Akıllı prostat biyopsisi kanserde nokta atışı yapıyor

Prostat bezi erkeklerde idrar kesesinin önünde bulunan ceviz büyüklüğünde, üreme fonksiyonları olan bir organdır. Özellikle 50'li yaşlarda yaşla beraber hormonal ve fizyolojik olarak değişikliklere uğrayan normal prostat hücreleri, kanserli hücrelere dönüşmeye başlar. Tüm dünyadan on binlerce hastanın verilerinin incelendiği çalışmalar sonucu biz artık biliyoruz ki ailesinde prostat kanseri olan erkekler 40 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri olmayan erkekler ise 50 yaşından sonra mutlaka prostat kanseri taramaları için doktorlarına başvurmalılar.

Haberin Devamı

Kanser şüphesinde görüntüleme yöntemleri büyük öneme sahip

Doktorlar uzun yıllar boyunca prostat kanseri açısından hastalarını değerlendirirken, prostat muayenesi ve kan örneklerinden bakılan Prostat Spesifik Antijen (PSA) düzeylerini göz önünde bulundurdular. Bununla beraber prostat muayenesi sırasında prostat içindeki tümörlerin fark edilememesi, PSA düzeylerinin de sadece prostat kanserinde değil iyi huylu prostat büyümesi, idrar yolu infeksiyonları, idrar kesesi taşları gibi diğer hastalıklarda da artması doktorları prostat kanseri taramalarında ve tanısında görüntüleme yöntemlerinden yardım almaya sevk etti. İşte son yıllarda geliştirilen multiparametrik prostat MR yöntemi, prostat bezindeki kanserli hücreler ile normal prostat hücrelerini ayırt edilebiliyor.

Akıllı prostat biyopsisi kanserde nokta atışı yapıyor

Görüntüler eşleştirilip en riskli alanlardan örnekler alınıyor

Akıllı prostat biyopsisi öncesinde prostat dokusunu değerlendiren yüksek kaliteye sahip MR filminden alınan 3 boyutlu görüntüler, akıllı prostat biyopsisi için özel yazılımı olan bilgisayara aktarılıyor ve en riskli alanlar bu özel yazılım sayesinde işaretleniyor. İşlem sırasından hastaya prostat ultrasonu da yapılıyor ve ultrason sonucuna göre riskli alanlar da belirleniyor. İki görüntüleme yönteminde de prostat kanseri olarak değerlendirilebilecek alanlar en riskli alanlar olarak değerlendiriliyor ancak akıllı prostat biyopsisi özellikle bu alanlardan alınan örnekler ile başlıyor. Daha sonra ise sadece MR ve ultrasonda prostat kanseri şüphesi olan bölgelerden örnekleme yapılıyor.

Haberin Devamı

Akıllı prostat biyopsisi klasik yönteme göre çok daha üstün

Dünyanın dört bir yanından binlerce hastayla yapılan çalışmalar da akıllı prostat biyopsisi (MR-füzyon prostat biyopsi) ile konvansiyonel (klasik) yönteme göre prostat kanserinin daha doğru ve hızlı şekilde saptandığını ortaya koydu. Ayrıca akıllı prostat biyopsisi sayesinde prostat kanserinin daha erken teşhisi, hastaların kanserleri ilerlemeden daha çabuk tedavi almasını da sağlıyor. Yine prostat kanseri hücrelerini ve normal prostat hücrelerini daha doğru bir biçimde saptadığından akıllı prostat biyopsisinin tekrarlayan biyopsi sayılarını azalttığı yapılan çalışmalarda da vurgulandı. Örnek vermek gerekirse, prostat kanserini yakalama oranı eski yani klasik yöntemde yüzde 30-40’lardayken, akıllı prostat biyopsisi ile bu oran yüzde 80’lere çıkıyor.

Akıllı prostat biyopsisi kanserde nokta atışı yapıyor

Aynı gün normal hayata dönülebilir

Akıllı prostat biyopsisi yaklaşık olarak 30 dakika süren oldukça ağrısız bir yöntem. Hastaların işlem sırasında ağrı duymamaları için hem pudendal (cinsel organın bulunduğu bölge) sinir bölgesine hem de prostat etrafındaki sinir bölgesine müdahale ediliyor. Akıllı prostat biyopsisi sonrasında yaklaşık olarak 2 saat hastanede gözlem altında tutulan hastalar, sonrasında aynı gün içinde normal hayatların tamamen dönebiliyorlar.

Haberin Devamı