Ruh Sağlığı Dikkat! Sebepsiz yere ağlıyorsanız ve umutsuz hissediyorsanız sebebi bu olabilir

Dikkat! Sebepsiz yere ağlıyorsanız ve umutsuz hissediyorsanız sebebi bu olabilir

05.08.2023 - 10:17 | Son Güncellenme:

Gün içerisinde insanlar birçok farklı duygu hissedebilir. Ancak sebepsiz yere ağlıyorsanız ve kendinizi umutsuz hissediyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Sizler için depresyon nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl geçer hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

Dikkat Sebepsiz yere ağlıyorsanız ve umutsuz hissediyorsanız sebebi bu olabilir

İnsanlar gün içerisinde birçok duyguya geçiş yaparlar. İş yerinde stresli, evinde mutlu ya da gece uykudan önce düşünceli olabilir. Bütün duyguların gün içerisinde farklı şekillerde yaşanması oldukça normaldir. Ancak belirli duyguların baskın, aşırı ve yoğun olması normal bir durum değildir.

Haberin Devamı

Kendinizi Üzgün, Mutsuz ve Ağlamaklı Hissediyorsanız Depresyonda Olabilirsiniz!

Her duygunun kendi içerisinde bir oluşum süreci ve geçiş süreci vardır. İnsan yapısı gereği tek bir duyguya sahip değildir. Ancak bazı duyguların aşırı baskın olması depresyon habercisi olabilir. Özellikle sürekli olan umutsuzluk ve ağlama durumu depresyon belirtisi olarak kabul edilir.

Hormonsal değişimlerde de bu durum görülebilir. Eğer hamile ya da periyot öncesinde iseniz bu değişimleri görebilirsiniz. Ancak sürekli olarak duygu değişimi yaşıyorsanız ve bir türlü nedenini bulamıyorsanız depresyon seçeneği üzerinde durmanız gerekiyor. 

Depresyon Nedir?

Depresyon kişinin sürekli mutsuz, umutsuz ve ağlamaklı hissetmesi durumunu yaşamasına denilir. Özellikle ilgi kaybı olması ve hiçbir şeyden memnun olmama durumu bu duygu bozukluğuna işaret eder. Depresyon majör depresif bozukluk ya da klinik depresyon olarak da bilinir. 

Haberin Devamı

Bunu yaşayan kişiler genelde diğer kişilerin hissettiklerine göre farklı hisseder. Bundan dolayı hem ruhsal hem de fiziksel birçok problem yaşayabilir. Hatta ilerleyen dönemlerde standart yapılan işler bile kişiler için zor bir hale gelebilir. Günlük hayat çekilmez bir hale gelebilir.

Depresyon kısa süreli bir durum değildir, birey bunun üstünden tek başına gelemez. Oldukça ciddiye alınması gereken durumlar arasındadır. Depresyon belirtisi yaşayan kişilerin mutlaka uzman biriyle görüşmesi gerekir. Terapi yöntemler ile birlikte bu süreç daha kolay atlatılır. Depresyon süreci, yapılan terapiler ile birlikte kolayca iyileşebilir.

Her yaş grubunda bu durum görülebilir. Erkeklere göre kadınlarda daha sık depresyon görülür. Erkekler sıklıkla tıbbi yardım almayı kabul etmiyor bundan dolayı tıbbi yardım isteyenlerin daha çok kadın olduğu bilinmektedir.

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun ortaya nasıl çıktığı tam olarak bilinmiyor. Nedenleri hakkında tam olarak sebepler sıralanamıyor. Ancak çoğunlukla zihinsel bozukluklardan dolayı ortaya çıktığı söylenmektedir. 

Araştırmalara göre özellikle depresyon genetiksel olarak aktarılabiliyor. Depresyona sebep olabilecek nedenler ile ilgili halen tıbbi araştırmalar devam etmektedir.

Haberin Devamı

Depresyona sahip olan kişilerin beyinlerinde fiziki birçok değişim gözlemlenmektedir. Bu değişikliklerin tam olarak önemi halen bilinmiyor. Ancak yapılan araştırmalara göre depresyon sebepleri hakkında bu değişikliklerin yardımcı olacağı söyleniyor.

Hormonal değişimler, depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Hamilelik, regl dönemi, doğum sonrasında ya da tiroid gibi hormonal değişimler depresyonu tetikleyici etkenlerden olabilir. Ayrıca sıklıkla menopoz veya andropoz döneminde depresyon ortaya çıkabilir. 

Depresyonun Diğer Nedenleri Nelerdir?

Kişilerin özgüvenin düşük olması, bir şeye bağımlı hissetmesi, kendini çok yargılaması ya da aşırı kötümser olması depresyona yakalanma riskini arttırıyor. Ayrıca yaşanılan fiziksel, cinsel istismar durumları depresyonu tetikleyen faktörler arasında. Depresyona sebep olan diğer nedenler ise şöyle sıralanabilir;

Haberin Devamı

- Kaza

- Ölüm 

- Kayıp

- Zor İlişkiler

- Parasal Sorunlar

- Anksiyete Bozuklukları

- Travma 

- Zihinsel Sağlık Bozuklukları

- Alkol, Sigara ve Uyuşturucu Maddeler

- Kanser

- Felç 

- Kronik Rahatsızlıklar

Bu tür durumlar depresyon riskini arttıran ve depresyonu tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor. 

Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Depresyon hızlı bir şekilde tedavi edilmezse daha kötü durumlara yol açabilir. Özellikle bireyin hayatının her yönünü etkiler. Duygusal, davranışsal veya fiziksel birçok soruna neden olabilir. Kalp hastalığı, diyabet, obezite, tansiyon ya da başka fiziksel hastalıklara sebep olabilir. 

Ayrıca tedavi edilmeyen depresyon rahatsızlıkları sosyal fobi, alkol ya da uyuşturucu kullanımına neden olabilir. Zamanla panik atak, fobi gibi farklı rahatsızlıklar meydana getirebilir. Bireyin okul, iş hayatı etkilenebilir. İkili ilişkiler zedelenebilir ve aile içerisinde huzursuzluklar meydana gelebilir.

Dikkat Sebepsiz yere ağlıyorsanız ve umutsuz hissediyorsanız sebebi bu olabilir

Depresyon yaşayan kişi zamanla intihar düşüncesine sahip olabilir ve kendini sosyal yaşantıdan izole edebilir. Özelikle erken tedavi olmaması halinde sakatlanma, kendine zarar verme ya da çevreye zarar verme gibi durumlar yaşanabilir. Bundan dolayı özellikle depresyon yaşayan bireylerin en kısa sürede uzman bir terapist tarafından destek alması gerekir.

Haberin Devamı

Depresyonun Önüne Nasıl Geçilebilir?

Depresyonun kesin olarak engellemenin bir yolu yoktur. Ancak günlük yaşamdaki stresi kontrol etmek ve benlik yapısını geliştirmek depresyonun önüne geçmenize yardımcı olabilir. Eğer kendinizi mutsuz, umutsuz ya da ağlamaklı hissediyorsanız bu durumu ilerlemeden bitirmek için bir terapiste gitmeniz gerekir. Terapi özellikle kriz anına gelmeden sizin en kısa sürede sağlıklı bir ruh haline geçmenize yardımcı olacaktır.

Özellikle kriz dönemlerinde kişi sürekli kendini mutsuz ve ağlamaklı hissedebilir. Bu durumda bireyin konuşması oldukça önemlidir. Konuşmak özellikle depresyonu engellemenin en önemli unsurlarından biridir. Duyguyu paylaşmamak özellikle depresyonun ilerlemesine ve bireyin kendini daha kötü hissetmesine sebep olabilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon sürekli umutsuzluk ve ağlama hissi gibi belirtiler gösteren bir durumdur. Günler, haftalar ya da aylar içerisinde ortaya çıkabilir. Ani ölüm, ayrılıklar ya da ilişkilerin bir anda bitmesi gibi travmatik olaylardan sonra depresyon ortaya çıkabilir. Travmatik olaylardan sonra sıklıkla depresyon görülür. 

Depresyonun ilk belirtileri arasında bulantı, panik atak, halsizlik, kronik yorgunluk ve uykusuzluk bulunur. Bunların ardından hüzün, mutsuzluk, umutsuzluk, ağlama hissi ve neşesizlik gelir. Özellikle karamsarlık, gülememe ve mutlu olmama hissi ile depresyon başlar. Temel olarak iyi olan bütün duygular ilk evrede çöker.

Çöken duygu durumları, depresyon belirtisinin konulması için oldukça etkilidir. Bireyin umudunun olmaması, hayatını anlamsız ve boş görmesi ya da herhangi bir şekilde hayatının düzeleceğine inanmaması depresyon belirtileri arasındadır. Normalden farklı hisler ve düşünceler özellikle depresyon belirtisi sayılır.

Sıklıkla herkes depresyon belirtisi olarak mutsuzluk, ağlama hissi ve bedensel yorgunluk yaşar. Sosyal aktivitelerden uzaklaşma, hafızada bulanıklık, dikkat eksikliği, dil ve bilgi gerilemeleri de depresyon belirtileri arasında yer alır. Ancak ana üçlü suçluluk, mutsuzluk ve değersizliktir. Psikiyatristlere göre depresyonun üç belirtisi ise şu şekilde sıralanabilir;

Kişi normale göre daha az üretken hissediyorsa,

Hayattan zevk almıyor, mutlu olmuyor ve herhangi bir şeyden heyecan hissetmiyorsa,

Ev, olaylar ya da çevre ile ilgilenmiyorsa ya da bunlardan uzaklaşıyorsa sıklıkla kişiye depresyon teşhisi konulur.

Depresyon Halinden Nasıl Çıkılabilir?

Depresyon belirtileri gösteren bireylerin mutlaka uzman bir terapist tarafından yardım alması gerekir. Kişiye depresyon teşhisi konulduktan sonra birey terapi görmektedir. Sürekli olarak mutsuzluk, umutsuzluk ya da ağlama hissi olan kişilerin mutlaka terapi görmesi gerekir.

Depresyon yaşayan bireyler evden çıkmak istemeyebilir, arkadaşları ile görüşmeyebilir ya da iletişimini sıfıra indirebilir. Özellikle depresyon döneminde kendinizden ve etrafınızdan uzaklaşırsanız mutlaka terapi almanız gerekiyor. İlerleyen depresyon rahatsızlıklarında kendine zarar verme, çevreye zarar verme ya da sakatlanma gibi durumlara neden olabilir.

Kişinin hayat kalitesini düşüren depresyondan çıkmak için arkadaşlarınızla sosyalleşin. Mutlaka en az bir kişi ile sohbet ederek, duygu durumunuzu paylaşın. Biri ile konuşamıyorsanız düşüncelerinizi yazarak rahatlamayı deneyebilirsiniz.

 

Yazarlar