CV'De olmaması gerekenler nelerdir?

Profesyonellerin CV’lerini yazarken bazı detaylara dikkat etmeleri gerekiyor ama yine de ne kadar özen gösterilse de bazı hatalar yapılıyor… Unutmamak gerekir ki CV’iniz profesyonel hayatınızın, çalışan kimliğinizin tanıtım dokümanıdır, pazarlama aracıdır. Sizi en iyi şekilde tanıtması, ifade etmesi gerekir. Hatalar, yanlış ifadeler, fazla/gereksiz bilgiler. Peki, neler bunlar… CV yazarken yapılan hatalar neler?

Kariyer hayatının başında olanlar bu konuda biraz daha şanslı. Yazacakları detayları başvuracakları işe göre daha kolay şekillendirebilirler. İş hayatında ilerlemiş olanlar, farklı tecrübelere sahip olanlar bu konuda daha zorluk çekebilir. CV’iniz mutlaka hedefe yönelik ve markanızı en iyi şekilde tanıtacak şekilde olmalı.

Haberin Devamı

İK uzmanlarının CV’leri ilk incelemesi için 6-7 saniye harcadığını düşünürsek ilk görmek istediklerinin arasında SON durumunuza ait bilgiler olması gerektiğine dikkat çekebilirim. Bu detayı dikkate aldığımızda hataların başında ÖZ GEÇMİŞ anlatılırken tarih sıralamalarının olduğunu belirtebilirim. İş-staj tecrübelerini, alınan eğitimleri, yeralınan projeleri yazarken dikkat etmeniz gereken sondan başa doğru sıralamanın olması gerekliliği. Yani tersine kronolojik sıralama yapmanız gerekiyor. En son yaptığınız işte en fazla tecrübe ve sorumluluğun olduğunu düşünürsek ve geriye gittiğimizde sorumluluğunuzun, tecrübenizin ve bilgi birikiminizin azalacağı aşikâr. Bu durumda 10-15 yıllık tecrübesi olan bir kişinin staj bilgilerini yazmasına gerek olmadığı gibi lise veya ortaöğretim bilgilerini de yazmayabilirsiniz. Kısaca CV’inizde tarih sıralamasını sondan başa doğru yapıp çok eski bilgileri yazmayabilirsiniz.

Diğer bir hata ben dilinin kullanılması oluyor. CV’iniz sizi tanıtan sizin için resmi bir belge. Ben dilini kullandığınızda hikâye anlatımına geçilir ve özensizleştirir. Sizi anlatan bir dış sesin olması daha şık duracaktır.

Ayrıca kariyer geçmişinizi paragraf paragraf yazmak yerine madde madde yazmanız daha kolay okunmasını sağlayacaktır. Nasıl kolay okunacağını ve dikkat etmek gerekir.

Haberin Devamı

Hatalardan bir diğer sosyal mecralarda kullanılan fotoğraflar ve eposta adresleri. Unutmayın Facebook’ta profil resmi seçmiyorsunuz Profilinizin güzel olduğu bir fotoğraftan bir kare kullanmak yerine profesyonel görünümlü bir vesikalık resmi kullanmak şık duracaktır. Ayrıca eposta adresleriniz ad ve soyadından oluşmalı. Sarışın@ymail, dreamboy@ gibi e-posta adresleri ileride profesyonel duruşunuzu zedeleyebilir, olumsuz bir imaj bırakır.

İstenmeyen bilgiler yer kaplar, göz yorar. Başvurduğunuz ilanda ne isteniyorsa o bilgilere mutlaka yer vermelisiniz, gerisi hikâye kalır. Ehliyet bilgisi istenmiyorsa vermeyin ama engel durumunuz varsa ve başvurduğunuz ilanda bu detay isteniyorsa mutlaka belirtmelisiniz.

Uzun zaman önce aldığınız eğitimleri iyi değerlendirmek gerekir. Değişen teknolojiyle, mevzuatla birlikte eğer aldığınız eğitimlerin geçerliliği yoksa hiç yer vermeyin. Her konferansı yazmanızın veya işinizle ilgili olmayan seminerleri de yazmanızın gerekliliği yok. Ancak eğitime ve gelişiminize verdiğiniz önemi gösterecekseniz bunu ön yazıda kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Danışanlarım hobilerine CV' de yerip vermeyi hep sorarlar. Eğer hobinize zaman ayırıyorsanız ve sürekli uğraşıyorsanız belirtebilirsiniz. Ancak kitap okumak gibi genelleştirmek yerine detaylandırmak gerekir. Birde özel hayatınıza dair bilgilere de yer vermesiniz olur. Annenizin işi, medeni durumunuz gibi gibi….

Unutmayın kariyerinize ait ÖZ-GEÇMİŞinizi yazıyorsunuz, hayat hikâyenizi değil. Yazacağınız bilgiler hep özet olmalı, gereksiz detaylar olmamalı. Başvurduğunuz ilanda sizde olan hangi nitelikler isteniyorsa bunları ön plana çıkarmalısınız. Ne yazacağım diye önce düşünmeli CV yazış sebebinizi, başvuracağınız ilanlarınız özelliğini düşünüp CV yazmaya başlamalısınız.

Bu arada dürüst olmaktan hiç şaşmayın. Doğruyu yazmak, fazlayı yazmamak her zaman gerçek potansiyelinizi göstermek size bugün ve yarın hep kazandıracaktır.

İş arayanlara, iş değiştirmek isteyenlere gönüllerince ilerleyebilecekleri, keyifle çalışabilecekleri bir kariyer yolu dilerim.

Kariyerinizle ve CV’inizle ilgili sorularınız için esra@cvcheckup.com e-posta adresiniden iletişime geçebilirsiniz.

KARİYERİNİZ PARLASIN…

ESRA KEMER - KARİYER DANIŞMANI

www.cvchechup.com