Sağlık Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir, Neden Olur? Dil Bağı Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir, Neden Olur? Dil Bağı Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 01:20 | Son Güncellenme:

Doğuştan gelen bir rahatsızlık olması ile beraber, dil bağı konusunda pek çok kişi bilgi almaya çalışıyor. Bu yüzden belli oranlar dahilinde bebeklerde görülen bir problem olarak öne çıkar. Peki dil bağı (ankiloglossi) nedir, neden olur? Dil bağı belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte bu hastalık konusunda merak edilenler...

Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir, Neden Olur Dil Bağı Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Dil bağı aynı zamanda ankiloglossi olarak da tıp dilinde ifade edilmektedir. Doğuştan gelen bir sorun olmasının yanı sıra, belli başlı bazı belirtiler üzerinde kendisini gösterir. Zamanında müdahale ile beraber uzman doktor kontrolü altında tedavi uygulanabilmektedir. 

Haberin Devamı

Dil Bağı (Ankiloglossi) Nedir, Neden Olur? 

Ağız tabanı ile dili birleştiren, frenulum ismi verilmiş olan dokunun normalden kısa olmasına dil bağı denir. Bu durum genel olarak doğuştan yaşanır ve farklı sorunlar üzerinden ortaya çıkar. Bazı bebeklerde herhangi bir şikayet oluşturmazken, bazı bebeklerde ise konuşma ya da beslenme bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. 

Dil Bağı (Ankiloglossi) Neden Olur? 

Doğum gerçekleştikten sonra belli başlı bazı belirtiler dil bağı üzerinden kendisini gösterir. Bunları iyi takip etmek ve buna bağlı olarak doktora başvurmak büyük öneme sahiptir. 

 - Bebek emerken terler.

 - Bebekler memeyi tam kavrama konusunda zorluk çeker.

 - Yaşadığı zorluk üzerinden bebek memeyi reddeder.

Haberin Devamı

 - Konuşmada zorluk yaşanır. 

 - Beslenme bozukluğu ortaya çıkar.

 - ‘L, r, t, s, z’ harflerini bebekler söylemekte zorluk çeker. 

Genel olarak bu ve benzeri belirtiler söz konusu olduğu vakit mutlaka en yakın zamanda doktora başvurmak gerekir. 

Dil Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dil bağı tedavisi genel olarak cerrahi müdahale üzerinden uygulanır. Aslında bu bir ameliyat olarak ifade edilse bile, küçük bir cerrahi işlem olarak da anlatmak mümkün. Ayrıca hastaların büyük bir çoğunluğunda lokal anestezi üzerinden bu işlem gerçekleştirilmektedir. Yapılan ameliyat üzerinden dil bağı, makas veya düstur vasıtasıyla kesilir.

 

Yazarlar