Sağlık Depresyon Nedir? Depresyon Tüm Belirtileri Ve Tedavisi...

Depresyon Nedir? Depresyon Tüm Belirtileri Ve Tedavisi...

11.03.2021 - 10:27 | Son Güncellenme:

Depresyon, nasıl düşündüğünüzü, nasıl hissettiğinizi ve davrandığınızı olumsuz etkileyen ciddi ve oldukça yaygın bir hastalıktır. Depresyon, sürekli mutsuz olma ve üzüntü halidir. Depresyonda olan kişiler yapmaktan zevk aldıkları şeyleri bile yapmak istemez ve hiçbir şeyden keyif almamaya başlarlar. Depresyon çeşitli fiziksel ve ruhsal belirtilerle ortaya çıkabilir. Depresyon nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...

Depresyon Nedir Depresyon Tüm Belirtileri Ve Tedavisi...

Depresyon, ülkemizde her geçen gün yaygınlaşan ve ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Depresyon tedavi edilmesi gereken ve her insanın hayatı boyunca en az bir defa yaşadığı bir sağlık sorunudur. 

Haberin Devamı

Depresyon Tüm Belirtileri ve Tedavisi

Depresyon, üzüntü verici bir durum yaşanmamasına rağmen kişinin sürekli kendini mutsuz ve karamsar hissetmesine neden olur. Depresyon halinde üzgün hissetmek dışında başka boyutta duygular da vardır. Bu nedenle depresyon ile üzgünlük halini birbirine karıştırmamak gerekir. Depresyonun başlıca belirtileri;

Sürekli üzgün hissetmek

Sürekli yorgun hissetmek

Aşırı yeme ya da iştahsızlık

Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı

Değersiz ve suçlu hissetmek

Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık

Uykuya dalmada zorluk çekme, sık uyanma ya da aşırı uyumak

 Depresyon için Risk Faktörleri Var mıdır?

Depresyon, erken ebeveyn kaybı, kadın olmak, sevdiğin kişiden ayrılmak ya da sevilen birinin beklenmedik vefatı, düşük sosyoekonomik düzey, boşanma, kötü travmatik durumlar yaşamak, alkol ve madde bağımlılığı, hormonal değişiklikler, ailede depresyon görülmesi, ciddi hastalıklar, iş kaybı ve boşanma gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. İnsanın hayatını önemli ölçüde olumsuz etkileyen bazı durumlar depresyona yol açabilir. 

Haberin Devamı

Depresyon Tanısı Nasıl Konur?

Depresyon tanısı koyabilmek için depresyon belirtilerinin en az iki haftadır sürüyor olması gerekir. Depresyon, çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta görülebilen bir sorundur. Ama genellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Aynı zamanda bir defa depresyon geçiren kişilerin hayatının ilerleyen dönemlerinde bir daha yaşama olasılığı fazladır. Depresyon, psikiyatride iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir hastalık çeşididir.

Hekimler, hastanın öyküsünü dinleyerek ve depresyon testi uygulayarak depresyon tanısı koyabilir. Depresyon, aynı zamanda yoğun anksiyete bozukluğu ve mevcut durumla alakasız olmak, sürekli yoğun endişe ve kaygı hissetmek depresyon belirtileri arasında yer alır. Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Pek çok farklı nedenden dolayı depresyon meydana gelebilir.

Depresyon Nasıl Önlenir?

Depresyonu kesin olarak önlemenin bir yolu yoktur. Ama stresi kontrol etmek, benlik saygısını güçlendirmek, direnci arttırmak gibi adımlar atmak çok önemlidir. Depresyonun kötüleşmesini önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan birisi de depresyon belirtileri görülen kişinin erken tedavi edilebilmesi için hastaneye başvurmasıdır. Bu sayede depresyonun boyutu büyümeden tedaviye başlanır ve daha kolay önlem alınabilir.

Haberin Devamı

Ağır kriz dönemlerinde ise, zorlu süreçleri daha kolay aşabilmek için aile bireyleri ya da arkadaşlarla iletişime geçmek gerekebilir. Aynı zamanda semptomların yeniden ortaya çıkmasını önlemek için uzun süreli ve takip gerektiren bir tedaviye başlanması gerekir. 

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun tek bir nedeni olmaz. Sevilen birinin ölümü, işsizlik, ayrılık, boşanma, maddi sorunlar, ciddi hastalıklar gibi hayatın akışını olumsuz etkileyen faktörler depresyona neden olur. Bu nedenle depresyon ilerlemeden tedavisinin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Yazarlar