Genel Sağlık 'Doktora danışmadan ilaç kullanmayın!' Uzmanlardan böbrek sağlığı uyarısı

'Doktora danışmadan ilaç kullanmayın!' Uzmanlardan böbrek sağlığı uyarısı

19.09.2023 - 10:13 | Son Güncellenme:

Vücudun işleyişinde en önemli organlardan birisi olarak biliniyor ve sağlıksız bir yaşam tarzı böbreklerde birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Uzmanlar, böbrek sağlığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın Uzmanlardan böbrek sağlığı uyarısı

Böbreklerin vücutta hayati önem taşıyan pek çok işlevi üstlenen ve sağlıklı yaşamak için büyük katkıda bulunan önemli organlardan birisi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Levent böbreklerin üstlendiği görevlerin sağlık açısından oldukça kritik olduğunu ifade ederek “Böbrekler atık ürünleri vücuttan uzaklaştırır, yediğimiz gıdaların, kullandığımız ilaçların metabolizması sonucu ortaya çıkan üre, ürik asit ve diğer zehirli maddelerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Vücudun su ve elektrolit dengesini korur, fazla suyu atarak sıvı dengesini, asit - alkali dengesini, tuz- mineral dengesini korur. Kan basıncını düzenler, kan basıncını kontrol eden renin hormonunu sentezler. Kemik sağlığını destekler. Kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı tutan D vitaminini, aktif formu olan Kalsitriole çevirir. Kan yapımına yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olan Eritropoetin hormonunu sentezler.” şeklinde konuştu.

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın Uzmanlardan böbrek sağlığı uyarısı

Haberin Devamı

'AZ SU İÇMEK BÖBREK HASTALIĞINA DAVETİYE ÇIKARIYOR'

Böbrek hastalıklarını meydana getiren pek çok faktör bulunduğunun da altını çizen Dr. Levent, konuşmasının devamında ise, “Enfeksiyon, az su içmek, aşırı su kaybı, doktorlara danışmadan kullanılan ilaçlar, toksinler, kalp yetmezliği, yüksek kan şekeri, karaciğer yetmezliği, böbrek taşları ve bazı tümörler hastalığı oluşturabilir. Ağrı, yorgunluk, halsizlik, göz çevresinde şişlik, ayak ve ayak bileklerinde şişme, mide bulantısı, iştahsızlık, kuru ve kaşıntılı deri, idrarda artma veya azalma, sık idrara çıkma, idrarda kan, idrar renginde koyuluk, köpüklü idrar, kas krampları, uyumakta güçlük, nefes darlığı, ağız kokusu, baş ağrısı, baş dönmesi” ifadelere yer verdi.

Haberin Devamı

'TUZLU YİYECEKLERDEN KAÇININ'

Böbrek rahatsızlıklarının tedavi ve önleme yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Hasan Levent, konuşmasının tedavi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“ İlaçları dikkatli kullanın. Reçetesiz satılan ilaçları doktora danışmadan kullanmayınız. Fazla tuzdan kaçının. Çok tuzlu yiyecekler kandaki mineral dengesini bozarak, böbreğin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir. Susuz kalmayın. Günde 8-10 su bardağı su içiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenme yapın. Egzersiz yapın. Haftada en az 3 gün yarım saat yürüyüş yapın. Alkol ve sigara gibi toksik yapıcı maddeleri kullanmayın. Risk faktörlerini bilin. Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, şişmanlık, ailede böbrek hastalığının olması, ilerlemiş yaş gibi bu risk faktörlerinden herhangi biri varsa ya da belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza başvurunuz. Belirtilere bağlı olarak tanı koymak için kan ve idrar testleri, görüntüleme tetkikleri yapılacaktır. Tanıya göre tedavi programı uygulanacaktır.” 

 

Yazarlar