Güzellik salonları, market ve reyonlarda yer alan, cilt tiplerine ve ihtiyaca göre çeşitlilik gösteren birçok kozmetik ürün, ihtiyaç sahibiyle buluşmak üzere satın alınmayı bekliyor. Tüketiciyse hızla artan bu çeşitliliğin içinde, tam olarak neye ihtiyacı olduğunu bilmeden, deneme-yanılma yöntemiyle ürünleri satın almaya ve kullanmaya devam ediyor. Tüketicinin kozmetik ürünlerden yüksek beklentisi, markaların keskin iddialarıyla birleşince, istek ve arzuyla alınan ürün, kullanım sonrası hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor.

Haberin Devamı

Peki, hata nereden ve kimden kaynaklanıyor? Bilinçli bir tüketici olabilmek için neleri bilmemiz ve neye dikkat etmemiz gerekiyor? Kozmetik ürünlerden en iyi şekilde yararlanabilmek, ödenen miktarların karşılığını en verimli şekilde alabilmek için gelin, kozmetik ürün nedir, ne işe yarar ve beklentiler nasıl olmalı konularına göz atalım.

Güzelleştirmeye yardımcı

Kozmetik ürünler; temizlemek, koku vermek, korumak ve görünümü değiştirmek üzere formüle edilen görüntüyü güzelleştirmeye yardımcı araçlardır. Tedavi etmek, kozmetik ürünlerin işlevleri arasında yer almaz. Ancak tedaviye yardımcı, destek olabilecek preparatlardır.

Beklentiler nasıl olmalır?

‘Cildin dış görünüşünü değiştirmek ve sağlığını korumak.’ Bu cümleye dikkat çekmek isterim, çünkü kozmetik ürün kavramını en iyi ifade eden cümledir. Şimdi ‘dış’ kelimesine ve kozmetik ürünlerin ne şekilde işlevsellik gösterebileceklerine odaklanmanızı istiyorum. Kozmetik ürünler içerden bir tamirata kalkışamazlar, çünkü içerden tamir yapabilecek olanlar ‘ilaç’ adını verdiğimiz kan dolaşımına katılan ve doktor kontrolü altında başlatılan tedavi edicilerdir. Kozmetiklerse dışardan müdahalelerdir. Yani amaca yönelik hazırlanan preparatlardır. İlaç gibi anında ve kesin etki beklenmemelidir.

En az kullanım süresi

Bir kozmetik ürünün iddia içerebilmesi demek, onu oluşturan bileşenler haricinde katıldığı miktarları ve buna bağlı olarak etkileri kanıtlanmış aktiflerle zenginleştirilmiş ayrıca bitmiş ürün olarak cilde katkılarının belgelenmiş olması demektir. Bu, iddia içeren bir kozmetik ürünün sorumluluğudur. Tüketicininse bilmesi gereken, ürün tene değdiği andan itibaren mucizeler yaratmayacağıdır. Ancak düzenli kullanım ve dikkatli gözlemle faydalarını fark etmeye başlayacağı gerçeğine odaklanmasıdır. Cilt, kendini 28 günde bir yeniler. 25 yaş sonrasından itibarense bu süreç giderek uzar. Bu da demek oluyor ki, etki beklenen bir ürün en az 28 gün sabırla kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Tüm bu bilgiler ışığında varmamız gereken sonuç: Kozmetik ürünler amaca ulaştırmaya yardımcı araçlardır. Başlı başına bir mucize değillerdir ve tanımları gereği bu tarz beklentilere girmemek gerekir. Aksi takdirde hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır. Bir kozmetik üründen ne beklememiz gerektiğini bildiğimiz sürece onlar, cilt ve saç güzelliğimizi korumaya yardımcı destekçiler olarak hayatlarımıza olan katkılarını sunmaya devam edeceklerdir. İhtiyacın belirlenmesi, doğru ürün seçimi, düzenli kullanım ve gözlem, sizleri istediğiniz sonuçlara ulaştıracak anahtarlardır.

Haberin Devamı

Dikkat edilmesi gereken etiket bilgileri

Kozmetik ürün satın alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey etiket okuyabilmektir. Son dönemlerde en çok karşılaştığım sorulardan biri, ürünlerin üzerinde son kullanma tarihi bulunmamasıyla ilgili. En son yayınlanan yönetmelik gereği kullanım ömrü 30 aydan uzun olan kozmetik ürünlerin, etiketinde son kullanma tarihinin ‘kapağı açık bir kavanoz ve içinde yazan rakamla ifadesi’ şeklindedir. Örneğin; etiketin üzerinde 12M ifadesini görüyorsanız, anlamı ‘ürün açıldıktan sonra 12 ay boyunca kullanılabilir’dir. Eğer aldığınız ürünlerin üzerinde bu sembol varsa onu kullanmaya başladığınız tarihi bir yere not edebilir ve daha ne kadar daha güvenle kullanabileceğinizin takibini yapabilirsiniz.