Yemek Çökelek Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Çökelek Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

09.08.2021 - 01:19 | Son Güncellenme:

Peynir çeşitlerinden olan çökelek peyniri besin değeri oldukça yüksek ve faydalı yiyeceklerde birisidir. Bu nedenle nasıl yapılacağı sıklıkla araştırılmaktadır. Peki Çökelek peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir? Sizlere çökelek peyniri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Çökelek Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Lor peyniri de denilen çökelek peyniri pek çok kişinin damak zevkine hitap ettiği için çok sık tüketilmektedir. Çökelek peynirini evlerde yapılması da mümkündür.

Çökelek Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?

Çökelek peyniri peynir altı suyunun pıhtılaşması ile oluşan bir peynirdir. Taze tüketilmesi gerekmektedir. Tuzlu veya tuzsuz çeşitleri de bulunmaktadır. Çökelek peyniri şu şekilde yapılmaktadır:

- Çökelek peyniri çiğ sütten yapılmaktadır.
- Yapımı için ilk olarak 1 litre süt ocağa konulup pişirilir. İçerisine ise 1 yemek kaşığı limon konulur.
- Tahta kaşık ile karıştırılan süt kaynamaya başlayınca süt kesilmeye başlar. Parça parça olduğu zaman peynir soğumaya bırakılır.
- Peynir soğuduğu zaman parçaları dibe çöker ve su üste çıkar.
- Temiz bir tülbent ile peynir süzülür.
- Süzülen çökelek peynir 6 saat sonra yemeye hazır olur.
- Süzme işleminden sonra tuz ile aromalandırma da yapılabilir.

İçindekiler Nelerdir?

Çökelek peyniri yapılırken içerisinde sadece süt ve limon kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak da tuz kullanılabilir.

Çökelek peynirinin besin değerleri ise oldukça yüksektir. 100 gram çökelek peyniri içerisinde 700 mg kalsiyum ve 650 mg fosfor bulunmaktadır. Protein oranı ise 14.44 gramdır.

Yazarlar