Sağlık Dmd Hastalığı Nedir? Dmd Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dmd Hastalığı Nedir? Dmd Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.09.2021 - 11:47 | Son Güncellenme:

Günümüzde pek çok kişide görülen pek çok kas hastalıkları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de DMD hastalığıdır. Çoğunlukla erkek çocuklarda görülen DMD hastalığı nadir de olsa kız çocuklarında da görülmektedir. Peki DMD hastalığı nedir? DMD hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere DMD hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Dmd Hastalığı Nedir Dmd Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

DMD hastalığı bütün kas hastalıkların içerisinde en sık görülen hastalıklardan birisidir. DMD hastalığı Duchenne Musküler Distrofi hastalığının kısaltılmasıdır.

Haberin Devamı

DMD Hastalığı Nedir?

DMD hastalığı 3 ile 5 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. DMD hastalığı ilerleyici kas yıkımı ve zayıflığına neden olabilen genetik bir hastalıktır. DMD kas hastalığında distrofin geninde yer olan bir mutasyon sonucu, distrofin proteini sentezlenmemektedir. Kasların bütünlüğünü sağlama görevi bu proteine aittir. Bu protein yokluğunda kaslar bütünlüğünü koruyamamaktadır. Böylece yıkım göstererek kaybedilen kasların yerini yağ dokusu olmaya başlamaktadır.

Distrofin geni X kromozomu üzerinde yer alır ve bunun sonucunda DMD kas hastalığı X genine bağlı bir şekilde geçiş göstermektedir. Bu hastalık erkeklerde daha sık gözükür. Bunun en büyük nedeni erkek çocuklarda bir X kromozomunun bulunmasıdır.

Haberin Devamı

DMD Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

DMD hastalığının belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. DMD hastalığının belirtileri şunlardır:

 - Günlük hayatta görevleri yerine getirirken çabuk yorulma

 - Baldırlarda gelişmiş kas dokusuna benzer şişlikler

 - Merdivenden çıkarken, yokuş çıkarken hızlı yorulma ve sürekli düşme

 - Yürüyüş sırasında göbeği ileri çıkarıp omuzları geri atma

DMD Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkta kesin bir tedavi bulunmamaktadır. DMD hastalığında çocukların hareket kabiliyetlerini uzun sürdürebilmeleri için bazı cihazlar bulunmaktadır. Ayrıca cihazlar dışında steroid tedavileri ve fizik terapi tedavileri de bulunmaktadır. 

Steroid tedavisi kas aktivitesini korumaya yardımcı olmaktadır. Fakat b tedavinin en büyük yan etkisi kilo aldırmasıdır. Bu nedenle bu tedavi sırasında diyet takibi de yapılmalıdır. Bunun dışında kortizon kullanmak kemik erimesine de neden olabileceği için düzenli, kontroller de yapılmalıdır. 

DMD tedavisinde fiziksel egzersizler ve fiziksel tedavi uygulamaları da çok önemlidir. Aktif yapılan egzersizlerin yanı sıra pasif germe hareketleri de bu hastalıkta oldukça etkilidir.

Yazarlar