Arada sırada göz kırpan güneş, yazın kapıda olduğunun habercisi. Güneşin sıcacık rengi ve iç ısıtan hali kandırmasın. “Geliyorum! Hazırlayın cildinizi!” diyen bir meydan okuyuşun da ta kendisi. Güneşle tetiklenen cilt problemlerini düşününce pek haksız da sayılmaz hani. İşte tam da bu yüzden sizi cildiniz için oldukça faydalı, on parmağında on marifet bir vitaminle tanıştıracağım. Karşınızda pırıl pırıl cildin yegane temsilcisi
niacinamid! B3 vitamini bu
mucizenin bir diğer ismi.

Cildin yapısal bütünlüğü için niacinamid

Haberin Devamı

Nikotinik asit olarak da bilinen niyasin, suda çözünen bir B vitamini türevidir. Cildin yapısal bütünlüğünü koruyabilmesi için gerekli ve yaşlanan cilt için çok sayıda fayda sağlayan güçlü bir hücre iletişim ürünüdür. Birçok maddenin aksine, cilt problemlerinin tedavisinde, hem oral (ağızdan) olarak hem de topikal (harici) kullanımda etkin olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Güneş koruyucularda...

Cildin geniş spektrumlu iyi bir güneş koruyucuyla güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmasından korunduğunu var sayarsak; niacinamide cildin esnekliğini artırır, bariyer fonksiyonunu önemli ölçüde geliştirir, renk değişimlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Cildin sağlıklı ton ve dokusunu da canlandırır. Bu etkinlik güneş kremlerine niasinamid eklenmesine neden olmuştur. Güneşte çok fazla zaman harcayanlara kesinlikle B3 vitamini kullanmayı düşünmenizi tavsiye ederim.

Leke problemlerinde...

Genetik yapı, güneşe maruz kalma süresi, kullanılan kimyasal maddeler, hormonal tabletler ve doğumsal faktörler leke oluşumunda etkilidir. Niyasin yani B3 vitamini cilt lekelerini azaltmada ve yeni leke oluşumuna karşı kullanılabilecek mucizevi bir vitamindir. Yapılan klinik testlerde, çoğu kişi de günlük kullanımdan 12 hafta sonra sonuç alınmıştır. (pigmentasyonun yüzde 35-68’inde azalma görülmüştür). Cilt tonu düzensizlikleri (leke tedavisi) gidermedeki başarısıyla bu akıllı bileşeni herhangi bir hiper-pigmentasyon tedavi planına dahil etmek bir zorunluluktur!

Haberin Devamı

Nemlendirici etkisi...

Niacianmid’in yüzde 2’sinde cildin su kaybını azalttığı ve yağ asidi ve seramid seviyelerini koruduğu tespit edilmiştir. Böylelikle nemi tutar, tahriş edici etkenlerden
korur ve rosacea kaynaklı kızarmayı iyileştirmeye yardımcıdır.

Fotoyaşlanmaya karşı...

Yaşlanmayla birlikte meydana gelen cilt kırışıklığı ve çeşitli cilt hasarları endişeleri olan kişiler için cildin yüzeyini pürüzsüzleştirdiği ve fotoyaşlanmayı inhibe ettiği için mükemmel bir anti aging (yaşlanma karşıtı) aktif ajandır.

Ancak burada küçük bir dip not; eğer aşırı miktarda alkol tüketiyorsanız, vücudun artmış alkol seviyesiyle reaksiyona girebileceğinden yoğun konsantrasyonlu niacinamid krem kullanmayın. Bir de sadece niacinamid için değil, tüm yeni başlayacağınız kozmetik ürünlerde önce cildinizde küçük miktarlarda kullanarak cildinizin o ürüne ya da o ürün içindeki herhangi bir bileşene karşı verdiği tepkimeyi gözlemleyin. Herhangi bir kızarıklık ya da kaşıntı oluyor mu? Şayet olumsuz bir cilt reaksiyonu gözlemlemiyorsanız ancak o zaman ürünü tüm cildinizde uygulamaya başlayabilirsiniz. Aşırı tahriş gözlemlediğiniz durumlarda ise ürünü kullanmayı bırakın ve cildinizin neye hassasiyet gösterdiğini anlayabilmek için en yakın zamanda bir dermatologla iletişime geçin.

Haberin Devamı

Sivilceleri tedavi eder

Niacianmid’in ciltteki en önemli etkilerinden biri ise sivilceleri tedavi etmesidir. Yüzde 3-4 gibi yüksek konsantrasyonlarda çok etkili sivilce redüktörü olduğu kanıtlanmıştır. Üstelik sadece sivilcelere değil, izlerine de oldukça iyi gelen niacinamid sayesinde sivilcelerden kurtulmak artık dert değil. Bu bileşenin bir başka önemi ise sivilce lekeleri ve izleri bıraktırmadan etkili olması ve eski izleri geçirici etkilerinin bulunması.