bir tedavi yöntemi

Ben genellikle travma öyküsüne önem veriyor ve tedaviyi ona göre planlıyorum.Entellektüel seviyesi yüksek kadınlarda daha sık görülüyor. Ev ödevleri, genişletme teknikleri ve hipnoterapi işe yarıyor.

Bazı çiftlerde, buna bağlı soğuma ve boşanma dahi yaşanıyor.
Etiket:vajinismus, vajinismus tedavisi, cinsel isteksizlik, kerem doksat,
Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kerem Doksat

Cinsel ilişkinin kabusu

Yazarlar