Güzel bir cilde sahip olabilmek ve onu koruyabilmek için bakımın ne kadar büyük öneme sahip olduğu konusunu çok kez işledik. Ancak bu kez eklemek ve özellikle üzerinde durmak istediğim husus, ‘cilt serumları’ ve cilt üzerindeki ayrıcalıklı özellikleri. 30 yaş itibarıyla cilt bakım ritüelinin içine dahil edilmesi bir mecburiyet halini alan bu küçük molekülerin yapıdaki formülasyonların cilde katkılarını, kullanım sıklık ve zamanlarını, neden bu kadar değerli olduklarını gelin hep birlikte inceleyelim.

Haberin Devamı

CİLT BAKIMINDA SERUM FARKI

Cildiniz için ayrıcalıktır

Cilt bakım serumlarını diğer ürünlerden ayıran en önemli fark, yüksek konsantrasyon aralıklarında, yoğun ve güçlü etken maddelerin bir araya getirilerek cilt tarafından daha kolay emilmesini sağlamak üzere oluşturulmuş bir formüle sahip olmaları. Bu maddeleri cilt içine taşıyabilecek nitelikte olabilmek için, küçük moleküler yapılarda ve sıvı ya da hafif jel formda hazırlanıyorlar. Dahası çoğu serum su bazlı formüle sahiptir ki, derinin altına daha kolay nüfus edebilsin.

Daha maliyetli, daha etkili

Serum fiyatlarının diğer ürünlere göre daha pahalı olmalarının sebebi, çok yüksek oranlarda aktif madde konsantrasyonu içermeleri. Şöyle örnekleyelim, genelde bir ürün yaklaşık yüzde 5 ila 10 etken madde içerirken, serum formülasyonları etken maddeler üzerine inşa edilir; yani yüzde 70’e kadar içerebilir. Markasına ve ürünün sağlaması istenilen etkisine göre konsantrasyon aralıkları değişiklik gösterse de, cilt bakım formülasyonları arasında en yüksek aktif madde konsantrasyonu serumlara aittir.

Bu özelliklerinden dolayı serumlar, daha çok spesifik cilt ihtiyaçlarına etkili sonuçlar verebilmek adına üretilmiş bakım ürünleridir ve cilt ihtiyaçlarına göre çeşitlenir. Bazı serumlar ince çizgileri azaltmak, parlaklaştırmak, sıkılaştırmak ya da koyu renk lekelerden kurtulmaya yardımcı olmak gibi sonuçlara ulaşmak için raflarda yerini alırken, bazıları anti-age özellikleriyle donatılabilir yahut yoğun nemlendirici özelliklerle ön plana çıkabilir. İhtiyacın belirlenmesi, doğru ürün seçimi, düzenli kullanım ve gözlem istenilen sonuçlara ulaşabilmek için en önemli etkenlerdir.

Haberin Devamı

Kullanım sıralaması ve uygulama sıklığı

Uygun temizleyici ürünlerle cildi her türlü makyaj kalıntısı, toz ve diğer birikintilerden arındırdıktan sonra hafifçe kurulayın. Temizleme işleminden sonra serumu çok az miktarda uygulayın ve bir süre cildin tamamen serumu emmesini bekleyin. Küçük moleküler yapısı, sıvı formatı ve zengin içeriklerle donatılmış hafif formülasyonlarıyla serumlar, cildin yenilenme sürecini hızlandırarak sonrasında uygulayacağınız nemlendirici, anti-age ya da lekeye yönelik bakımın etkisini hızlandıracaktır. Günde bir kez uygulandığında yeterli olabileceği gibi gündüz ve gece olmak üzere iki kez de uygulanabilirler. Bir de, yüzünüze uyguladığınız ürünleri gerdan bölgenize de kullanmayı unutmayın ki, itinayla koruduğunuz yüzünüzün hemen altında yaşınızı ele veren, elastikiyetini kaybetmiş bir boyunla yüzleşmek durumunda kalmayın.

Daha genç ve sağlıklı görünmek için

Haberin Devamı

Güzel görünen ve sağlıkla ışıldayan bir cilt için temizleyici, tonik ve nemlendiricinizle birlikte, günlük cilt bakım rutininize bir yüz serumu ekleyin. Serumun bulunduğunuz yaş ve cildinizin ihtiyacı olan bakıma yönelik olduğundan ve buna yönelik aktifleri içerdiğinden emin olun. Bu sayede özel bir cilt probleminin çözümünü hedefleyen etkili araçlar olarak kullanabilir ve verimli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Unutmayalım ki kozmetik ürünler amaca ulaştırmaya yardımcı araçlardır. Cilt bakım serumları da bu konuda en etkili ürün grupları arasında yer almaktadır.

Herkes için uygun olmayabilir

Serum kullanımı, egzema ve rosacea gibi cilt bariyerini zayıflatan, kronik cilt problemi olan kişilerde yapısı ve hızlı nüfuz etmesiyle tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle çok işlevsel olmalarına rağmen serumlar da herkes için uygun değildir.