Genel Sağlık D vitamini dişlerde çürük oluşumunu engelliyor

D vitamini dişlerde çürük oluşumunu engelliyor

23.05.2022 - 10:24 | Son Güncellenme:

Pandemiyle birlikte sağlığımız için çok daha önemli gelen D vitamini kullanımı, diş çürüklerinin engellenmesinde de önemli bir yere sahip. Diş Hekimi Doç. Dr. Fatıma Betül Baştürk, dişlerde çürük oluşumunun nasıl engellenebileceğini anlattı.

D vitamini dişlerde çürük oluşumunu engelliyor

Diş çürüğü oluşumu, kişinin beslenme tarzından tükürüğünün kalitesine kadar pek çok değişkene bağlı olduğuna değinen Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatıma Betül Baştürk, D vitamini kullanımı ile ağız sağlığını korumanın yollarını anlattı.

Haberin Devamı

İnsan sağlığı için oldukça önemli olan D vitamini birçok sağlık sorunuyla mücadelede de etkin rol alıyor. D vitamini değerlerinin düşük olduğu kişilerde ağız bakımı da yeterli değilse çeşitli diş eti ve diş rahatsızlıkları meydana geldiğini ifade eden Doç. Dr. Fatıma Betül Baştürk, hamilelerde de D vitamini eksikliğinin, ileriki dönemlerde çocukta mine dokusundaki yapım yetersizliğine bağlı olarak çürüğe yatkınlığı artırdığını vurguladı.

Yüzde 47 azaltıyor

Son yıllardaki Kovid-19 salgınıyla beraber D vitamininin adını daha çok duymaya başladık" diyen Doç. Dr. Fatıma Betül Baştürk, şunları da söyledi:

"D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Ülkemizde de eksikliği sık görülüyor. D vitamini eksikliği yaşayan anne adayları hemen ümitsizliğe kapılmamalı. Yaşamın ilk 13 senesinde, D vitamini seviyesinin yeterli düzeyde olması çürük riskini yüzde 47 oranında azaltıyor."

Son olarak 13 yaş sonrasında D vitaminin eksikliğine bağlı olarak diş eti ve implant çevresi hastalıklarının görülme sıklığı arttığını belirten Baştürk, düzenli aralıklarla D vitamini değerlerinin ölçülmesi gerektiğine ve gerek görüldüğü takdirde doktor kontrolünde takviye alınmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Yazarlar