Editörün Seçtikleri Çorba zamanı geldi

Çorba zamanı geldi

04.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çorba zamanı geldi

Çorba zamanı geldi


       Artık iyiden iyiye sonbahar geldi. Her ne kadar “hâlâ yazdan kalan son günler olacak" diye direniyorsak da, mevsim kendini hissettirmeye başladı. En iyisi fazla inat etmeden duruma ayak uydurmak. Bütün bu değişimi vücudumuz da yaşıyor elbette. Havaların pusuna uygun bir ruh hali sarmaya başlıyor insanı. Belki daha isteksizleşiyoruz işlerimizi yaparken. Sonbaharın gelmesiyle tezgahlar yeni sebze ve meyvelerle donanmaya başlıyor. Yaz aylarının salatası bol, serin sofraları, artık yerini daha çok enerji veren sıcak ve kalorili yemeklere bırakmaya hazırlanıyor. Zeytinyağlı pilakiler, soğuk meze türü aperatifler ve kızartmalar sonraki yaza kadar bir süreliğine veda ediyor. Dondurmalar, meyveli pudingler gidiyor yerine sütlü tatlılar, hamur işleri geliyor. Sıcak günlerde neredeyse unutmaya başladığımız o güzelim çorbalar tekrar gözdeleşiyor. Çorba denilince, duyduğum bir söz geliyor aklıma: “Yemekler içinde reklama ihtiyacı olan tek tür çorbalardır" diyen haklı galiba. Özellikle kış sofralarının bu vazgeçilmez lezzetinin üzerinde pek durulmuyor. Yokluğu düşünülmediğinden olsa gerek gerekli bir ayrıntı olarak görülmüyor. Ancak sofralarda ön yemek olarak mutlaka yerini alıyor. “Bir çorba kaynatırız olur biter" mantığı hep geçerli. Yani biraz hafife alan bir düşünce. Ama Anadolu’nun zengin yemek çeşitleri içinde çorbalar da bol bol var. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da neredeyse ana yemek gibi doyurucu, enerji veren çorbalara rastlıyoruz. İçinde eti, bakliyatı, sebzesi ve hamuruyla neredeyse bir ana yemek. Aslında yemeğe çorbayla başlamanın sağlık açısından da önemi büyük. Mideyi rahatlatması, sonraki yemeklere hazırlaması için çorbalar iyi bir işlev yükleniyor. Biraz kuvvetli bir çorbanın ana yemek yerine geçebileceğini bilmekte fayda var. Hem hazmı kolay, hem de besin açısından doygun. Bundan sonra çorbalarımıza eklediklerimizi biraz daha zenginleştirip tadını daha çok çıkaralım.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Nohut çorbası, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 1 saat
       Malzemeler:
       1 su bardağı nohut, 1/2 kg kemikli et, 1 su bardağı buğday yarması, 1 yemek kaşığı salça, 1 soğan, 1 yemek kaşığı margarin, tuz, karabiber
       Hazırlanışı:
       Bir gece önceden ıslatılmış nohutu haşlayın. Üzerine buğday yarması ve eti ekleyerek iyice pişirin. Tuzunu biberini ekleyin. Yemeklik doğranmış soğanları margarinde pembeleştirin. Salçayı ilave edip biraz çevirin. Bu karışımı nohuta ekleyerek birkaç dakika birlikte pişirip servis yapın.
       Not: Lezzet dergisi arşivinden...

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Nohut çorbası
  • Soslu makarna
  • Salata
  • Meyve

  • Yazarlar