Yaşam Diyarbakır bebek ölümünde 1. sırada

Diyarbakır bebek ölümünde 1. sırada

01.10.2008 - 00:56 | Son Güncellenme:

Türkiye, Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi ile İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen toplu bebek ölümleriyle sarsılırken, 2007’de en yüksek bebek ölümünün Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde yaşandığı ortaya çıktı

Diyarbakır bebek ölümünde 1. sırada

2007’de bebek ölüm oranlarında Türkiye genelinde birinci sırada yer alan Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde 2008’in ilk 5 ayında ise yatan bebeklerin yüzde 15.8’i yaşamını yitirdi. 2007’de Türkiye’de en az bebek ölümlerinin yaşandığı hastane ise yüzde 2.6 ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi oldu.
Ankara Çocuk ve Kadın Sağlığı Derneği, ağustosta Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 42 bebeğin, eylülde de İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebeğin yaşamını yitirmesinin ardından, Türkiye genelinde üniversite ve eğitim hastanelerinin yenidoğan servislerindeki bebek ölümleri haritasını çıkardı. Bu çerçevede hazırlanan rapor, hekim kökenli milletvekilleri ile TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Rapora göre, 2007’de Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde yatan toplam 4943 bebekten 397’si (yüzde 8), 2008’in ilk 7 ayında ise aynı hastaneye yatırılan toplam 3224 bebekten 250’si (yüzde 7.7) yaşamını yitirdi. Rapora göre, Zekai Tahir Burak Hastanesi‘nde haziranda 27, temmuzda da tam 49 bebek öldü.

Bebeklerin yüzde 15’i öldü
Raporda, yenidoğan ünitesi bulunan üniversite ve eğitim hastanelerine yatırılan yenidoğan bebek sayıları ve ölüm oranlarına da yer verildi. Rapora göre, Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nin ardından 2007’de en yüksek bebek ölüm oranlarına sahip ikinci hastane, eylülde 13 bebeğin birden ölümüyle gündeme gelen İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu.
Tepecik’te 2007’de yatan bebeklerin yüzde 13.3’ü öldü. Bebek ölüm oranlarının en düşük olduğu hastane ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi oldu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatırılan 643 bebekten 17’si, yani yüzde 2.6’sı yaşamını kaybetti.
Diyarbakır Çocuk Hastanesi’ne 2008’in ilk 5 ayında ise yatırılan 1136 bebeğin 180’i, yani yüzde 15.8’i yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Batu: Kurtulan üç bebekten biriyim
Cem Mumcu, Harun Tekin ve Pelin Batu’nun Habertürk’te sunduğu Kısa Devre adlı program her hafta konuklarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Programın sunucularından Pelin Batu geçen gün yayınlanan programda kendi hayatına dair bilinmeyen bir olayı anlattı. Emekli Büyükelçi İnal Batu’nun kızı olan Pelin Batu, 7 aylık dünyaya geldiğini ve kendisinin doğduğu sırada hastanede büyük bir skandal yaşandığını söyledi. Batu, “Ben 7 aylık doğmuşum ve 36 tane bebek ölmüş. Üç kurtulan bebekten bir tanesiyim. Çünkü hastanede zamanı geçmiş mama veriliyor. Büyük bir skandal oluyor” dedi. Bu olayın o dönemde basında büyük bir yankı yarattığından bahseden Pelin Batu, ancak kimsenin ceza almadığını belirterek geçen yıllar boyunca Türkiye’nin bu konuda fazla bir mesafe alamadığına değindi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce yaptığı “Üç çocuk doğurun” isteğine de tepki gösteren Batu, hastanelerdeki ortamın düzeltilmemesinden yakındı ve sürekli doktorların suçlu olarak gösterilmesinin doğru olmadığını vurguladı. 
MAGAZİN SERVİSİ

Haberin Devamı

İŞTE BEBEK ÖLÜMLERİNİN HARİTASI

Diyarbakır bebek ölümünde 1. sırada

Yazarlar