Sağlık Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir? Yan Etkiler Ne Zaman Geçer?

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir? Yan Etkiler Ne Zaman Geçer?

05.05.2021 - 17:12 | Son Güncellenme:

Doğum kontrol hapı; gebeliği önlemek adına oral yolla alınan ilaçlar olarak tanımlanabilir. Hamileliği önleme konusunda yüzde 99 oranında etkili olan bu haplar, doğum kontrol metotlarından birisidir. İçermiş olduğu progesteron ve östrojen hormonu ile spermin rahme ulaşmasını engelleyerek döllenmesini önler. Peki, doğum kontrol hapı yan etkileri nelerdir? Yan etkiler ne zaman geçer? İşte, tüm detaylar.

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir Yan Etkiler Ne Zaman Geçer

Doğum kontrol hapının içinde bulunan hormonlar; yumurtlamanın oluşmasını önlemektedir. Fakat doğum kontrol hapının kullanılması hakkında dikkat edilmesi gereken mühim hususlar vardır. Doğum kontrol haplarının sürekli şekilde ve her gün aynı saatte alınması gerekir. Aksi halde doğum kontrol hapının koruyuculuğu azalmakta hatta korumadığı belirtilebilir. 

Haberin Devamı

 

 Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Nelerdir?

 Doğum kontrol haplarının yan etkileri, her kadında farklı şekillerde görülebilmektedir. Fakat doğum kontrol haplarının yan etkileri, doğum kontrol hapının bırakılması için gereklilik oluşturmaz. Doğum kontrol hapını kullanan bazı kadınların ara kanama yaşamaları olasıdır. Bu tür ara kanamalarda kimi zaman yoğun biçimde olurken, kimi zamanlarda lekelenme tarzında olabilmektedir. Fakat görülen bu ara kanamalar ile doğum kontrol hapının kullanılmasına devam edilmesi gerekir.

 Doğum kontrol hapının bir başka yan etkisi ise kilo alımıdır. Bazı kadınlar, doğum kontrol hapını aldıktan sonra kilo alabilirler. Doğum kontrol hapının kilo aldırdığı kadınlarda, doğum kontrol hapını almaya devam etmelidir. Fakat bu durumun önüne geçilememesi halinde hekime görünerek doğum kontrol hapının bırakılması ya da farklı bir doğum kontrol hapının önerileceği belirtilebilir. Ender durumlarda doğum kontrol hapı, cinsel isteksizlik yapabilir. Bunun dışında doğum kontrol hapının neden olduğu yan etkileri;

Haberin Devamı

 - Hafif oluşan baş ağrısı,

 - Kilo almak,

 - Duyguda değişmeler,

 - Mide bulantısı,

 - Cinsel arzuda azalma,

 - Regl dönemleri içerisinde hafif kanamalar,

 - Memelerde hassaslık, ağrı ya da şişlik,

 - Kontakt lens kullanan kişilerde görme farklılıkları,

 - Vajinal akıntı olarak sıralanabilir. Doğum kontrol hapının yan etkilerinin her kadında farklı şekillerde görüldüğünü belirtmek önemlidir. 

 

 Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri Ne Zaman Geçer?

 Doğum kontrol hapının yan etkileri; kadınların bedenlerinin yeni hormonal düzene alışmalarından ötürü birkaç ay içerisinde kendi kendine geçmektedir. Doğum kontrol hapını kullanan kişilerde farklı farklı yan etkilerin görülmesiyle beraber doğum kontrol hapının ne zaman geçeceği de kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Doğum kontrol hapının yan etkilerinin geçmemesi durumunda, kişi kendi hekimine görünmeli, şikayetlerini belirtmelidir. Bununla beraber hekim, farklı doğum kontrol haplarının kullanımını tavsiye edebilir. 

 

Yazarlar