Sağlık Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum) Nedir? Postaprtum Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum) Nedir? Postaprtum Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

10.03.2021 - 10:04 | Son Güncellenme:

Ne kadar dört gözle bekliyor olursanız olun, bebek sahibi olmak streslidir. Uykusuzluk, yeni sorumluluklar ve kendinize ayıramadığınız zaman göz önüne alındığında pek çok duygusal bir hız trenindeymiş gibi hissetmeniz doğaldır. Fakat bu duygu durumları uzadığında Doğum sonrası depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Peki nedir bu doğum sonrası depresyon? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum) Nedir Postaprtum Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer

 Doğum sonrası depresyon, uzun süren daha derin bir depresyondur. Genellikle doğumdan sonraki ilk ay içinde başlar ve haftalar hatta aylar sürer.

Haberin Devamı

 Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum) Nedir?

 Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki ilk üç veya dört gün içinde başlayan, tedavi gerektirmeyen ve birkaç saat veya gün içinde ortadan kaldırılan "bebek hüznünden" farklıdır. Doğum sonrası depresyon, çok daha uzun süren daha derin bir duygudurum halidir.

 Doğumdan hemen sonra meydana gelmesinin yanı sıra, klinik olarak bir kadının hayatının herhangi bir döneminde meydana gelen depresif bir ataktan farklı değildir. Semptomları genel depresyondakiyle aynıdır. Tanı için aynı kriterleri karşılamalıdır. Bununla birlikte, şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu belirtiler anneliğe veya bebek bakımına odaklanır.

 Postaprtum Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

 Her kadın farklıdır. Fakat daha yaygın belirtiler;

 Anksiyete ile depresif ruh hali veya depresyon,

 Bebek de dahil olmak üzere normalde sevdiği şeylere ilgi kaybını içeren anhedoni,

 Kilo almayı veya kaybetmeyi içerebilen kilo veya iştah değişiklikleri,

 Uyku bozukluğu ve yorgunluk,

 Yavaşlama veya huzursuzluk,

 Gerginlik ve sinirlilik gibi fiziksel hisler,

 Aşırı sevinç ve sevgi duyguları beklendiğinde bebekle bağ kurmayarak şiddetlenebilen aşırı suçluluk veya değersizlik duyguları,

 Azalan konsantrasyon ve net düşünememe,

 Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri, genel belirtiler arasındadır.

 Yeni annelerde depresyon belirtileri genellikle gözden kaçar. Çünkü uyku düzeninde, ilgilerinde, bilişlerinde, enerji seviyelerinde, ruh hallerinde ve vücut ağırlığındaki önemli değişiklikler yeni anneliğin normal bir parçasıdır.

 Doğum sonrası depresyon, tedavi edilmezse annenin sağlığı için zararlıdır. Ayrıca aile ilişkilerini bozabilir ve bebek ile anne bağlarını koparabilir. Akrabaların ve çevrenin baskıları yardım almanın önünde engeller oluşturabilir. Anneye karşı daha sabırlı, daha anlayışlı olmak gerekmektedir. Tedavi sürecinde;

Bilişsel davranışçı terapi,

Psikoterapi,

Destekleyici danışmanlık,

Antidepresanlar,

Elektro-konvülsif tedavisi,

Hormon tedavisi uzman görüşlerince uygulanacaktır.

Yazarlar