Sağlık Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Diş Çürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? Diş Çürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.02.2021 - 17:34 | Son Güncellenme:

Diş çürükleri; ağız sağlığı sorunları açısından ilk sırada yer alan bir problemdir. Okul çağı çocukların ve yetişkinlerin önemli çoğunluğunu etkileyen bu sorun, her yaşta görülebilir. Asitler, dişin sert yüzeyini tahrip ettiğinde çürükler oluşur. Peki diş çürüğü belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Diş çürüğünün tedavisi nasıl yapılır? İşte diş çürüğü ile alakalı tüm ayrıntılar.

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır Diş Çürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır

 Dişler; sindirime destek olan ve ağız boşluğunda bulunan kemiklerdir. Diş ve diş eti sağlığının korunması, diş eti hastalıklarının önlenmesi, diş çürüklerinin oluşmaması adına ağız bakımının devamlı yapılması ve hassaslıkla sürdürülmesi gerekir. Ağız bakımının yetersiz bir şekilde yapılmasıyla beraber diş yüzeylerinde ve ağızda plaklar oluşmaktadır. Plaklar; devamlı diş fırçalamasıyla devamlı temizlenmediği durumlarda dişlere asidik ortama zemin hazırlayarak, diş minesinin aşınıp, diş tabakasının zarar görmesine sebep olur. Bu şekilde çürükler oluşur.

Haberin Devamı

 Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

 Diş çürüğü belirtileri; çürük dişin bulunduğu duruma, derinliğe ve boyuta göre farklılaşabilir. Boşluklar ve çürümeler yeniyse herhangi belirti görülmeyebilir. Çürümenin büyümesiyle semptomlar;

 - Sıcak, tatlı, soğuk içeceklerin ve yiyeceklerin tüketilmesiyle dişlerde keskin veya hafif ağrı,

 - Dişlerin anormal hassasiyeti,

 - Belli sebebi olmadan ortaya çıkan diş ağrısı,

 - Dişlerde görünür çürük ya da delikler,

 - Herhangi bir gıdanın ısırılmasıyla meydan gelen ağrı,

 - Çürüğün ilerlemesiyle beraber ağız kokusu varlığı,

 - Dişin herhangi yüzeyinde ortaya çıkan siyah, kahve ve beyaz tonlar olarak sıralanabilir.

 Diş Çürüğü Nasıl Anlaşılır?

 Diş çürüğü; diş doktoru ile önce gözle muayene edilmelidir. Hekim, dişe baktığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından ucu ince olan aletle rengin olduğu yere dokunulur. Dişte yumuşama bulunuyorsa, alet dişin içinde ilerliyorsa dişte kesinlikle çürük bulunur.

Haberin Devamı

 Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa dahi diş içten çürümüş olabilir. Bunun belirtilmesi adına dişlerin her biri, ayrı şekilde ya da ağzın genel röntgeni çekilmektedir. Çürük olan dişler, röntgende görünür. Daha siyah olarak beliren dişler, çürük olarak kabul edilir. Çürük genel olarak, rutin şekilde diş doktoru gözetiminde çekilen muayene ya da röntgenler esnasında tespit edilmektedir.

 Diş Çürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Dişlerin çürüğünün tedavisi, hekimin belirleyeceği tedaviyle yapılmaktadır. Çürüğün oluşması, durumu ve boyutuna göre tedavi farklılık gösterebilir. Bununla beraber tedaviye ek olarak; diş ve ağız bakımı devamlı şekilde yapılmalıdır. Diş ipi kullanılmalı ve belli aralıklarla hekim kontrolü yapılmalıdır. Bu şekilde tedaviye olumlu katkılar sağlanabilir.

Yazarlar