Sağlık Çökelek Ve Çökelek Suyunun Faydaları Nelerdir?

Çökelek Ve Çökelek Suyunun Faydaları Nelerdir?

09.12.2020 - 12:49 | Son Güncellenme:

Çökelek günümüzde çok yaygın bir kullanıma sahip olup pek çok sayıda kişi tarafından tüketilmektedir. Bu nedenle de sizler için çökelek nedir? Çökelek suyunun faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Çökelek Ve Çökelek Suyunun Faydaları Nelerdir

Çökelek kullanımı birçok kişiye aynı zamanda sağlık yönünden avantajlar sunmaktadır. Besin yönünden zengin ve de hafif bir peynir türü olmaktadır.

Haberin Devamı

Çökelek Nedir?

Çökelek, süt ve ya yoğurdun yağı alınıp kaynatılması ile elde edilmektedir. Çökelek ülkemizin pek çok yöresinde de farklı şekillerde hazırlanarak saklanmaktadır. Örnek vermek gerekir ise Tarsus’ta terbiyelenerek küplere basılan çökelek Antalya da zeytinyağı ile saklanmaktadır.

Çökelek Nasıl Yapılır?

Çökelek, geleneksel yöntemde yayık ile yapılmaktadır. Yoğurdun yağı, yayık yardımı ile alındıktan sonra geri kalan ayran pişirilir ve de suyundan ayrılır. Daha sonra kalan malzeme bir bez ve ya bezden yapılmakta olan bir torbaya doldurulur. Ardından üzerine ağırlık yerleştirilir. Kalan su da çıkarılarak çökelek elde edilir.

Modern yöntem ile yapılışında ise, tencereye süt doldurulur ve süt kısık ateşte kaynatılır iken içine limon suyu eklenir. Eklenen limon asidi, sütlerin topak topak hale gelip kesilmesini sağlar. Böylece üste çıkan malzemeler tülbent ve ya süzgece alınıp kalan suyu süzülür. Daha sonra bu sayede çökelek hazırlanmış olur.

Haberin Devamı

Çökelek Faydaları Nelerdir?

Çökeleğin günümüzde pek çok faydası vardır. Bunlar; A vitamini ve C vitamini ile birlikte kalsiyum ile fosforun kaynağı olan çökelek çocuklar için çok yararlı bir besindir.

Yağ oranının oldukça düşük olması nedeni ile kilo kontrolüne de yardımcı olur. Bağışıklık sistemini destekleyen ve bedenin hastalıklara karşı savaşmasını da kolaylaştıran çökelek düzenli bir şekilde tüketilmelidir.

Çökelek kullanılarak hazırlanmakta olan cilt maskesi, cildi genel olarak yağdan arındırır. Ayrıca cilt üzerinde olan lekelerinin rengini de açarak yeni leke oluşumunu önlemektedir.

Çökelek Suyunun Faydaları Nelerdir?

Çökelek suyu içerdiği bol kalsiyum sebebiyle kas ve kemik gelişimine destek olup ağrılarını azaltan bir etkiye sahiptir.

Günümüzde sporcuların ve çocukların beslenmesinde yer verilmesi gereken bir besin olmaktadır.

Ayrıca çökelek suyu düzenli bir şekilde tüketildiği zaman mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği de bilinmektedir.

Çökelek suyu kişilerde cilt lekelerini önleyip cildin sıkılaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede parlaklık ve de canlılık kazandırmaktadır. Ayrıca çökelek suyu oldukça etkili bir antibiyotik özelliği de taşımaktadır. Çökelek suyu süt içeriğinde yer almakta olan minerallerin en faydalı bir şekle geldiği safha olmaktadır.

Yazarlar