Son yıllarda en popüler besin takviyelerinden biri haline gelen Koenzim Q10, bir diğer adıyla Ubiquinone, sağlığa ve cilde sağladığı katkılarla gerçekten de yakın markaj altına alınması gereken, önemli, doğal ve marifetli bir bileşen. Vücudumuzda ve birçok yiyecekte doğal olarak bulunan Koenzim Q10, dengeli ve çeşitli beslenmeyle vücuda alınabileceği gibi, takviye olarak kapsülle yahut dışarıdan kremler, losyonlar veya serumlarla da uygulanabilir. Sağlıklı bir beden ve güzel bir cildin kapısını aralayabilen bu mucizevi maddeyi daha yakından tanıyalım.

Haberin Devamı

Vücudumuzda kalp, karaciğer, böbrekler ve pankreas başta olmak üzere, her hücrede doğal olarak bulunan ve asli görevi besinlerin enerjiye dönüştürülmesi olan protein yapısında bir bileşiktir ve maalesef yaşın ilerlemesiyle bu değerli molekül giderek azalır.

Azalmasına neden olan faktörler

Yaşlanma, hipertiroidizm, statin kullanımı (kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için kullanılan bir ilaç çeşidi) ve şiddetli egzersiz azalmasına neden olan faktörlerdendir. Özellikle beslenmeniz yeterli ve dengeli değilse, Koenzim Q10 içeren tamamlayıcı maddelerin kullanımı hem sağlığınız için hem de cilt güzelliğiniz için çok yararlı olacaktır.

Sağlık için çok önemli

Güçlü bir antioksidan ve serbest radikallerin zararsız hale getirilmesinde etkili olan Koenzim Q10, hücre yapısını koruyor ve yaşlanmanın vücutta yarattığı olumsuz etkilerin yavaşlatılmasından kalp hastalıkları ve kanser gibi hayati risk yaratan rahatsızlıklara kadar pek çok soruna karşı vücudun direncini arttırıyor.

Vücuda desteği gerekli

Birçok yiyecekte doğal olarak bulunan Koenzim Q10, başta kırmızı et olmak üzere, karaciğer, yumurta, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda, tahıllar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebze ve meyvelerle alınabilir. Ayrıca besin takviyesi olarak özellikle
40 yaş sonrası için kapsül, tablet, sprey gibi formlarda da kullanılarak vücuda takviye edilebilir.

Cilde faydaları

Koenzim Q10 bileşeninin yıllar içinde hücrelerde azalma göstermesiyle sağlıklı
ve genç bir cilt için önemli bir şart olan hücreler arası enerji üretimi ve koruyucu güç olan antioksidan özelliği yitirilmeye başlar. Gücünü yitiren cilt ise daha çabuk yaşlanır. Bu sebeple ağız yoluyla veya kozmetik ürünler aracılığıyla dışarıdan uygulanacak Koenzim Q10, cilde farklı şekillerde etki ederek cilt güzelliğinizi korumanızda yardımcı olacağı gibi güzel ve sağlıklı yaşlanma konusunda da en büyük destekçiniz olacaktır. Koenzim Q10 kullanımının cilde sağlayacağı ilk etki, deriye enerji vermesidir. Çünkü cildin hasar kontrolünü ve tamiratını yapabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır ve gereken bu enerji koenzim Q10 ile sağlanır. Bir diğer en önemli etki ise serbest radikallere karşı koruyucu gücüdür. Serbest radikaller, nefes alırken, yemek yerken kısaca vücudumuzda gerçekleşen her bir işlemde doğal olarak ortaya çıkan, sigara, alkol tüketimi, hava kirliliği, stres, radyasyon, UV ışınları gibi kötü ortam koşullarıyla tetiklenen, stabil olamayan ve yüksek enerjili reaktif oksijen molekülleridir. Bu kararsız yapıdaki moleküller, kararlı hale gelebilmek için sağlıklı hücrelerden elektron çalma eğilimi gösterirler ve sonuçta, üst dermiste kolajen yıkımına ve anormal elastin birikimine sebebiyet vererek yaşlanma sürecini tetiklerler. Serbest radikallerin neden olduğu oksidasyonları önleyen, serbest radikalleri yakalama
ve stabilize etme yeteneğine sahip maddelere ‘antioksidan’ adı verilir. Serbest radikallerle antioksidan sistemler arasında doğal bir denge vardır. Bu denge bozulduğunda, yani serbest radikaller metabolizmada antioksidan etkinliğinden daha yoğun olduğunda hücrelerde ve dokularda hasar oluşur. Bu durumda hücreler işlevselliklerini yitirerek yaşlanır. Yaşın ilerlemesiyle bedenin antioksidan üretimi giderek azalır ve vücut daha çok serbest radikal oluşumuna maruz kalır. Koenzim Q10, bu serbest radikallerin neden olduğu, hücreleri yaşlandıran oksidatif hasara karşı etkili olan, güçlü bir anti-oksidan olmasıyla erken yaşlanmaya karşı koruma sağlar. Cilt hücresi aktivitesini uyararak cildi gençleştirir. Aktif deri hücreleri toksinlerden kolaylıkla kurtulur ve besin maddelerini daha iyi kullanabilir. Kolajen üretimini uyarır. Kolajen, cildin sıkılığını ve gücünü koruyabilmesi için gerekli bir proteindir. Daha fazla kolajen elde etmenize yardımcı olan CoQ10 cildin önemli bir bölümünü oluşturur.

Haberin Devamı