Çocuklar kendi isteği ile sağlıklı gıdaları seçer mi?

Sağlıklı beslenmenin bir parçası olan sebze ve meyveyi çocuklara yedirmek ebeveynler için genellikle zordur. Siz de çocukların kendi arzusuyla bu gıdaları tercih etmeyeceğini düşünüyorsanız bir defa daha düşünün! Yanılıyor olabilirsiniz…

Bundan iki yıl önce oldukça bilinen bir catering şirketi ile görüşürken, çocuklara okulda sadece sevdikleri değil genel olarak daha sağlıklı menüler hazırlayalım dedim. ”Çocuklara bamya mı yedireceğiz Yediremeyiz?” yanıtını alınca toplantıyı sonlandırmıştım. Ama şirket yöneticisi bir konuda haklıydı. Küçük yaşta sağlıklı beslenmeye alışmamış çocuklara ilköğretim çağında sebze ve meyve yedirmeye çalışmak onun açısından riskliydi. Ben şahsen özel okul üniformalarına gereksiz yüksek ücretler ödemektense, çocuğumun beslenmesine daha fazla para ayırmayı tercih ederim. O üniforma 5-6 ay sonra eskiyerek atılacak ama günün büyük bölümünü okulda geçiren çocuğun beslenmesi önemli, çünkü gelişme çağındaki beslenme şekli çocuğun gelecekteki sağlığını etkiliyor.

Haberin Devamı

Daha fazla çocuğun kendi arzusuyla sebze ve meyve yemesi için ne yapılmalı?

Bu soruya cevap arayan bilim insanları, bir araştırma yapmışlar. Fast Food şirketlerinin yiyecek pazarlamak için kullandıkları yöntemleri kullanmışlar. Tıpkı onlar gibi renkli bannerlar, heyecan verici karakterler ve çekici animasyon karakterlerle zenginleştirilmiş videolar hazırlamışlar.

Pediatri'de yayınlanan araştırmaya göre, salata bölümünün, sebze şekilli çizgi film karakterleri, banner ve eğlenceli beslenme eğitim videoları ile süslenmesi çocukların buraya ilgisini arttırmış. Salata büfesinden yiyecek alan öğrencilerin sayısı sadece afiş kullanıldığında %90 artarken, afişe ek olarak, TV monitörlerinde video gösterilen okullarda % 239 artmış.

Demek ki çocuklara bamya yedirmek aslında sanıldığı kadar da zor değil. Ne dersiniz?

Serap Torun