Editörün Seçtikleri Domates için yazı bekleme

Domates için yazı bekleme

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Domates için yazı bekleme

Domates için yazı bekleme


Hazır domates ürünleri, soslu yemeklere her mevsimde nefis lezzetler katıyor...


       Sofralarımızın en baş besinlerinden biri şüphesiz ki domates. Yemeklerde, salatalarda hemen yer yerde. Kahvaltıdan akşam yemeğine dek her öğün sofralarda yerini buluyor. Türk mutfağının sıcak yemekleri neredeyse salça ve domatessiz pişmiyor... Kentlerde artık pek kalmasa da salçası yapılıyor, dilimlenmiş halde güneşte kurutulup saklanıyor. Adana ve Mersin taraflarında reçeli bile yapılıyor. Güneşte kurutulmuş domates özellikle yabancı mutfakların çok kullandığı bir malzeme.

Leziz bir çorba için

       Nefis bir ekşilik ve lezzet katıyor yemeklere. Ama eğer bu tür lezzetleri geri istiyorsanız Balık Pazarı, Mısır Çarşısı gibi mekanları biraz dolaşmanızı öneririm size. Doğal gıdaların satışını yapan yerlerde de bulmanız mümkün olabiliyor.
       Artık domatesi her mevsim bulmak mümkün. Ama yine de mevsimindeki gibi olmuyor. Domatesten üretilen birçok ürün var artık. Salça kullanmak istemiyorsanız soyulmuş veya doğranmış domatesi önerebiliriz. Güzel bir domates çorbası yapmanın yolu da üçte bir oranında su katılmış domates suyundan geçiyor. Yaz aylarında domatesin bol olduğu zamanlarda bile yemeklerinize biraz hazır domates suyundan eklerseniz sonuç sizi memnun edecektir. Domates püresi de yine güzel bir seçenek. Özellikle pizzalarınız için, biraz kekik, zeytinyağı karıştırarak çok nefis bir sos elde edebilirsiniz. Yine başka yemeklerde de kullanmak mümkün tabii ki...
       Bu tür hazır ürünleri alırken dikkat edeceğiniz şeyler, son kullanma tarihine bakmak, bombeli, delinmiş, sızıntılı ambalajlardan uzak durmak olmalı. Paket ya da kutuları açtıktan sonra da kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
       Eğer isterseniz siz de domatesin bol olduğu yaz günlerinde ihtiyacınıza göre bazı ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela doğranmış domates ve biberi kavurup, birer yemeklik porsiyonlar halinde hava almayacak biçimde paketleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Karışımın içine yine yaz günlerine ait taze otlardan da eklerseniz daha da lezzetli bir malzemeniz olur. Canınız menemen istediğinde kışın soğuk günlerinde olduğunuzu düşünmenize gerek kalmaz böylece. Bu malzemeyi biraz salça ile karıştırıp istediğiniz yemekte kullanabilirsiniz.

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 40 dk.
       Mantar Dolması
       Malzemeler
       8 iri mantar, 1 yemek kaşığı margarin, 1 yumurta, 1 kurusoğan, 1 diş sarımsak, 1 fincan kıyılmış maydanoz, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, biraz ufalanmış ekmek , kekik, tuz, karabiber
       Hazırlanışı
       Mantarların saplarını ayırıp incecik doğrayın ve maydanozla karıştırın. Margarini ve zeytinyağını tavaya alın. Rendelenmiş soğanı kavurun. İnce doğranmış sarımsağı, mantar sapları, tuz ve karabiberi ekleyin. Pişirip soğumaya bırakın. Yumurtayı ve ekmek kırıklarını tavaya ilave edip karıştırın. Bu karışımı mantarların çukurlarına doldurun ve tepsiye dizin. Üzerine kekik ve ekmek kırığı serpip 20 dakika kadar fırınlayın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Domates çorbası
  • Mantar dolması
  • Kızartma
  • Salata

  • Yazarlar