Sağlık Disfoni Nedir, Neden Olur? Disfoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Disfoni Nedir, Neden Olur? Disfoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

14.07.2022 - 14:19 | Son Güncellenme:

Disfoni; ses üretimini etkileyen sorunların tamamını kapsayan bir tanımdır. Ses kalitesinde olumsuz farklılık, konuşma sırasında yorgunluk gibi normal durumu aşan sorunların hepsi disfoni olarak adlandırılmaktadır. Disfoni ani olarak ya da yavaştan ortaya çıkabilmektedir. Ses kısıklığı, ağrı, ses perdesi farklılığı görülebilmektedir. Disfoni nedir, neden olur? Disfoni tedavisi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

Disfoni Nedir, Neden Olur Disfoni Tedavisi Nasıl Yapılır

Disfoni; bir tür ses bozukluğu sorunudur. Oluşum nedenlerine göre tedavi uygulanarak Disfoni tedavi edilebilmektedir. Ses, gergin-kısık- zayıf ya da başka bir şekilde etkilenebilmektedir. Kısaca Disfoni, normal olmayan ses şeklidir. Ses üretiminin sağlıklı yapılamamasına neden olan Disfoni için mutlaka hekim tedavisi alınmalıdır.

Haberin Devamı

Disfoni Nedir, Neden Olur?

Disfoni, ses üretimini bozan anormal bir ses rahatsızlığıdır. Oluşum nedenleri arasında, doğumdan gelebilecek nefes nefese ve zayıf sesle doğumsal nedenler olabilmektedir. Ayrıca, larenjit, reflü, alerji, ses teli kistleri, ses nodülü, ses teli papillomu(ses teli siğilleri) nedeniyle disfoni oluşabilmektedir. Ses tellerinin iltihaplanması gibi sorunlar görülebilmektedir.

Disfoni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses bozukluğu olarak bilinen Disfoni, bu alanında profesyonel olan lisanslı bir dil-konuşma terapisti tarafından tedavi edilebilmektedir. Fakat tıbbi olarak doktor tedavisi de gerekebilmektedir. Disfoni hastaları kulak burun boğaz alanında ihtisas yapan bir doktor tarafından görülmelidir. Doktorun verileceği reçeteye uygun ilaç kullanılabileceği gibi cerrahi müdahale de gerekebilmektedir. Öncelikle sesin günlük hayatı nasıl etkilediği gözlemlenerek süreç takip edilmektedir.

Yazarlar