A VİTAMİNİ İLE YAŞLILIĞA SAVAŞ AÇIN!

Cildin sağlıklı, güzel ve bakımlı görünmesi günümüzde, çok yaygın olarak kullanılan kozmetiklerle sağlanır. Ürünlerin cildin ihtiyacını karşılaması, çağımız teknolojisi ve gelişen sanayiyle de birleşince, vazgeçilemez hale geldi. Beklenilen yararın sağlanması, ürünlerin akılcı kullanımına bağlıdır. Cilt yapısına uygun seçimi ve düzenli kullanımını tüketici bilinciyle sağlanabilir. Bunu oluşturabilmek de, kozmetik preparatların formülasyonlarında kullanılan aktiflerin amaçlarını bilmeyi ve cilde faydalarının neler olduğuna dair bilgilere hakim olmayı gerektirir. Son yılların Anti-age (yaşlılık karşıtı) ürünlerinde sık rastlanan A vitamini türevleri, cilde olan pozitif etkileriyle ön plana çıkmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

A vitamininin cilde faydaları arasında yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi oldukça popüler olmakla birlikte yıllardır gerçekleştirilen klinik ve laboratuvar çalışmaları sonucu cilde dost etkileri de yadsınamaz hale gelmiştir.

A vitamini nedir?

A vitamininin sentetik türevlerinden biri retinoidlerdir. Vücutta reseptör spesifik etki gösteren biolojik düzenleyicilerdir. Retinol vücutta retinoik aside metabolize olan komponentidir. Retinoik asit aşırı güneşe maruz kalınması sonucu ortaya çıkan kutanöz değişiklikleri (Fotoyaşlanma) kısmen geri döndüren farmakolojik maddelerdir. Son yıllarda UV ışınlarına bağlı hasarın giderilmesi amacıyla birçok deri bakım ürünleri içinde yer alır.

Özellikle yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi ve güneşe bağlı lekelerin (solar lentigo) hafifletilmesinde, prekanseröz aktinik keratozların giderilmesinde, yara iyileşmesi ve striaların giderilmesinde kullanılırlar.

A vitamini türevleri nelerdir? Aralarındaki fark nedir?

Retinoid olarak bilinen retinol ve retin-A ikisi de A vitamini bileşikleridir.

Birbirlerinden ayrıldıkları kısım retin-A’nın bir dermatolog tarafından reçeteli olarak verilebileceği, buna karşılık Retinolün ise kozmetik preparatlarda formülasyonlara dahil edilerek nihai ürün olarak raflarda yerini alabilen reçetesiz ürünler oluşudur. Bu nedenle tüm retinoidler aynı değildir. Örneğin tretinoin maddesi retinolden çok daha kuvvetlidir ve kozmetik ürünlerinin içeriğinde daha küçük miktarlarda bulunur.

Haberin Devamı

A vitamini türevlerini içeren kozmetik prepratların ciltte çalışma mekanizması nasıldır?

A vitamini içeren kremlerin cildi gençleştirici etkiye sahip olduğu kabul edilmektedir. Çünkü A vitamini, ciltteki kolajen salgısını artırarak, derinin gerginliğini sağlıyor.

Aynı zamanda soyucu özelliğe sahip olan A vitamini, bu sayede yıpranmış cildin altından taze ve yeni bir derinin gelmesini sağlayabiliyor. Cilt üzerindeki düzensiz pigmentasyonu (renk artışı) azaltıyor. Güneş lekelerinin hafiflemesine yardımcı oluyor.

Cilde faydaları nelerdir?

Akne tedavisinde kullanılır

Güneş lekelerinde ve cilt lekelerinde tedaviye yardımcıdır

Cilt kanserine karşı tedavi edicidir

Uçuk tedavisinde etkendir

Kırışıklık tedavisinde anti aging etkisiyle öne çıkar

Antioksidandır ve yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcıdır

Deri pullanmasını çözer

Kış egzamasına iyi gelir

Haberin Devamı

Dikkat edilmesi gerekenler...

Retin-A ve retinol maddeleri düzenli uygulandığında sizi ışıl ışıl bir tene kavuşturabilir. Ancak zarar verebilen yan etkilerinden de korunmak için, cildinizin bu maddeye olan toleransını iyi bilmek gerekir. Bu sebeple A vitamini içeren ürünler kullanırken, önce çok küçük miktarlarla denemeli ve gözlemlemelisiniz. Ayrıca, güneşe çıkmadan önce retinollü ürününüzü uyguladığınız takdirde, cildiniz bu ürüne karşı hassasiyet gösterebilir. Çünkü retinol cildin üst tabakasını inceltmeye meyilli olduğu için, teninizi güneşe karşı daha korunmasız bir hale getirir. Bu nedenle vitamin A türevleri içeren ürünlerinizi gece kullanmak daha doğrudur.

Kozmetik ürünlerde antioksidanların sıkça kullanılmasının altında yatan sebep nedir?

Antioksidanlar güncelliklerini koruyan ve gün geçtikçe daha fazla ilgi odağı olan yapılardır. İncelenen her bir antioksidan madde uygun bir formülasyon geliştirildikten sonra kozmetik ürün içinde tüketiciye ulaşma şansına sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, in vitro koşullarda antioksidan özellik gösteren ve deri hücre kültürü çalışmalarında da bunu ispatlayan bir maddenin, karışımın veya bitki ekstresinin kendisini kimyasal olarak koruyabilmesi. Ayrıca etkinliğini değiştirmeyecek ve deri içinde ilerlemesini sağlayacak bir formülasyona ihtiyacı olması gerçeğidir. Bu nedenle kullandığınız ürünlere dikkat etmeli ve cildinizdeki etkileri gözlemlemeyi öğrenmelisiniz. Unutmayın, insan önce kendisinin doktorudur. Siz kendinizi kontrol edebildiğiniz sürece gerisi çok daha kolaylaşacaktır.

Cildin yeniden elastikiyet kazanmasına destek sağlar

Doğal kolajen üretmesini destekleyerek kırışıklık oluşmasını azaltmaya yardımcıdır

Güneş ışınlarının zararlı UV etkilerine karşı cildi korur