Hava sıcaklığının bir hayli arttığı şu günlerde unutulmaması ve hatırlanması gerekenler listesinin başını güneş koruyucular oluşturuyor. Güneşin keyfini çıkarırken, bir yandan da kendinizi koruma altına almanız cildinize yapacağınız en büyük yatırım olacaktır. Gelin, siz de kazan-kazan yaklaşımını benimseyin ve zıt taraf olmaktan çıkıp ortaklığa kucak açın. Elbette ki güneşin keyfini çıkarın, koca bir yılı geride bıraktınız ve bu en büyük hakkınız. Fakat sağlığınızı da göz ardı etmeyin. Güneşin cilt üzerinde yaratabileceği olumsuzlukları unutmadan, kendinizi koruyun. Çünkü geri bildirimleri, dostane olmayabilir. Bu nedenle bugünkü yazımız can simidimiz, güneş
koruyucular.

Haberin Devamı

CAN SİMİDİ: GÜNEŞ KORUYUCULARMadalyonun iki yüzü...

Güneş ışınlarının yararları ve zararları vardır. Hayatta her şey zıddıyla var olmuştur. Bu kuraldan güneş de nasibini almış, iyileştirici etkilerinin yanı sıra bir de zararlı etkileriyle misyonunu tamamlamıştır. Bizlere düşen ise, zarar ve fayda dengesini benimsemek, güneş ışınlarından kâfi miktarda yararlanmaktır. Kendimizi ondan tamamen mahrum edemeyiz.

Güneş, deride sağlıklı kemikleşme için gerekli olan D vitamini deposudur. Dahası; kanser, bağışıklık sistemi, beyin yaşlanması, sedef hastalığı, egzama ve ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıkları üzerindeki destekleyici ve iyileştirici etkileri yadsınamaz boyuttadır. Bu sebeple güneşe maruz kalmanın, aşırı miktarlarda olmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur. Belirleyici unsur yine dozdur. Öte yandan, güneş altında fazla kalındığında yaşlanma, hasar ve cilt kanseri meydana gelebilir. Bu hastalığın yüzde 90 gibi yüksek bir kısmı, güneşe fazla maruz kalmaktan meydana gelir. Bu tür hastalıklar, kişinin hayatı boyunca yaşadığı güneş yanıklarının sayısının
fazlalığıyla ilgilidir.

Ayrıca, güneşe çok maruz kalındığında başka rahatsızlıklar da meydana gelebilir. Bunlar baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, kafa karışıklığı, dalgınlıklar, kusma ve mide bulantısıdır.

Güneş koruyucu ürün nedir, ne işe yarar?

Tek veya temel amacı insan cildini UV ışınlarından (ışınları emerek, dağıtarak veya yansıtarak) korumak olan, cilde sürülerek uygulanan; krem, losyon, yağ, sprey veya jel formunda herhangi bir kozmetik preparatıdır. Güneşten korunma kavramı, son 20-30 yılda hayatımıza girmiş bir kavram olup, günlük güneş koruyucu ürünlerin kullanılması kahvaltı yapmak kadar önemlidir. Bu yüzden güneşten korunma konusunda, davranışlar, alışkanlıklara dönüştürülmelidir!

Haberin Devamı

Güneş koruyucuların etkinliği, doğru ürün seçimine ve doğru kullanımına bağlıdır.

Doğru ürün, sizi her türlü olası tehlikeden koruyabilecek ve cildinize uygun olandır. Bu sebeple, seçilecek güneş koruyucunun hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili olmasına dikkat edilmelidir. Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmelidir. Cildi yağlı olanlar jel, yağsız veya su bazlı ürünleri tercih etmeli. Cildi kuru olanlar da krem bazlı ürünleri seçmeye özen göstermelidir. Vücut korumasında ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratiktir. Ürün, denize girmeden 15-20 dk öncesinde kullanılmalı ve her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Haberin Devamı

Yaz-kış demeyin, makyaj altı baz kremi olarak SPF faktörlü bir güneş koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirin. Güneşten gelen zararlı UV ışınları sadece yazın değil, kışın bulutların arasından da cildimize ulaşır. Makyaj altına SPF’li ürün kullanmak, cildi güneşin zararlı ışınlarından korur. Bunun yanı sıra, cildi nemlendirir ve pürüzsüz gözükmesine yardımcı olarak, fondötenin örtücülüğüne katkıda bulunur. Bu sebeple sürekli güneş korumalı bir ürün kullanmak gerekir. Bu, cildi
lekelerden, kuruluktan ve olumsuz çevresel faktörlerden korur.

Üstelik bu tür bazlar, üzerine uygulanacak ürünlerin cilde rahatça dağıtılmasını sağlayacağı için daha homojen bir sonuç elde edilmesine yardımcı olur. Makyaj ürünlerinin kalıcılığı ve performansı artar. Foto yaşlanmanın önüne geçmek, cilt yaşınızı genç tutabilmek ve bu alışkanlığı edinmek için geç kalmayın. Cildiniz, güneş ışınlarının hassas terazisi olmasın! Onu bilginin gücüyle koruyun ve güneşe çıkmadan önce geniş spektrumlu koruma ürünlerini kullanmayı ihmal etmeyin!