Sağlık Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir? Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir? Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?

16.12.2020 - 06:26 | Son Güncellenme:

Chia (Çiya), ada çayı ailesinden çiçekli bir bitkidir. Anavatanı güneybatı ABD ve Meksika'dır. Bu bitkiden elde edilen tohumlar yenilebilmektedir. Tohumlar yaklaşık 2 mm ebatta, siyah-beyaz oval şekilde ve gridir. Tohumlar hidrofilik yapıya sahiptir. Islatıldıklarında ağırlıklarının 12 katı kadar su çekerler. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından diyet programlarının vazgeçilmezlerindendir. Çiya tohumları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir

Çiya tohumları zengin bir B vitamini, tiamin ve niasin kaynağıdır. İçeriğinde; demir, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, manganez gibi zengin mineraller bulunuyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücut ve beyin için büyük faydaları bulunuyor.

Çiya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

1- İltihaplanmayı önlemede etkilidir.
2- Sindirime yardımcıdır.
3- İçerdiği %20 protein sayesinde vücut geliştiricilerin kullandığı bir besindir. Kas gelişiminde ve kütle artırmada etkilidir.
4- Kemiklerin gelişiminde ve güçlenmesinde etkilidir. Özellikle dişlerin güçlü olmasında yardımcıdır.
5- İçerdiği omega-3 sayesinde iltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra sakinleştirir, ruh halini düzeltir.
6- Kan şekerini düzenler.
7- Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin sebep olduğu cilt hasarlarına karşı koruyucu kalkan oluşturur.
8- Yaşlanma belirtilerini yavaşlatıp, geciktiriyor.
9- Kalp ve sindirim sistemini destekliyor.
10- Vücudun insülin düzeylerini dengelemede yardımcı oluyor.
11- Tokluk-doygunluk hissi verdiğinden diyet programlarında kullanılıyor.
12- Enerji ve metabolizma hızının artmasına yardımcıdır.
13- Obeziteyle mücadelede yardımcıdır. Karın yağı dokusunu azaltmada etkilidir.

Çiya Tohumu Nasıl Tüketilir?

Çiya tohumları genellikle çiğ olarak tüketiliyor. Yiyecek ve içeceklerin içine ekleyebilir, isterseniz öğütebilirsiniz. Çiya tohumlarını sıvı bir gıdanın içine eklediğinizde, bir süre sonra sıvı gıda jöle halini alıyor. Bu özelliği sayesinde puding yapmada, smoothie hazırlamada değerlendirebilirsiniz.

Çiya tohumlarını; kahvaltılık gevrekler, enerji barları, granola barlar, yoğurt, tortillayla birlikte tüketebilirsiniz. Ekmek yaparken, hamuruna ekleyebilirsiniz. Tohumları, suda bekleterek sade olarak da tüketebilirsiniz.

Öğüttünüz çiya tohumlarından elde edeceğiniz jeli, keklerdeki yumurta ve yağ içeriğinin %25'i yerine kullanabilirsiniz.

Çiya Tohumlu Puding

Çiya tohumlarını kullanarak muzlu & kakaolu puding yapabilirsiniz. Bunun için; 1 adet muz, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı çiya tohumu gerekiyor.

Muz, kakao ve sütü blenderden geçiriyorsunuz. Daha sonra çiya tohumlarını ekliyorsunuz. Karışımı her yarım saatte bir karıştırarak, buzdolabında 4-5 saat bekletin. Karışım tam bir jöle kıvamına geldiğinde servis kaplarına alabilirsiniz. Tercihinize göre tarçın veya meyvelerle süsleyebilirsiniz.

Yeşil çaylı çiya pudingi de yapabilirsiniz. Bunun için; 1,5 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz yeşil çay, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı bal, 3 yemek kaşığı çiya tohumu gerekiyor.

Bütün malzemeleri karıştırıp, ağzını kapatın. Her iki saatte bir karıştırarak buzdolabında 4 saat bekletin. Jöle haline gelen karışımı servis kaplarına alabilirsiniz.

Yazarlar