Sağlık Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Normal Midir? Adet Düzensizliği Neden Olur?

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Normal Midir? Adet Düzensizliği Neden Olur?

20.03.2021 - 17:35 | Son Güncellenme:

Sağlık problemleri olmaması halinde, menopoz dönemine kadar bütün kadınların aylık adet kanaması görmesi gerekmektedir. Bazı sebepler nedeni ile adet kanamalarında gecikmeler meydana gelebilir. Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi normal midir? Adet düzensizliği neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Normal Midir Adet Düzensizliği Neden Olur

Adet düzensizliği kadınların belli dönemlerde başına gelebilmektedir. Adet gecikmeleri bir yılda 3 defadan fazla oluyorsa sağlık problemlerine işaret edebilmektedir. Bunun yanında çevresel faktörler de adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi midir?

Düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kişiler adet döngüsünde gecikme yaşadığında hamile kaldığı endişesine kapılabilmektedir. Fakat adet gecikmesi başka sebepler nedeni ile de olabilir.

Doğum kontrol hapları korunmak amacı ile en çok tercih edilen yöntemlerden bir tensidir. Bu hapların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunların her biri adet dönemini etkileyen farklı hormonlar barındırabilmektedir.

Doğum kontrol hapları içerisinde bulunan hormonlar;

Haberin Devamı

Yumurtlamanın önlenmesine

Serviks salgılarını kalınlaştırıp spermin yumurtaya ulaşmasını engellemeye

Rahim dokusunu inceltip döllenmiş olan yumurtanın rahime tutunmasının engellenmesine sebep olabilmektedir.

Doğum kontrol hapları, doktorlar tarafından haftalık olarak düzenlenirler. İlk üç hafta kullanılan haplar içerisinde hormonlar bulunmaktadır. 4. hafta alınan haplarda ise aktif ilaçlar yer almamaktadır. Son hafta verilen haplar kişilerin her gün hap almasının unutulmaması amacı ile verilmektedir.

Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde doktor önerisine uygun alındıklarında %99 oranında koruma sağlamaktadır. Fakat bazen kişiler düzenli olarak bu hapları içmez. Hap alındıktan sonra kusulması gibi durumlar meydana gelirse kişiler hapı doğru bir şekilde sindiremeden dışarı atar. Bu gibi durumlarda hapın etkisi azalır ve bunun sonucunda da adet düzensizlikleri oluşabilir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Bazı doğum kontrol hapları adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle adet düzensizlikleri oluşur. Mevsimlik hap ismi verilen bazı doğum kontrol hapları da kişilerin senede 4 kere adet olmasına olanak sağlar.

Stres adet döngüsünü olumsuz olarak etkilemektedir. Adetin daha uzun olmasına ya da daha kısa olmasına sebep olabilir. Bazen stres altında adet kanamasının tamamen kesildiği de gözlemlenmektedir.

Kişilerin hızlı bir şekilde kilo vermesi bedende yük oluşumuna sebep olur. Bu durumda yumurtlama için gerekli olan hormonlar düzenli olarak üretilemez ve adet düzensizlikleri meydana gelir.

Yazarlar