Mevsim yaz ve konu artan hava sıcaklıkları olunca, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma altına almak birincil önceliğimiz olmalı. Geniş spektrumlu birçok koruyucu ürünlerin yanında bir de güneş ışınlarının normal olduğu zamanlarda kullanılabilecek, doğal koruma faktörlü ve aynı anda cilde bakım yapabilecek farklı çözümler de yok değil.

Güneşin çok yakıcı olmadığı zamanlarda uygulayabileceğiniz doğal koruyucu yağlarla, kuruyan ve nemini kaybeden vücudunuza destek çıkabilir ve yazın zorlu şartlarına rağmen güzelliğinizi koruyabilirsiniz. Gerçekten güzel görünüm, bilinçli olarak uygulanan düzenli bakımlarla mümkündür. Doğal güneş koruyucu yağları,
teninizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olacak destek bir bakım olarak benimserseniz, o zaman doğru hedefe birlikte koşabiliriz.

Haberin Devamı

Unutmamanız gereken tek şey, yağların destekleyici özellikte oldukları. Sadece güneş ışınlarının yoğun olmadığı saatlerde ve uzun süre kalmayacağınız anlarda bakım niteliğinde kullanmanız gerektiği. Uyarılarımı dikkate aldığınızı ümit ediyor ve sizi koruyucularla tanışmaya davet ediyorum.

Havuç yağı: Taşıyıcı bir yağla seyreltildiğinde, ten üzerinde mükemmel bir koruma kalkanı oluşturan doğal koruyucudur. Yoğun bir kıvama sahip olan yağ, cildi sağlıklı
bir şekilde korurken hoş bir bronzluk da kazandırır. Yanıklarının tedavisinde destekleyici özelliklerle mükemmel bir koruma kalkanı oluşturur. A vitaminiyle karoten bakımından oldukça zengindir, cildi nemlendirir ve besler.

Ahududu yağı: Doğal koruma sağlayan yağlar, sizi sadece UVB ışınlarına karşı koruyabilir. Buna karşılık kırmızı ahududu yağı, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koyacak güce sahiptir. Koruyucu kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılır ve güneş ışınlarını geri yansıtarak vücudu koruyan ‘titanyum dioksit’ kadar etkili olduğu iddiasına sahiptir.

İçerdiği esansiyel yağ asitleri ve antioksidanlarla vücudunuzu bir yandan zararlı ışınlarından korurken diğer yandan da nemlendirir. Ayrıca egzama ve psoriasis (sedef hastalığı) gibi deri hastalıkları üzerindeki iyileştirici etkileriyle de popülerdir.

Haberin Devamı

Buğday yağı: Uygulaması kolay olan buğday yağı, bir diğer doğal koruyucu yağdır. E vitamini içerir, güçlü bir antioksidandır ve lekelerle mücadelede kozmetik ürünlerde sıkça kullanılır.

Yukarıda bahsettiğim bu güçlü güneş koruyucu yağların SPF koruma değerleriyle ilgili yapılan bazı çalışmalar olmakla birlikte, söz konusu SPF değerleri oldukça yüksektir. Ancak bu yüksek SPF faktörlerini kanıtlayan bilimsel makalelerin, sayıca yeterli olmadıklarına olan inancımdan ötürü burada belirtmedim.

SPF değerleri kanıtlanmış ve SPF faktörü 1-10 arası olan ve cilde bakım sağlayan bazı yağlar arasında 7.5 SPF faktörüyle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gelir.

SPF faktörü 1-5 arasında değişiklik gösteren diğer doğal güneş koruyucuları arasındaysa; badem, susam, jojoba ve lavanta yağı yer alır.

SPF faktörüyle ilgili hatırlatma

SPF faktörünün anlamının sıklıkla koruma faktörü olarak yanlış algılandığını görüyorum. ‘SPF, (Sun Protection Factor) güneşten koruma faktörü’ olarak dilimize çevrilen, ancak esas amacı güneş altında kızarmaya başlamadan kalınacak süreyi ne ölçüde uzattığını gösteren bir ölçüttür. Örneğin, SPF koruyucu olmadan güneşte 15 dakikada pembeleşip, kızarıyorsanız bu süre, SPF 10’la (10 faktör içeren güneş koruyucu) 150 dakikaya uzayacaktır. Güneş koruyucu ürünlerinizi seçerken, doğal olanları hatırlayarak ürünler konusunda seçici olabilir, cildinizi bilginin gücüyle ve kozmetik ürünlerin yardımıyla koruma altına alabilirsiniz.

Haberin Devamı